Moral och etik

Avliva friska hästar?

2015-03-22 19:44 #0 av: Anon

Vad anser ni om att avliva en gammal eller skadad häst som inte får ridas men som varken har ont eller lider på annat sätt? 

Jag har häst och jag hör ofta om folk som avlivar hästarna när de inte går att rida. Många tycker det blir för dyrt att ha häst som man inte kan "göra något" med och som man inte "har nytta av". Man kanske vill avliva en gammal häst innan den börjar lida av sin ålderdom, för att den inte ska lida i dess sista stund i livet. Vad anser ni? 

Sajtvärd på howrse.ifokus 

Anmäl
2015-03-22 19:49 #1 av: Fialialej

Jag tycker att det är helt vansinnigt att avliva friska djur för att det inte går att "använda" längre. Tyvärr är det ju väldigt vanligt inom exempelvis hästvärlden, och ofta är argumentet att hästen skulle må dåligt om den inte får bli riden, vilket jag tycker är helt och hållet befängt. Finns annat att göra med hästar än rida.

Anmäl
2015-03-22 19:54 #2 av: ChristineL

Ska vi avliva de människor också som inte gör någon nytta för samhället? Nej detta låter helt vansinnigt! Jag är fullt medveten om att både hästar och andra djur kostar pengar, men vill man inte ha kvar djuret själv så finns det många som söker bara till sällskap.

Anmäl
2015-03-22 19:56 #3 av: Sommarek

Hästar är levande varelser, inte möbler. Jag hade min gamle gubbe i fyra-fem år utan att rida honom eftersom han fick strul med sitt ben. Då hade jag haft honom i 12 år.

Man kan ju hoppas att folk med inställningen att icke "användbara" djur inte har barn eller närstående som får en defekt...

Anmäl
2015-03-22 19:58 #4 av: VampireGirlElvira

Jag tycker som alla andra.
Det är fel att avliva en häst bara för att "den inte gör någonting".
Jag skulle bara ha den på bete även om man inte kan rida på den hästen.
Det är en levande varelse som man snackar om.

Anmäl
2015-03-22 19:59 #5 av: Amanda.M

Jag har en gammal häst, som inte kan ridas men han är otroligt mysig! Så fel att avliva friska djur!

Anmäl
2015-03-22 20:16 #6 av: [Jennah]

Är faktiskt emot avlivning allmänt, då jag inte tror det i regel skulle vara bättre att dö.. Undantagsfall finns, givetvis.

Anmäl
2015-03-22 20:19 #7 av: Fialialej

#6 ingen vet ju vad som händer efter döden så hur skulle vi kunna avgöra vad som är bättre. Att sympatidöda människor är ju inte humant, så varför skulle det vara det när det handlar om djur? Visst är det konstigt...

Anmäl
2015-03-22 23:28 #8 av: Rafflan

Min häst skulle ALDRIG klara att gå som ren sällskapshäst.

Pga skada kunde jag inte motioner honom under ett tag, han gick i stor kuperad hage, med 4 kompisar, fick massor med hö och lite musli + mineraler, borstades varje dag. Han började må jätte dåligt efter 2 veckor, utvecklade stress beteenden, blev otroligt svår hanterad, gick inte att sko, slutade äta, började magra (kollade masken på honom men han hade inget), så fort vi fick klartecken av veterinären att börja sätta igång honom igen så vart han glad, bara av att få skritta ut i skogen, och jobba under töm gjorde direkt att han blev samma gamla snälla häst som innan.
Om min häst dock skulle bli så skadad att han inte kan ridas kommer han få leva så länge han kan gå ut och gå i grimma och grimskaft + tricktränas, rida är inte det viktigaste, men han måste får göra nåt, för annars mår han jätte dåligt psykiskt.

Anmäl
2015-03-23 06:30 #9 av: Fialialej

#8 det finns ju väldigt mkt annat man kan göra med en häst än rida. Ett djur som är van att använda huvudet och kroppen kan naturligtvis bli nedstämd av att helt plötsligt bli sysslolös. Men träna trix, ta promenader ihop, tömköra osv är ju exempel på saker man kan göra.
Är hästen så dålig att den inte kan följa med på promenad kanske man ska fundera på saken en vända till, dock.

