Övrigt

Inlärning med positiv förstärkning

2013-03-29 02:27 #0 av: [Applebums]

Vill du också få ditt djur att lyckas göra roliga tricks men vet inte hur du ska gå till väga? Lär in alltsammans med klickerträning, en positiv träningsform där allting förknippas med glädje!

Positiv förstärkning lämpar sig för alla typer av djur!

Positiv förstärkning. Innebörden av detta begrepp är ofta förvirrande, men egentligen ganska logisk. För att få en ökning av ett önskat beteende tillför vi något, i detta fallet något positivt. Helt enkelt en belöning, antingen i form av godis, en klapp eller helt enkelt några berömmande och lugna ord. När man förstärker ett beteende som utförs, ökar sannolikheten för att djuret kommer upprepa samma beteende ytterligare. Därför brukar man säga att förstärkning ökar ett önskvärt beteende. Exempel: Eftersom djuret hela tiden får godis och beröm för att ställa sig på bakbenen, kommer den att utföra denna rörelse oftare då detta alltid förknippas med att djuret kommer få godis. Träning ska alltid vara roligt, därför använder vi oss av positiva inlärningsmetoder!

Klickerträning. En s.k. klicker används i princip alltid i samband med att man jobbar med positiv förstärkning. När man trycker på en klicker avger den ett ljud, som alltid ska följas av en belöning. För att förstärka det önskvärda beteendet är klickern en effektiv metod. Den låter alltid likadant - oavsett vilket humör man själv är på, och det är tusen gånger lättare att tajma precis på sekunden när djuret utför det önskade beteendet. Klickerträning är den i särklass bästa träningsmetoden, för alla djur.

Hur gå tillväga? Först och främst måste djuret klickas in så att den vet vad klicket betyder. Man behöver rejält med godis (om man nu använder det som belöning d.v.s.) och en klicker. Personligen rekommenderar jag en klicker med lite dovare ljud, då djuren brukar reagera ganska starkt på en som låter lite högre. Man brukar få testklicka om man köper sin klicker i djuraffären. När detta är fixat är det bara att börja med inklickningen. Börja med att ge djuret godis, en bit i taget. Varje gång du ger godisbiten så klickar du, och upprepar detta många gånger. Det brukar gå åt en hel del godis i början! För att sedan se om djuret förknippat det klickande ljudet med godis kan du göra ett test genom att vända djuret ifrån dig, sedan klicka och se om du får reaktion. Får du en reaktion som tyder på att djuret väntar på sin godisbit har du lyckats med inklickningen. Observera att detta inte går på någon dag, alla djur är olika och behöver olika mycket tid. Fungerar det inte med inklickningen första gången fungerar det kanske nästa!

Kom ihåg att klicket alltid ska innebära en belöning! Om du råkar klicka fel måste du ändå ge djuret belöningen. Det var du som gjorde fel, inte djuret, och det är ditt ansvar!


När djuret sedan är inklickat och förknippar klicket med något positivt, t.ex. godis, är det dags att börja träna. Basträningen anser jag vara kontaktövningar. Det tränar du enkelt genom att släppa djuret lös i t.ex. en hage, och så fort den vänder in mot dig klickar du och belönar. Till sist kommer djuret förstå att så fort den vänder in mot dig gör den något bra, och därför kommer den att frivilligt vilja söka kontakt med dig. Tänk på att inte träna för länge, all träning ska vara rolig, både för dig och ditt djur!

Efter hand kan du avancera, ett bra tips innan man avancerar kan vara att lära in s.k. target. Det kan vara din hand, en target stick eller något helt annat. Liksom kontaktsökandet är target otroligt enkelt att lära in, i det följande exemplet använder vi handen som target då alla inte äger en target stick. Exempel: Släpp djuret lös i en hage, och sätt dig själv i mitten. Håll ut din hand, då kommer djuret till sist att nosa på den. Så fort djuret ens nuddar din hand så klickar du och belönar. Upprepa detta under flera träningspass, och till sist kommer djuret självmant att söka sig efter din hand.

När djuret kan target är det enkelt att bygga vidare på det här, du kan t.ex. visa djuret med din hand att du vill att den ska snurra runt, och eftersom djuret numera följer din hand går det vanligtvis snabbt att lära in. Likaså sitta på bakbenen, håll upp din hand strax ovanför djurets nos, klicka och belöna, sedan höjer du handen efter hand. Tänk på att i början alltid klicka så fort djuret ens visar tendens att utföra det önskade beteendet eller rörelsen, det är otroligt viktigt! Efter hand som djuret lär sig de olika rörelserna, kan du kombinera dessa med ord och kommandon. Det tar träningen till en helt annan nivå, och det är kan vara ganska svårt att få olika djur lyhörda på ord trots en ultimat hörsel. Men det går!

Nedan finns en film på när jag klickertränar Siri, vi har sysslat med det i några månader nu och hon utvecklas otroligt snabbt trots att jag själv har ganska dålig timing och struktur i träningen!

Text: Linnéa Hallbeck
Foto: Linnéa Hallbeck
Källa: http://rplushundskola.wordpress.com/

/Linnéa
Medarbetare på Sällskapskaniner
I
nnehavare av Livets Kaniner, bloggar på Ninnelinnea

Anmäl
2013-03-29 10:05 #2 av: Alexej

Häftig artikel, grattis:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-03-29 13:02 #3 av: NaDa...

Riktigt bra artikel!
Just nu håller jag på att klickerträna både Kaninen Carmen och Hamstern Brage och båda är riktigt duktiga, sålänge de får någonting gott. Haha ^^

Anmäl
2013-03-29 13:15 #4 av: [Applebums]

#3 Fint! Med godis kommer man långtSkrattar

/Linnéa
Medarbetare på Sällskapskaniner
I
nnehavare av Livets Kaniner, bloggar på Ninnelinnea

Anmäl
2013-03-30 15:33 #5 av: Kimji

Trevlig artikel. Haha jag älskar bilden <3

Anmäl
2013-03-31 11:40 #6 av: indra-bus

Tack för en jätte bra artikel.

Vilken söt kanin.

Vad använder du för godis? 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.