Djurskydd i andra länder

Djurhållning i Finland?

2016-01-01 03:13 #0 av: Lonaa

Hur är djurhållningen i Finland avseende livsmedelsproducerande djur?
Undrar eftersom det blivit vanligare med finska produkter inom hundfoder och vill gärna ha lite koll på hur djuren haft det.
Ser man till övriga nordiska länder så är ju Danmark rejält avskräckande!
Även antibiotikaanvändning och resistenta bakterier är av intresse.

Matte till jaktlabben Nikka och cairnterriern Charlie
Blogg; raskva.wordpress.com
(Lonaa och Lon@ samma person, problem med inlogg)

Anmäl
2016-01-01 11:50 #1 av: Magi-cat

Du får väldigt gärna fråga på Finland ifokus också.

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-01-01 16:24 #2 av: Cragan

får erkänna att jag inte vet nått om djurskyddet i finland men magi-cat`s förslag tror jag är bra gissar på att det finns folk där med kunskapen du söker.

men får du svar där så uppskattar jag om det kan repiteras i denna tråden för eventuell framtida referens Glad

Sajtvärd på  http://fjaderfa.ifokus.se  http://djurskydd.ifokus.se/

Anmäl
2016-01-02 19:18 #3 av: Manutar

Tyvärr har det återign denna höst kommit fram att djuren hålls otroligt dåligt :( Djurskyddsföreningen Oikeutta Eläimille har i hemlighet filmat på olika slakterier. Förutom att man ser att lokalerna ofta är alldeles för små och dåliga så kan man bla se hur djur misshandlas innan de avlivas. Helt sjukt. Här kan man se en bit, VARNING för våld mot djur! http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/oikeutta-elaimille-julkaisi-videoita-teurastamoilta-elaimia-raakataan-ennen-lopettamista/5516956

Anmäl
2016-01-03 04:41 #4 av: vallhund

#3 Förutom artikeln så syns en bild som skulle kunna vara en film, men när man klickar på pilen eller bilden så försvinner den.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2016-01-03 11:18 #5 av: Stallmima

Har Finland någon motsvarighet i Sveriges jordbruksverk och länsstyrelse?

Anmäl
2016-01-03 16:08 #6 av: Manutar

#4 Jaså? För mig funkar den, konstigt.  Men här är en annan sida med ungefär samma material, längst ner hittar du videon.

Anmäl
2016-01-06 21:35 #7 av: KickiG

 Den högsta myndigheten är Jord- och skogsbruksministeriet, därefter Livsmedelssäkerhetsverket Evira, regionförvaltningsverket, kommunala veterinärer och polisen.

http://www.evira.fi/portal/se/djur/djurskydd+och+djurhallning/overvakning+av+djurskydd/elainsuojeluviranomaiset+suomessa+/

Vi använder ofta benämningen produktionsdjur om alla djur, livsmedelsproducerande djur har jag aldrig hört här i Finland. På produktionsdjur bör man kunna googla fram en hel del information. Eviras sidor är bra tycker jag om man är intresserad av lagstiftningen.

Överlag skulle jag säga att djur i Finland har det bra. Visst, det finns massor som man kunde förbättra. Djurskyddslagen som används just nu är i mitt tycke föråldrad. Man håller på just nu att arbeta fram en ny djurskyddslag, så jag hoppas den blir bättre, men just nu skall det sparas in en massa pengar överallt i Finland, så jag är rädd att den kanske blir lite i skymundan. I mitt tycke är den svenska djurskyddslagen bättre än den finska.

Jag erkänner att jag är mera insatt i husdjur än i produktionsdjur, men ska försöka gräva fram lite ur minnet här vad gäller produktionsdjur.

Antibiotika används väldigt lite i Finland. Det används inte förebyggande som i många andra länder, utan det är vid behandling av sjukdom den används. Beroende på djurart och mediciner som används finns det karenstider från sista behandlingen tills djuren får gå till slakt eller t ex mjölk användas som livsmedel. Om reglerna är olika då det gäller djurfoder vet jag tyvärr inte.

Resistenta bakterier kan jag inte svara på nu så här på rak arm, men tror vi inte är bättre eller sämre än Sverige. Finland har överlag väldigt höga krav på livsmedlen, de är väldigt rena och man strävar till att hålla det så.

Storlekar för boxar, bås, hagar och inhängnader är vad jag minns och har sett rätt lika i Finland och Sverige. Gäller även husdjur. 

Jag har en bild av att det är skillnad på grishållningen, jag tror det är vanligare med insemineringsbås och att hålla suggan fixerad då hon fått kultingar (minns inte vad det heter på svenska just nu) i Finland. Detta påstående är dock inte baserat på fakta, utan baserar sig på en minnesbild jag har.

Hoppas det gav svar åtminstone på några av dina frågor :)

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.