Hund och Katt

Regler för hund

2013-03-13 19:56 #0 av: felzena

Det finns en del regler som DU som hundägare skall följa

Här ska jag ta upp en del regler vad som gäller skötsel av hund och andra regler. Vissa regler kan vara en självklarhet medan vissa inte är det.

Grundregler

Grundregeln för dig som hundägare att du ska alltid ska skydda och behandla den mot sjukdomar och onödigt lidande. Hunden ska ha möjlighet att bete sig naturligt och du har ansvaret för hundens hälsa och att den tas om hand i en bra miljö på ett bra sätt. Hunden bör få social kontakt av människor några timmar varje dag genom olika aktiviteter för att få sitt behov av social kontakt tillgodosett.

Du är skyldig att ge din hund nödvändig vård när hunden är sjuk/skadad.

Foder

Varje dag har du som hundägare ansvar att ge din hund ett foder av bra kvalité. Fodret ska vara tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Du är även skyldig till att se så inte din hund blir över- eller underviktig då det är en fara för hunden. Alla hundar har rätt att äta i lugn och ro. Så är det flera hundar tillsammans ska alla få en lugn plats utan att behöva bli störd.

Rastning/Aktivering

Om hunden hålls inomhus ska den har regelbunden rastning utomhus. Det finns inga bestämda tidsintervaller utan endast rekommenderande men du ska ta hänsyn till hundens ålder och hälsotillstånd. Men du bör rasta en hund var sjätte timme dagtid men mindre om det är valpar eller äldre hundar.

Uppbindning

Det är förbjudet att binda en hund inomhus. Men utomhus får du hålla en hund bunden i högst två timmar per dag om hunden inte kan skada sig. Är det en valp under sex månader får den hållas bunden kortare stunder. Hunden får aldrig bindas vid fordon och ägaren får inte heller använda sig av bil när den motionerar hunden. 

Elhalsband/Stackelhalsband/Elstängsel

Elhalsband och stackelhalsband är förbjuden. Elhalsband ger hunden elstötar och stackelhalsband är en halsband med taggar inåt. Osynliga elstängsel får inte användas men synliga får det beroende på om ytan är tillräckligt stor för hunden.

Utrymmen och miljö

Samtliga hundar ska hållas i en god djurmiljö som är bra för deras hälsa och att de kan bete sig naturligt. Hunden ska ha tillgång till en liggplats som skall vara torr, ren och mjuk och att hunden kan ligga i en naturlig ställning. De ska ha ett fönster som släpper in dagsljus och de ska inte vara någon lampa riktad mot hunden som kan skapa obehag.

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hundarochkatter/skotselochtillsyn/saskoterdudinhund.4.207049b811dd8a513dc80001977.html


Värd på jakthundar Medarbetare på hundar
~Ju mer man ser av människorna, desto mer uppskattar man sin hund~

Anmäl
2013-03-13 20:24 #1 av: Alexej

Jättebra, intressant läsning.

Men utomhus får du hålla en hund bunden i högst två timmar per dag om hunden inte kan skada sig.

Gäller det också för löplinor eller vad de heter? En stållina uppspänd mella tex två hus med en glidande lina ner.

Annars ser man det sällan längre, bundna hundar.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-03-13 20:31 #2 av: felzena

''Utomhus får hundar inte vara bundna ständigt. Detta gäller även om du använder löplina. Det är inte tillåtet att låta hunden vara bunden mer än två timmar och du måste se till så att den inte skadas''

Så ja, det gäller löplina också. Glad

Värd på jakthundar Medarbetare på hundar
~Ju mer man ser av människorna, desto mer uppskattar man sin hund~

Anmäl
2013-03-14 07:12 #3 av: Alexej

Oj, då vet jag en som har det. Men hunden har väldigt mycket plats att springa där genom att löplinan är så lång. Tyckte alltid det var smart. Framförallt då löplinan också täcker ingången till huset. För vad har man för nytta av en vakthund som sitter i hundgården? Desutom har hunden mer kontakt med de som bor där än när den sitter i hundgården.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-03-14 08:58 #4 av: felzena

Jo jag tycker det är stor skillnad på en hund som är bunden i ett kort koppel mitt på gården än en hund som har löplina som har tillgång till stor del av tomten. :)

Värd på jakthundar Medarbetare på hundar
~Ju mer man ser av människorna, desto mer uppskattar man sin hund~

Anmäl
2013-03-14 13:22 #5 av: Aviendha

Fast, det spelar ingen roll om löplinan är lång eller kort, den är inte tillåten och anledningen är att det finns en skaderisk (trassel, hårda ryck när hunden kastar sig mot något och linan tar stopp) och att det är svårt att berika miljön för en hund på lina. Du kan ju inte sätta upp massa hinder och sådant eftersom linan kommer fastna och hundar ska ha en berikad miljö.

Bakgrunden till bestämmelsen finns i föreskriftsdokumentationen, sidan 17.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.