Djurskydd i andra länder

Pälsindustrin i Norge

2015-03-09 17:02 #0 av: Vanja

Ikväll på ettan klockan 22 går det en dokumentär om den norska pälsindustrin, främst räv och mink. För de som vill se =) 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2015-03-09 23:01 #1 av: Vanja

Nu har jag sett inslaget och jag kan säga utan att tveka en sekund att jag skäms, jag skäms över att vara människa. 
Jag känner mig febrig och mår illa, jag är ingen djurrättsaktivist och kommer aldrig att bli det heller. 
Det handlar inte bara om hur djuren mår, utan vad vi ska ha dem till. Vi dödar alltså tusentals djur för att ha en fin mössa till vintern. 
Vi gör inte så mot människor för att det är sjukt så varför får vi göra så mot djur? Vem är det som sitter och bestämmer att våra liv är värda mer? 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2015-03-10 00:42 #2 av: veggie4every1

#1 Du kanske skulle bli vegan och ta avstånd från allt djurförtryck?

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-03-10 03:21 #3 av: Vanja

2# tanken har slagit mig mer än en gång .

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2015-03-10 09:41 #4 av: marathos

Eftersom det är mycket diskussioner o reportage angående pälsnäringen tror jag att de flesta som använder päls vet hur djuren lever o dör. Tycker det är helt obegripligt att de tycker att det är viktigare att ha päls istället för att skona djuren från deras lidande. Hur tänker de? Hur står det till med empatin?

Anmäl
2015-03-10 12:24 #5 av: veggie4every1

#3 Låter bra att du tänker på det. Kom ihåg att du har ett val. Det är inte svårt att bli vegan i dagens samhälle och väl värt detGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-03-14 13:59 #6 av: Cochon

#4 Nu vet jag inte vilken pälsindustri du pratar om. Men om det är svenska du syftar på så kulle jag vilja höra din motivering. :-)

Anmäl
2015-03-14 19:45 #7 av: [xamerax]

#6 den i Sverige är i stort sätt samma som den i Norge (minus rävarna)

Anmäl
2015-03-14 20:16 #8 av: Cochon

#7 Har aldrig varit i Norge så kan inte riktigt uttala mig om något där, men minkarna i Sverige och Danmark har det ju bra. Så förstår inte all kritik. O.o

Anmäl
2015-03-14 20:46 #9 av: [xamerax]

#8 jag kallar inte sitta i en 1 kvm bur hela livet ett bra liv. Dessutom sitter dom 2 och 2 (är ensamlevande) och lever mycket i vatten i naturen, vilket de inte får tillgång till på farmarna. Kannibalismen förekommer även här i Sverige.
 De flesta får stereotypiska beteende i burarna.

Har pratats i Sverige om att ändra lagen och ge dom simvatten men då det skulle innebära döden för pälsfarmarna har de inte genomfört det.


om man sätter i ett annat perspektiv:
Det är som att du skulle vara fast på en yta så stor som din säng i hela ditt liv, inget att roa dig med och med folk som ständigt står och irriterar dig samt vill döda dig. Ständigt stressad av den andre personen, ont i kroppen av motionsbrist och extremt uttråkad (vilket även där leder till stress och det enda du gör är att sitta och banka huvudet i väggen hela dagen ->  steretoypiskt beteende i det här fallet). 
Sedan dö via panik av den plötsliga gasningen- känsla att de inte kan andas( inte okej, finns andra mindre stressande sätt.)


Bara för att de inte alltid är skadade betyder det inte att de har det bra :/

(nej, äter inte kött )