Anmäl
2015-03-23 09:10 #10 av: Wellcraft

#8 Finns massor mentala övningar för en häst som garanterat kör slut på dem, så din ursäkt håller inte.

Hästar ÄR slit & släng varor. Jag tycker man ska ta sig en ordentlig funderare innan man skaffar häst, hästar är inte ridmaskiner och det gör att göra så mycket mer än att rida.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2015-03-23 11:33 #11 av: Rafflan

#9 precis som jag skrev håller han för att gå ut och gå i grimma och grimskaft + tricktränas så kommer han kunna må bra, rida är inte det viktigaste :)

#10 läs gärna hela inlägget innan du svarar tack! jag har aldrig skrivit att min häst kommer avlivas pga att han inte kan ridas! jag har bara skrivit att han behöver aktiveras för att må bra. Och att djur mår bra i livet är väl det viktigaste av allt?

så här skrev jag men det läste du tydligen inte:
"Om min häst dock skulle bli så skadad att han inte kan ridas kommer han få leva så länge han kan gå ut och gå i grimma och grimskaft + tricktränas, rida är inte det viktigaste, men han måste får göra nåt, för annars mår han jätte dåligt psykiskt."

Anmäl
2015-03-23 12:12 #12 av: Wellcraft

#11 Av med offerkappan, jag anklagade dig aldrig.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2015-03-23 13:43 #13 av: Rafflan

#12 offerkappan? min häst lever, är frisk och rids normalt så förstår inte hur jag kan bli ett "offer"?

speciellt inte hur jag blir ett offer när jag framför min åsikt, du svarar att min "ursäkt inte håller" utan att ens läst hela min kommentar?

Nej du anklagade inte men du svarade utan att läsa hela mitt inlägg, ska du svara i en diskussion är det bra om man läser det man svarar på, bara ett tips :)

Anmäl
2015-03-23 14:24 #14 av: StuteriQveiar

Jag kan säga att det skulle jag om det gällde mina äldre hästar.

Efter att ha sålt en häst som vanvårdats till döds (såldes när han var 1,5 år), lånat ut ett par av hästarna som, trots god fodertillgång, tappat hull o stressat upp sig mm, så slaktar jag hellre mina åldringar om något skulle hända mig. De ska få vara trygga till livets slut.
Inget djur ska behöva svälta o törsta ihjäl! Jag hade ingen möjlighet att rädda honom. 😢

Jag sålde en annan unghäst en gång, ett sto, som jag tack o lov fick köpa tillbaka. Hon hade då hos nya ägaren som 2,5 åring fått dra stora tunga hölass över sank mark. Han krävde att hon skulle dra som en ardenner - hon är russ! Hon hann vara borta ett halvår innan jag hämtade hem henne.
När hon klev på transporten var hennes blick apatisk. För varje gång vi stannade för att kolla henne på vägen hem (mitt i vintern) fick hon lite mer liv i blicken. Det såg ut som om hon inte trodde att det var sant att hon skulle få komma hem.
När vi kom hem gnäggade alla de andra när de fick syn på transporten.
OCH SÅ GNÄGGADE HENNES GAMLA MOR (23 år då)!!
Vad jag såg då var bland det finaste jag sett! När hon hörde sin mamma åkte huvudet upp, öronen spetsades och ögonen lös av glädje samtidigt som hon gnäggade mamma till svar och fick bråttom till stallet!!
Den kvällen satt jag och grät och masserade hennes stela kropp. Då lovade jag henne att hon aldrig skulle behöva flytta igen... Hon är 11 år idag. 💜

En av mina stora hästar var 11 år när jag köpte henne. Då hade hon ont i ryggen, hade svullna ben, oskodda hovar och var tunn, stressad o nervös. Hon är numer en cool, rund 17 årig dam. Hon klarar inte av att vara hemifrån heller utan att magra o stressa o få ont i ryggen. :-(
Jag har fler exempel på hästar som vid inköpet varit stressade, rädda för människor mm. Ingen av dessa kommer att flytta någon annanstans.
Däremot vill jag att de ska få bli gamla och få sluta sina dagar pga ålderdom här hemma.
De äldsta hästarna har gått bort pga ålder, dvs tagits bort innan krämporna gjort det svårt alltför att resa sig upp mm, eller pga att de drabbats av ålderssjukdomar som gör det svårt för dem att vara häst, utifrån hästperspektiv. Den äldsta av dessa var 31 år, sedan har det varit mellan 24 o uppåt.
De äldsta är nu 17 och 18, sedan är resten "ungdomar" = ålder mellan 1-11 år.
Jag har en liten avelsverksamhet o släpper helst inga unghästar förrän de är runt 2-3 år. Jag tycker de behöver få lära sig hästspråk, få människotillit mm innan de flyttar.

