Djurskydd

23 renar påkörda av tåg

2014-04-30 12:22 #0 av: Persifone

Från Expressen

"När tåget kom i hög hastighet hann de 23 renarna inte fly. Järnvägen utanför Fjällåsen, nordväst om Gällivare förvandlades till ett blodbad.

Eftersom det bara är Trafikverkets personal som får avliva djuren kan de få lida i flera timmar. "Avancerat statligt djurplågeri", menar renägaren Anneli Kråik Jannok.

– Renarna ligger med stympade kroppar och det här händer hela tiden, dag som natt, säger Jannok till Expressen.

Olycksplatsen beskrivs som ett slagfält. Ofödda renkalvar och deras massakrerade mammor ligger utspridda längs järnvägen. En fjolårskalv som har fått samtliga ben avklippta i kollisionen lider i snön.

(...)

Långa avstånd till olyckorna

Liknande händelser sker väldigt ofta i norra Sverige. Bara under 2000-talet har drygt 11 000 renar dödats av tåg. I paret Jannoks sameby har ett hundratal renar dött de senaste fyra månaderna.

(...)

Anneli Kråik Jannok har tillsammans med flera andra i samebyn föreslagit åtgärder som skulle skydda renarna. Bland annat viltstängsel, hastighetsgräns för tågen och utbildning för renägarna så att de kan gå in på spårområdena. Men enligt samebyn är Trafikverket inte villiga att spendera pengarna som krävs för att skydda djuren.

– Det är en enorm psykisk press för oss att veta att vi inte kan skydda våra djur och att de dör i onödan för att Trafikverket vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Här kan man verkligen tala om att tjäna pengar på djurs lidande. Man vill bara gråta. Och svenska folket vet ingenting om det här, säger Jannok..."


Medarbetare på Feminism och Vegan.ifokus

Anmäl
2014-04-30 12:25 #1 av: lollynonna

så synd! men varför avlivar dem inte den lidande renen utan ben!?!

// Linah 

 Medarbetare på djurannonser och gerbiler iFokus!
SolGerbilsidanSol

Anmäl
2014-04-30 12:45 #2 av: Persifone

#1 Jag fattar det som att det endast är trafikverkets personal som får befinna sig vid spåren och därför kan avliva djuren. Men det tar tid för personal att ta sig dit.

Medarbetare på Feminism och Vegan.ifokus

Anmäl
2014-04-30 12:47 #3 av: lollynonna

#2 jaha... synd att de inte går fortare!

// Linah 

 Medarbetare på djurannonser och gerbiler iFokus!
SolGerbilsidanSol

Anmäl
2014-04-30 15:39 #4 av: [[Boris Sager]]

Att tjäna pengar på djurs lidande verkar vara satt i system inom många områden tyvärr. Det gör dem avtrubbade, som utövar det systemet.

Och folk tror att djur räddas, när det inte alls handlar om någon räddning.Ledsen

Anmäl
2014-04-30 18:42 #5 av: veggie4every1

Ja, att tjäna pengar på djurs lidande är ju inget nytt direkt.

De stackars djuren, så sårbara i vårt samhälle.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2014-05-01 21:00 #6 av: Silvestris

Borde det inte åligga djurägare att hålla sina djur borta från spåren? Tror jag det att Trafikverket inte vill lägga pengar på att stängsla för att hålla undan tamdjur från spåren.


Det är hemskt när djur plågas men efter att ha bott i renbetesmarker och stått stilla med bilen otaliga gånger pga. renflockar som driver omkring helt oövervakade på vägarna slutar jag sympatisera med renägarna som låter sina djur ströva omkring på det sättet. Självklart stryker djur med. Tyvärr kan även människor stryka med.

Anmäl
2014-05-03 12:45 #7 av: Mia Marie

https://www.facebook.com/Trafikverket?fref=ts

Hon bloggar om det nu och många är vi som skriver på Trafikverkets facebook sida och sprider detta....

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.