Etikettdjurskydd
Läst 29563 ggr
Alexej
2013-03-31, 09:47

Halalslaktade kyklingar?

Det finns skillnad mellan Halalslakt med bedövning innan och Halalslakt utan bedövning. Slakten utan bedövning är värsta djurplågeri och det kan dröja mellan 2 sekunder och 4 minuter innan djuret blir medvetslös.

I Sverige dödades 79 363 083 kycklingar - de kycklingar som ska bli mat - dvs 350 000 kycklingar varje dag.

Enligt djurskyddslagen ska:
Avblodningen måste påbörjas inom 60 sekunder efter bedövning med skjutvapen eller koldioxid och inom 20 sekunder efter bedövning med elektricitet. Avblodning ska utföras genom att båda halspulsådrorna öppnas.

I dag slaktas de flesta hönsdjur maskinellt med roterande knivar som skär av halsen på upphängda och (oftast) elchocksbedövade djur. Då hängs kycklingarna upp och ned i fötterna, vid fullt medvetande . Detta är mycket obehagligt och smärtsamt, inte minst för alla de fåglar som har benskador. Hängandes upp och ner förs fåglarnas huvuden ner i ett elektriskt vattenbad för att de ska bedövas genom en elstöt innan halsen skärs upp och djuren förblöder till döds. Slakten är oerhört stressande för djuren, och det är inte heller alltid som de är bedövade.

Konventionellt slaktas kycklingar när de är ungefär 34 dagar gamla, medan Kravs och EU-märkta slaktkycklingar får leva i minst 81 dagar. Varje år dör ungefär 150 000 kycklingar i transporterna till slakterierna.

Halalslakt:

  • På slakterierna är Medarbetare muslimer.
  • När man börjar slakta och varje gång det har varit paus i slakten läser den muslimska medarbetaren tyst en bön som översatt lyder: ”I Guds namn. Allah är den störste.”
  • Djuret måste tömmas på blod. Det finns vissa vätskor och annat i kroppen som betraktas som orena, bland annat blod, som djuret måste renas ifrån innan man börjar skära i det.
  • Slaktaren ha sett till att djuret, redan innan slakt, har tillgång till hö och vatten.
  • Djuret ska vara vänt mot Mecka. Slaktaren ska ha ögonkontakt med djuret. Ett djur ska inte kunna se ett annat djur dö.
  • Djuret skall vara friskt och utan skador.

Av europeiska länder har Sverige, Nederlande, Polen, Island, Norge, Estland och Schweiz (tillåter fjäderfä utan bedövning) ett totalt förbud mot slakt utan föregående bedövning. Andra länder tillåter bara begränsad slakt utan bedövning. Halalslakt utan bedövning är tillåten i Danmark, Belgien, Frankrike, Spanien, England och Irland.

Halalslakt med bedövning innan är inte värre än "normal" slakt. Inte heller halalkött från Danmark är alltid från djur som inte bedövades innan.

- Danska Rouse Poultry skriver: Bönen är i realiteten det enda som skiljer metoden från en normal slakt. Den sker i förhållande till våra egna lagar genom att fjäderfäet hängs upp, varefter huvudet förs genom ett strömförande bad som gör kycklingarna medvetslösa. Därefter skärs båda halspulsådrorna av – antingen manuellt eller med en roterande kniv. De dör därmed snabbt och smärtfritt. De är medvetslösa. http://www.rosepoultry.se/halal-slakt.asp

_- Ivars kyckling, som ägs av Sveriges största kycklingproducent Lantmännen Kronfågel, säljer halalslaktat kött. Ivars kycklingar slaktas i Danmark och importeras därifrån till Sverige. Jenny Fridh är informationschef på Kronfågel:
__Kycklingarna bedövas enligt djurskyddslagar innan själva slakten äger rum. Produktionsbandet vänds mot Mecka och så skärs halspulsådern av och hjärtat pumpar ut allt blod. Processen övervakas av en rättrogen muslim som ber bönen "I Guds namn, Allah är den störste".
_I likhet med Ivars kyckling slaktas Hannes kyckling, Eldorado bröstfilé, Willys kycklingfilé och Coop X-tras kycklingfiléer i Danmark, enligt samma regelverk för djuromsorg och de islamiska religiösa riterna. Samtliga produkter säljs i livsmedelsbutiker över hela Sverige. Även danska Rose kyckling erbjuder halalkyckling i svenska butiker.
http://www.dagen.se/nyheter/halal-slaktad-kyckling-vardag-i-svenska-affarer/

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Mantissa
2013-04-01, 16:14
#1

Jag skulle vilja hävda att när det gäller industrislakt av kycklingar så är hallallslakt (med bedövning) klart bättre för djuret. Eftersom slaktaren måsta ha ögonkontakt med djuret så garanterar man att varje djur blir sett och att det inte missas i bedövning t.ex. Många kycklingar som slaktas på löpande band tekniken missar att bedövas helt och / eller avlivas korrekt för de flaxar eller vrider sig så att huvudet inte kommer i "klykan"

Alexej
2013-04-01, 17:11
#2

#1 Tror jag också. Lite synd att folk få panik när de hör eller läser ordet halal.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Mona22
2013-04-01, 20:09
#3

så länge de blir bedövade innan gör det mig inget om det är halal 🙂

[PuffBuck]
2013-04-04, 17:57
#4

Ville bara påpeka att det skulle vara bättre att inte sätta stötande bilder direkt på framsidan samt markera att det kan innehålla sådant, jag blev lite smått chockad och tänker då på att det antagligen även finns yngre eller känsligare medlemmar som besöker sidan :/

Alexej
2013-04-06, 11:24
#5

#4 Tog långtifrån den värsta bilden. Och blod tillhör slakten. Tycker det är lite dubbelmoral att äta kött men inte vill se hur köttet hamnar på tallriken.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[PuffBuck]
2013-04-12, 09:40
#6

#5 Sant, men jag föreslår då att ni lägger upp en länk istället för vissa vill verkligen inte se sådant :)

veggie4every1
2013-04-12, 21:39
#7

#6 Om man blir smått chockad som du själv, eller att man finner det stötande, obehagligt och fruktansvärt så reagerar man med empati på ett hälsosamt sätt.

Visst är blodiga sargade kroppar fruktansvärt att se, men betänk att vi är bara åskådare. Djuren är de som är de lidande, inte människan.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

vallhund
2013-04-13, 07:30
#8

#2 ungefär som du gör när du sätter rubriken på denna tråd.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Upp till toppen