Så, ja, jag skulle hellre slakta mina åldringar, eller de som jag ser inte litar på andra än mig, än att riskera att de hamnade i fel händer.

Anmäl
2015-03-23 14:25 #15 av: StuteriQveiar

Här är en bild på en av mina uppfödningar. 😀💜

Anmäl
2015-03-23 14:26 #16 av: StuteriQveiar

Anmäl
2015-03-25 14:18 #17 av: jossan84

Man avlivar ju produktionsdjur som är friska...

Anmäl
2015-03-25 16:46 #18 av: Fialialej

#17 Ja och det är fruktansvärt.

Anmäl
2015-03-25 17:03 #19 av: jossan84

#18 Ja vissa tycker det. Jag har dock inget emot att äta häst, de har ju oftast haft ett bra liv. Sen kan jag förstå att man inte vill äta upp en häst man har starka band till. Men om man slaktar en häst bara för att den är "oduglig" så tänker jag att man inte kan ha speciellt starka band till den. I så fall skulle det göra mer nytta om den går till matproduktion. Då blir det ju lika mycket "i onödan" som att slakta en gris.
Det kanske låter som en helt barbarisk tanke, men som allätare så gör jag inte så stor skillnad mellan olika djurslag. Häst är faktiskt väldigt gott.

Anmäl
2015-03-25 17:04 #20 av: Wellcraft

#13 Att läsa mellan raderna är också ett tips, från mig till dig - om vi nu ska sätta igång att "tipsa" varandra.
Mitt intresse för det är dock svalt.

#17 För ett syfte, att bli käk på ett eller annat vis. 
Majoriteten av våra hästar kan inte bli käk, då det inte är lämplig. Man får ta flera aspekter i beaktning. 
Jag gillar inte att döda friska djur för att sedan kasta bort dem, men tar man vara på ull, päls, kött så är det helt okej.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2015-03-25 17:09 #21 av: jossan84

Förr vet jag att man kunde skänka hästar till Kolmårdens djurpark. Man körde dit sin häst och så avlivades den där och blev sen mat åt parkens djur. Det var ju en helt briljant idé eftersom köttets användes istället för att slängas. Men om jag inte minns fel så görs det inte längre.

Anmäl
2015-03-25 19:00 #22 av: Fialialej

#19 jag är vegetarian så jag gör inte heller skillnad på olika djurslag, fast sett från ett annat håll då.. :)

Anmäl
2015-03-31 13:08 #23 av: angel62

Tycker det är fel att avliva hästar som är friska. Om de är unga eller gamla spelar ingen roll. Så länge de inte är sjuka eller ordentligt skadade så tycker jag de ska få leva. Har själv tagit hand om två travare som ev skulle gå till slakt . De är friska och pigga och går att rida på också.

Anmäl
2015-03-31 15:07 #24 av: Rafflan

#23 problemet är att travare är ett jobb/en inkomst, kan dem inte springa = inga pengar. Och då funkar det ju tyvärr inte, och det finns fler travare än det finns köpare så då går dem tyvärr ofta till slakt. Men hellre att dem slaktas än att dem ställs på en lösdrift och får dåligt med mat och ingen omvårdnad...

man slaktar även kor som inte producerar mjölk/låter sin mjölkas, grisar som biter ihjäl sina kultingar, får som inte går att klippa, osv osv. Dem är ett jobb och kan man inte få in någon lön på jobbet kan man inte ta hand om djuren tyvärr, men det måste gå runt...

Anmäl
2015-03-31 15:10 #25 av: Fialialej

#24 Hade ju vart trevligt om folk kunde lägga av med att vara så pengakåta. Blir förbannad när jag tänker på hur travet funkar.. (och även annan slit och släng-produktion som du nämner).

