Jag har en fråga...

Jakt i Sverige med hund?

2014-06-11 16:03 #0 av: Whippetgerbilen

Vet inte om jag är i rätt forum men men..... Jag undrar en sak. Jag tycker att många jaktformer med hund är väldigt stressande för "bytet" som t.e.x drevjakt som vildsvinsjakt? Tycker det är helt sjukt att dom ska få komma så nära djuren och b.l.a biter dom i hasorna och sådär. Jag läste i hundsport och såg en bild på några hundar som var jättenära vildsvinet och skällde och vildsvinet såg livrädd ut. Mådde lite illa när jag såg den bilden.... Brukar aldrig läsa jaktsidorna. Men tycker inte ni också att många jaktformer är väldigt stressande för "bytet" ?. Vet konstigt inlägg kanske men har funderat mycket på det här. Hoppas inte texten blev för rörig att läsa :p.

Anmäl
2014-06-11 16:26 #1 av: Tom-B

Visst förekommer det dumheter i många sammanhang i samhället, så också inom jakten.
Dessbättre är de dock ganska sällsynta, men att släppa flera hundar på en gång är inte en jaktform jag anser man skall ägna sig åt.
Även om det återspeglar vargflockens beteende.

Dessvärre ägnar sig massmedia av alla typer åt att skriva om det som inte är så bra, även om det inte är så allmänt förekommande, det ger extraförsäljning av lösnummer.
Mer sällan skrivs och hyllas sådant som är bra.

I den vilda naturen livnär sig djur på att äta andra djur. Det innebär att
ett djur, offret, jagas av det andra djuret.
Jakt med drivande hund, om det sker på en jaktetiskt bra sätt, är alltså helt naturligt då det efterliknar det som normalt sker och har skett i alla tider i naturen.

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2014-06-11 17:30 #2 av: Whippetgerbilen

Tack för ditt svar!!

Anmäl
2014-06-11 21:34 #3 av: Taxelina1

TS 

Vi föder upp jakthundar. Och vi är väldigt noga med raser som inte går för hårt på drevdjuret.

 En tax, drever, basset och andra kortbenta långsamdrivande jagar man rådjur, hjort, räv, hare och andra vilt med. Dom passar även till eftersök på trafikskadat vilt. Dom är väldigt mångsidiga.

Stövare har man oftast till hare och räv och det finns ett krav på att dom ska vara RR=Rådjursrena. Dom får alltså inte driva hjortdjur. Dom går för fort. En del använder stövare till Lo och Björnjakt.

Spetsar används till ställande på klövvilt. Dom ska stå nära men på ett behörigt avstånd och "Ställa" viltet. Det gör dom genom att skälla och cirkulera runt till exempel älgen eller vildsvinet.

Tyvärr har det kommit lite för skarpa hundar för vildsvin och det finns tillfällen då dom går på det jagade djuret vilket jag finner helt oetiskt. Men ändringar är på väg då det talas om gräns på mankhöjd på hundarna. En del använder till exempel laika, vorteh och andra större hundar och dom passar INTE till den sortens jakt.

Att jaga med hund är en urgammal tradition som går långt tillbaka. Om man tittar på hällristningar så finns det bilder på hundar och jägare. Jakthunden är som vilken arbetande hund som helst och räknas in som assistans, ledar, räddnings hundar och så vidare. Tyvärr är det en del som inte förstått sej på det och vill förbjuda den sortens jakt allt genom okunskap.

Många jaktfilmer visar utländska filmer och jakter där dom jagar på ett helt annat sätt än vi här i sverige.

Anmäl
2014-06-12 07:14 #4 av: tlover

Nu jagar man ju bara älg med hund här men dom spårar och ställer väl bara älgar Funderar (Jag är själv inte jägare så jag är inte säker men jag har för mig att det är så man jagar älg).

Det finns då ett tillfälle då det bara är bra med hundar i jakt. När man söker skadade älgar efter viltolyckor, då behövs det nått med bra luktsinne som snabbt kan hitta dom stackarna.

