Annons:
Etikettallmänt
Läst 1849 ggr
vallhund
12/18/15, 2:28 PM

Multiresistenta ESBL bakterier i svensk kyckling?

Frågan är relevant eftersom en del av oss har carnivorer som husdjur o en del av oss utfodrar dem med rå mat, sk BARF.

Tänkte dela med mig av denna artikel:
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/resistenta-bakterier-i-var-tredje-svensk-kyckling

Jag hittar inga belägg för de slutsatser som dras i artikeln utifrån de fakta som presenteras.

Hittade artikeln på http://www.bukefalos.com/threads/ra-kyckling.1361750/#post-17284572

Har lagt ut samma text på BARF o Lantdjur iFokus.

Tankar, funderingar, fakta?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Annons:
Em_
12/18/15, 4:39 PM
#1

En gammal artikel från råd och rön. På slutet förklaras det lite mer kring resistenta bakterier. http://www.radron.se/tester/mat-halsa--skonhet/kycklingfile/


Lina Strindlund
12/22/15, 12:21 AM
#2

hihi bar material för att avskräck folk från att äta kyckling: :D Men ja det är synd om det ska drabba BARF hundar o katter :/


Medarbetare på Rexkanin iFokus och Omplacering iFokus.

Mina största intressen är Hälsosam livsstil, Djurens välfärd och Kristen tro. 

Roxie
1/9/16, 10:21 PM
#3

Här finns en länk till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt): http://www.sva.se/antibiotika/anmalningspliktig-resistens/esbl/esbl-i-farskfoder-for-hund

// Sofia

Roxie
1/9/16, 10:30 PM
#4

Sen som jag skrev i ett annat forum;
Jag sjuksköterska och arbetar på en infektionsklinik och med det i ryggen vill jag påstå att mycket går att undvika om man bara hanterar allt på rätt sätt. Allra främst när det gäller hygien. Det är just där det brister när saker och ting sprids, att tänka på att använda olika skärbrädor och knivar etc, tvätta händer mellan hantering av olika råvaror m.m. Och som jag har förstått det när det gäller ESBL i färsk kyckling (som det är i detta fall) så sitter det ju inte i själva köttet utan på utsidan. Alltså att det yttersta lagret på exempelvis kycklingfilén har blivit förorenat vid slakt. 

Sen är det globala problemet med utvecklingen av antibiotikaresistens en helt annan grej men som är otroligt obehaglig och som skrämmer mig rejält..

// Sofia

Silvestris
1/25/16, 5:08 PM
#5

Det stora problemet är ju anledningen till varför vi har ESBL-producerande bakterier i slaktkyckling nämligen det stora antibiotikabruket i produktionen (som i sin tur behövs pga. den bedrövliga djurhållningen) och det faktum att vi sedan avlar på de avelsdjur som bär på dessa bakterier.  Även om alla avelsdjur med ESBL-producerande bakterier i tarmarna tas ur avel täcker vi tillgången på kyckling i Sverige så detta är ju en strikt monetär fråga från näringens synvinkel.

Det är intressant att förekomsten stadigt minskar i Finland medan den verkar öka i svensk produktion. Man frågar sig varför. Eliminera salmonella kunde vi göra,  men det verkar inte finnas någon vilja att eliminera dessa bakterier.

landsbygdsbo
2/19/16, 9:54 PM
#6

#5

beror inte förekomsten av ESBL bakterier
 i svensk gödkyckling på att i stort sett alla dessa kycklingar stammar från engelsk  produktion?

Jag menar du kan ha vilken form ab produktion du vill, men använder du ägg eller kycklingar producerade i England så får du hem dessa bakterier.

Annons:
Silvestris
2/19/16, 11:46 PM
#7

#6 Jo, men förekomsten av ESBL-resistenta bakterier hos avelsdjuren beror ytterst på tidigare antibiotikabruk. Antibiotika -> antibiotikaresistenta bakterier -> etablering hos avelsdjur. Sedan väljer vi att avla på djuren som bär på skiten…

landsbygdsbo
4/19/16, 6:05 PM
#8

#7

Finns det ngn producent av kycklingar till gödkycklingproduktion, krav eller inte krav som kan tillhandahålla ESBL-fria kycklingar?

Härstammar inte allt material från Skottland ursprungligen.

===

Upp till toppen
Annons: