Djur och lagen

Vanvårdade katter?

2015-05-15 21:05 #0 av: Emelie1989

Vet inte om det är rätt sida, men jag kör.

Jag måste berätta och fråga lite saker.

Vår granne skaffade 2 kattungar för ca 2 månader sedan.
Då fick de va inne. När de hade vuxit lite så bestämde han sig för att de ska vara utekatter ( vi bor mitt i stan).
Nu får inte katterna inte komma in överhuvudtaget! Verkligen fjäskiga och jättetama katter. De vill ju vara inne, men de får verkligen inte och blir ivägschasade och han kallar dem för kattjävlar!!

Ingen mat och vatten ställer han ut heller, de dricker ur vattenpölar! Katterna är väldigt smala, så jag känner nästan alla ben som finns.

Jag och min kille ger dem mat och vatten nu istället, så de har lagt på sig och inte alls lika beniga längre. Det står mat och vatten både ute och i trappuppgången.

Vi har börjat ha den ena katten här inne, så den får kärlek och omsorg. Vi har köpt kattmat och låda och kattsäng. Vår hund är väldigt nyfiken, med de kommer bra överens. Den andra katten vill mest va själv och kommer inte överens med hunden. Så den trivs i trappuppgången, vi går ut och pratar med den och ger den kärlek.

Funderar på att anmäla vår granne för vanvård.
Hur tycker ni att man ska göra?

Tacksam för svar. Mvh, Emelie

Anmäl
2015-05-15 21:13 #1 av: ElisabethB

Kan ni ta några bilder? Gärna uppifrån..

Att anmäla någon för djurplågeri/brott mot djurskyddslagen ger sällan något straff och om personen blir dömd (vilket är mycket svårt och tyvärr brukar inte katter prioriteras av svenska myndigheter) blir det antagligen några dagsböter eller några timmar samhällstjänst. Katterna kommer knappast att omplaceras utan avlivas då det inte är intressant att betala för "uppstallning" av katter.

Anmäl
2015-05-15 21:14 #2 av: Imasy

Ring till Länsstyrelsen och berätta. Du kan vara anonym om du vill. För såhär får man faktiskt inte göra.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2015-05-15 21:23 #3 av: Imasy

#1

Fast då begår ju faktiskt TS en stöld, och två fel gör ju inte ett rätt? Då är det väl bättre att TS även påtalar att hen kan vara ny ägare/jourhem ifall LST beslutar sig för att omhänderta katterna?

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2015-05-15 21:44 #4 av: Emelie1989

Det jobbiga är ju att grannen inte varit hemma på 2 veckor nu! Hans tjejkompis bor i hans lägenhet och behandlar dem likadant, tyvärr.
Jag och min kille tar hand om de små så länge.

Får prata ihop mig med killen. Tack för era svar.

Anmäl
2015-05-16 05:50 #5 av: angel62

Prata med killen och säg som det är. Vill du istället ta hand om katterna, fråga om du får göra det. Går han med på det, så är väl det bra. Men vägrar han, så tala om för honom vad du sett. Och skärper han sig inte då, så anmäl honom. Men det bästa vore väl om ni tog hand om dom.

Anmäl
2015-05-16 06:40 #6 av: Emelie1989

Hej angel62. Ja precis! Ja, det ska jag. Vet inte när han kommer hem eller var han har tagit vägen bara! Jag och min kille gör allt för att de ska ha det bra.
Inatt sov bägge katterna inne hos oss, det gick bra.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.