Anmäl
2015-03-31 15:53 #26 av: Rafflan

#25 pengakåta? ja jag är jätte pengakåt för jag älskar att ha råd att betala mina räkningar så jag har tak över huvudet, mat på bordet och värme.
Nu jobbar jag inte inom travet eller med kött djur eller liknande. Men förstår att dem måste få pengar så dem har råd att bo, äta och slipper frysa på samma sätt som jag måste. Om fler människor ville ha travare som ridhästar skulle de inte behöva slaktas, samma med får och kor.

Så vem gör egentligen felet??? folket som föder upp djuren till en osäker värld? folket som jobbar inom yrket? eller folket som inte vill ha dessa djur som sällskap? för det är inte bara 1 person i detta led, och oftast är det inte travtränare som väljer att hästen ska slaktas, det är ägaren som ofta nog aldrig ens själv kört hästen...

Anmäl
2015-03-31 15:54 #27 av: angel62

Det är väl klart att hästar ska få leva även om de inte kan springa in pengar längre. Är de friska kan man ju pyssla med dom ändå. De är väl ingen produktvara heller? Det är liv de med.

Anmäl
2015-03-31 16:11 #28 av: Rafflan

#27 tyvärr men precis som med kor, får och andra djur, så om man har travet som jobb är det det en "produktvara", inga pengar, ingen lön, ingen mat till sig själv eller djuren. Du hör ju själv att det inte funkar?

Det är få som blir upprörda över att kor slaktas för att dem inte går att mjölka, kanske är för hästar ses som sällskapsdjur medans kor ses som produktdjur? dock är båda 2 levande djur...

Anmäl
2015-03-31 16:20 #29 av: angel62

Tycker alla djur ska få leva. Om de inte är så pass sjuka eller skadade , så det inte går att rädda deras liv förstås.

Anmäl
2015-03-31 16:42 #30 av: Rafflan

#29 vad man tycker och hur verkligheten ser ut är 2 skilda saker. Jag tycker alla hemlösa katter ska få hem och kärlek, jag hatar att åka utomlands till länder där man ser gatuhundar leva sjuka/skadade i smutsen och hundar och katter och andra djur i djuraffären. Jag hatar att grisar aldrig får gå ut och se dagsljus och böka i jorden, att kor är instängda större delen av året, hur fåren behandlas när dem klipps, hur hönsen trappar ihjäl varandra, hur våra sällskapsdjur hålls i djuraffären och säljs till nästan vem som helst. Det finns så mycket grymhet emot djuren i vår värld, både tama och vilda, vi kan och ska hela tiden jobba för att dem ska få det bättre. Men sanningen är tyvärr sanningen, ingen mjölk = slaktad ko, springer inga bra = slaktad häst, osv...

Anmäl
2015-03-31 18:47 #31 av: angel62

Jo det är sant. Men väldigt fel.

Anmäl
2015-04-02 11:52 #32 av: emsyzz

Min häst kommer inte behöva avlivas så länge han mår bra, oavsett omm han är ridbar/ej. Sen hur andra gör är svårt att påverka tyvärr...;/

Anmäl
2015-04-03 17:59 #33 av: vallhund

Det är viss skillnad i driftskostnad för häst o t ex hund/marsvin etc...

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-04-03 21:12 #34 av: viktoria91

Döda djur lider inte. Min ponny blev mycket svårt gaffelbandsskadad av att gått omkull i hagen. Under lång tid såg det ut att hon på sin höjd skulle kunna gå i en hage resten av livet. Även om hon inte agerade ut, inte hennes stil, så vet jag att hon inte trivts med det. Så hon hade tagit borts men nu blev hon, mot alla odds, fullt ridbar igen.

Hon tycker det är dötrist att stå och glo i en hage helt enkelt utan vill uppleva saker!

Anmäl
2015-04-04 14:10 #35 av: Fidelia

Jag har tidigare köpt avelsston som haft små skador och därför dömts ut som ridhästar. Men efter några år fick jag ta bort dem eftersom de led av skadorna även om de bara gick i hagen. Så för mig är det inte längre något alternativ att ha ens en lätt skadad häst gå i hagen eftersom de faktiskt lider av det i långa loppet. Vinterhalvåret var ett helvete för dem. 