Läs massor i månadens tema inne på te fokus
Vad vill du läsa om inne på te ifokus?
Du har väl inte missat Tea savvity, teälskarnas engelska sajt

Anmäl
2014-06-12 15:08 #5 av: Taxelina1

Man kan specialisera en hund på visst vilt. Jämtar, gråhundar och andra spetsar brukar man ha till älg då dom är mycket duktiga och avlade på enbart älg. Vi jagar älg med norrbottenspets då dom är allround. En hane har vi fått till ren älghund. Ena tiken föredrar älg men är för ung än för att säga att hon bara jagar älg. Dom andra jagar allround och då helst vildsvin och är mycket effektiva på trafikskadat. Dom är kloka, kvicka och håller sej en bit ifrån vildsvinet. Men innan vi jagar vildsvin med våra hundar åker vi till ett skk godkänt vildsvinshägn och ser hur dom beter sej och får då även tips och råd av en mycket duktig tränare. Vildsvinen i hägnen är vilda.
TS Det var en mycket bra tråd du startade. Många har förutfattade meningar angående jakt med löshund.

Anmäl
2014-06-15 11:16 #6 av: redstaryena

Ja intressant.  Kan absolut inget om jakt.

Taxelina, har funderat lite över hur man som ägare ser på sina jakthundar? Är hunden/hundarna en del av familjen eller? Har bott många år i Grekland (kan inte jämföras med Sverige förstås) och där hetsas det mycket inför själva jakten och sen när säsongen är över ja då ser man inte hundarna alls, utan dom får vänta tills det är dax till nästa gång. Vilket såklart gör dom helt galna när de blir utsläppta. Hur är reglerna här i Sverige? 

Anmäl
2014-06-15 19:24 #7 av: Taxelina1

#6 Våra hundar är familjemedlemmar och det finaste vi har.

Dom flesta bor i stora hundgårdar med golvvärme, radio, mjuka bäddar med tjock pläd och filt att bädda med. Vi har även en hyffsat stor rasthage där vi släpper dom varje dag så dom får härja av sej. Vi går även långa promenader så dom kommer utanför vår gård. Har dom ingen kondition och muskulatur orkar dom ju inte jaga och inte håller dom heller.

Dom flesta vill ut när dom varit inne hos oss. Blir väl för varmt. Vi pysslar dagligen med dom. Gör man inte det får man ju heller ingen kontakt med dom. Vi tränar spår och inkallning och annat.

kommer inte riktigt ihåg hur reglerna är. Hundarna ska ut på promenad varje dag. Ha si och så stor hundgård beroende på mankhöjd och så vidare. Vi hade en kontrollant här för något år sedan och hon hade ingenting att slå ner på, så då gjorde vi väl rätt.

Hundarna betyder otroligt mycket för oss. Dom hjälper oss vid jakten och är ovärderliga vid eftersök på trafikskadat vilt. Trogna duktiga jaktkompisar.

Tyvärr har det kommit varg på markerna då vi lever i de vargtätaste områdena. Så man har alltid en klump i magen när man släpper. Vi kollar med grannar, spårar av vägar och annat innan vi släpper.

Anmäl
2014-06-16 01:14 #8 av: vallhund

Här finns reglerna för hundgårdar:

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hundarochkatter/skotselochtillsyn/saskoterdudinhund.4.207049b811dd8a513dc80001977.html

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2014-06-16 07:39 #9 av: Taxelina1

#8 Tack för länken. (Vet inte hur man länkar med surfplattan)

Anmäl
2014-06-16 10:23 #10 av: redstaryena

Det verkar ju super. Hoppas de flesta har det som dina hundar

Anmäl
2014-06-16 15:04 #11 av: Taxelina1

#10 Tack...Tror nog dom flesta har det så i dagens läge. Det var värre förr då hunden inte skulle umgås med folk, jaga hungrig och så vidare. Tack och lov har hundhållningen förändrats.

Vi har sålt många jakthundar och för det mesta följer dom med till jobbet, är på hunddagis eller har dagmatte.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.