Etikettallmänt
Läst 16669 ggr
moonii
2013-02-02, 13:10

Etolog

Vad gör man om man är etolog?

Jag letar efter yrken då jag går sista året gymnasiet och får panik eftersom jag inte vet vad jag vill jobba med :( Skulle vilja jobba med djurskydd, djurforskning (beteende osv) eller kanske nåt annat…

Tacksam för svar!

Nilam
2013-02-02, 15:50
#1

Som Etolog forskar man inom Etologi ;) Dvs man forskar om djurens beteenden. Jag ska själv bli etolog, vilket är en gren inom biologi, vilket är bra att veta om du vill bli detta. Först kommer du behöva läsa biologi på Universitetet och sedan doktorera inom etologi. Men det finns andra alternativ, t ex Stockholms Universitetet har ett program som heter Biologi 60, vilket ger en grund inom biologi det första året, sedan väljer du själv dina kurser under andra året och tredje året skriver man projektarbete. Sen finns ju också Etologi och Djurskydd på SLU, vilket också är som ett biologiprogram med inriktning på etologi och djurskydd.

Efter en kanditatexamen kan man förstås välja att doktorera eller fortsätta sina studer och ta en masterexamen.

Silvestris
2013-02-02, 16:19
#2

Som etolog kan du bli väldigt mycket. Etolog är inte en namnskyddad titel så den närmsta definitionen man kan komma är: biolog specialiserad inom djurs beteenden. SLU har en utbildning inom djurskydd och etologi, men har man biologi i grunden och sedan specialiserar sig i djurs beteenden kan man komma ut som etolog också. Sveriges akademiska etologer har dessa krav på sina medlemmar:

För att bli ordinariemedlem krävs det att du har minst en kandidatexamen i biologi, inklusive/därutöver minst 30 hp eller motsvarande, etologi varav minst 15 hp på minst C-nivå (2010) eller motsvarande. Studentmedlem kan du bli om du är student vid etologi- och djurskyddsprogrammet, vilken ansöker om speciellt studentmedlemskap årligen.

Man behöver inte doktorera inom etologi för att få kalla sig etolog.

Som etolog kan du forska men du kan även arbeta på djurpark, som djuskyddsinspektör, hos en veterinär eller vara egen företagare.

Jag är enligt SAEs definition etolog och jag driver eget. Är författare och arbetar med beteende- och kostrådgivning.

Det är en hård arbetsmarknad så det är ur den aspekten inte den bästa utbildningen.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Nilam
2013-02-02, 17:18
#3

#2 Det är klart man kan kalla sig etolog utan att doktorera, men för att kunna forska måste man doktorera ;)

Har du några böcker publicerade? Jag skulle själv vilja skriva böcker inom etologi och djurskötsel. Jag kommer söka till SU's program Biologi 60 och där jag kan välja kurser som etologi, ekologi, etik och djurs välfärd, samt en skrivarkurs.

Silvestris
2013-02-02, 18:06
#4

#3

Nja, ska vi hårddra det så måste man inte doktorera för att kunna forska. Doktorander forskar per se men är inte "fullfjädrade" forskare förrän de har fullgjort sin forskarutbildning och doktorerat. Under sin forskarutbildning forskar de dock och undervisar.

Jag publicerade en bok förra året och jobbar just nu på tre nya. Inom bla. födobeteende och genetik.

Nilam
2013-02-03, 15:55
#5

#4 Ja, men ansåg jag vara förståt när jag skrev att man måste doktorera. Inget är ju klart förän man fullgjort det.

hobbymupp
2013-02-08, 17:35
#6

Jag bestämde mig redan som 14åring för att etolog var vad jag ville bli :) Snart är det dags att välja universitet :D! Planerar att utbilda mig så mycket jag kan, dvs inte bara kandidatexamen!

TS: SLU har en del info om vad en etolog kan göra osv, gå in där och kolla :D

Upp till toppen