Att en häst blir gammal betyder inte med automatik att den inte är ridbar. Är den halt har den ont och ska inte behöva leva. Vår plikt är att skydda våra djur mot lidande fysiskt som psykiskt.

De som söker nya hem åt sina 20år eller äldre hästar kan jag inte förstå. Rent psykiskt tycker jag inte en häst ska behöva flytta vid så hög ålder. Nya människor, ny flock och mycket annat att behöva anpassa sig till. Dessutom behöver de ofta tandkontroll regelbundet och ev kraftfoder för att hålla hull och det är sällan de med mycket pengar som tar sig an gamla hästar. Då är det bättre att slakta dem.

Anmäl
2015-04-08 21:16 #36 av: Thiah

#2 kanske inte men jag har mött flertalet gamla människor som hellre dött än ätit all den medicin de fått utskrivet (å nej dom säger inte nej till doktorn :( ).

En gammal bekants 30 åriga sto är.fullt ridbar om än inte var dag. Hon njuter av sitt friska liv som gammal pensionär.

Förutom det så håller jag mycket med rafflan i denna diskussion.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2015-04-10 06:45 #37 av: vallhund

Hur många hästar kan en normalinkomsttagare försörja o ge ett bra hästliv? Hellre Trampalanda än en slaktbil till Italien.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-04-10 07:28 #38 av: vallhund

Råkade snubbla in i den här gamla tråden:
http://www.bukefalos.com/threads/att-avliva-draktigt-sto.561123/

VARNING, inget för kräsmagade.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-04-16 12:08 #39 av: AnnaFagerell

Jag avlivar hellre en häst som det egentligen är fel på även om den inte lider av det än att sälja den. En del hästar har kanske patellafel eller andra fel som gör att den ej ska vara i avel eller ridas. Då är det bäst för hästen att somna in för hamnar den fel kan det gå tokigt. Ett djur lider inte av att inte finnas, liksom människa. Är väl tur att det finns ett val när det gäller djur

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2015-04-21 07:57 #40 av: Vet Vi?

Om det vore så lätt!

Alla har vi olika förutsättningar både tidsmässigt, ekonomiskt och inte minst beroende på vår inställning. Att hålla en häst som inte längre uppfyller våra önskemål kan i längden bli ett djurskyddsfall. Jag har som veterinär många gånger stött på djur som inte på länge haft ett syfte. De kan sakta men säkert tyna bort. Ett syfte är nödvändigt för att vi skall vara observanta på hästens beteende och hälsa. Visst kan syftet vara att umgås med en kär vän men hästarnas långa liv gör att våra levnadsförhållanden hinner ändras många gånger om och omvårdnaden kan försämras. Det som fungerade för ett år sen kanske inte gör det längre.

Det är viktigt att inte fastna i en övertygelse om att man är skyldig att ha djuret kvar oavsett vad som händer. Emellanåt måste man fundera på hur djuret har det. Jag och även lagen anser det som djurägarens skyldighet att skydda djur från lidande. Avlivning kan vara ett sätt.

Alltför många djur blir stående utan ordentlig tillsyn eller tynar bara bort.

Detta är ej acceptabelt.

Anmäl
2015-04-30 22:57 #41 av: Sara97

men när man skaffar en häst, är det bra att ha i tanken: att kanske så kan jag inte rida den längre . en häst är mycket dyr att äga och man betalar för hästen och stå i stall och foder mm så att den i sin tur kan ridas, som man själv vill. men plötsligt går det inte, plötsligt kan man inte rida som man så mycket älskar(som man facktiskt betalar för) men det är inte rättvist att ta bort något bara för att den inte ger dig det du vill ha längre,tänk istället på allt den har gjort för en.

nu tänker jag självklart bara på hästar som icke lider av något slag.

men om hästen kan vara minst lika glad och lycklig utan att ridas eller vad den är tillför så tycker jag defenitivt inte att man ska avliva den.men som ovanstående skriver så är det inte rätt heller att sälja en frisk men gammal häst om absolut inte nödvändigt, för detta gör ju så att hästen inte mår bra heller.

nu har jag ingen häst men en av mina närmsta vänner har det..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.