Anmäl
2015-03-15 11:54 #10 av: Cochon

#9 Det skulle inte vara som att jag bodde i min säng, utan snarare en  25 kvm lägenhet. Burarna är inte så pass små att man kan likställa det med en säng, utan sängen täcker ju deras rede/bohåla (vet inte vad den kallas på svenska) och utöver det så har de ju en bur att röra sig i. Dessutom kan jag säga att jag aldrig har sett en mink sitta och banka sitt huvud i någon vägg, så det är helt enkelt inte sant. På en minkfarm här i Sverige eller i Danmark bankar inte minkarna huvudena i väggar så länge minkarna sköts som de ska. Man kan inte heller räkna med att minkarna är ensamlevande i naturen för aveln inom minkar för päls har lätt till förändringar i minkarnas beteende. Förr kunde man knappt sätta ihop en hane och en hona för parning för att de ofta kunde ryka ihop i riktiga bråk men numera så är det nästan helt riskfritt att sätta ihop en hona och en hane. Det samma gäller då för de ungar som lever ihop, det är inte alls lika ansträngande för dem längre att bo ihop. Och om det finns några som är ilskna av sig och ska på burkompisen och bråka hela tiden så får den gå själv. Inte bara för minkarnas bästa utan även för att om de biter på varandra så det blir sår förstörs pälsen. Sen har vi kannibalismen, den tror många är pälsböndernas fel, men så fel folk kan ha. Kannibalismen finns även hos minkarna i naturen. Låt oss säga att två minkvalpar är på varandra och busar lite också tas en av ungarna stridens hetta och biter till sitt syskon lite för hårt så där blir ett sår. Detta är alltså inte så att den ena valpen bara "hmm, gud vad mumsig syrran ser ut idag. Får nog smaka lite på henne.". Dock kan det öppna färska såret i sin tur leda till att syskonen blir så frestade av blodlukten att de börjar komma i de tankarna och börjar tugga på syskonet. I det vilda får man helt enkelt låta naturen ha sin gång, men på gården försöker man kolla över ungarna och flytta på den små som har färska sår så de inte blir middag för syskonen.  
Simvattnet kan jag på så vis inte uttala mig om då jag inte är insatt, men har själv hört bönder som menar att minkarna inte är ett dugg intresserade av vattnet utan helt enkelt hoppar i vattnet i det vilda för att där finns deras mat, inte för att de gillar det. När man har fått ge vissa valpar vatten i vattenskålar innan de har lärt sig dricka från ventilen så har vissa skålar varit enormt stora, men trots detta har jag aldrig sett mamman vara intresserad av att hoppa i det vattnet. Så tror själv att det ligger en viss sanning i det hela. 

Anmäl
2015-03-15 12:27 #11 av: [xamerax]

med banka huvudet i väggen menade jag att människor brukar sitta så (i fängelseceller t.ex) , djur brukar vagga fram och till baka, går fram och till baka eller i cirklar mm. Gör ett mönster om och om igen alltså.

Minkar har simhud mellan tårna och alltså lever mycket i vatten.  Djur som biologiskt anpassat sig till något brukar inte må bra att vara utan det.  dom vill nog antagligen mer simma i vattnet och inte bara plaska i det.

Jag tror knappast att en unge skulle vara intresserad av att äta varandra pga att få "smak för blod " i naturen så äter inte rovdjur rovdjur. Anledningen till detta är för att smittrisken samt parasitrisken är stor. stress kan leda till att de äter varandra men rovdjur brukar endast döda andra rovdjur utan att äta dem.
En varg som ser en räv t.ex dödar endast räven då denna är inne på dens revir. Även fast vargen är hungrig så äter den inte räven. De äter inte heller andra vargar men kan döda en varg utanför flocken om den ser en.

Forskningen om minkarnas stereotypiska beteenden har gjorts här i Sverige- med svenska mått och hållning. har för mig att det var runt 80% som utvecklade stereotypiska beteenden. Att slänga in ett par leksaker hjälpte inte utan de behöver MYCKET mer utrymme samt tillgång till simvatten för att det ska försvinna.

Anmäl
2015-03-15 14:14 #12 av: vallhund

#11 "Rovdjur äter inte andra rovdjur"

Hur kommer det sig då att vargar äter hundar o katter?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-03-15 14:24 #13 av: [xamerax]

#12 oftast dödar de dom endast

Anmäl
2015-03-15 14:28 #14 av: vallhund

#12 Det måste vara därför jägarna hittar sina halvt uppätna jakthundar i skogen.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-03-15 14:34 #15 av: [xamerax]

#14 det är det jag fått höra hela tiden på djurkurserna iaf..

Anmäl
2015-03-15 14:37 #16 av: vallhund

#15 Återkom med verifierbar källa.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-03-15 21:00 #17 av: Gigi VG

Om man inte vill bli vegan kan man ju ändå bara äta ekologiskt och närproducerat och skippa päls och smink som är djurtestat 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.