Djurskydd

54 katter Avlivade. Kattägaren fick djurförbud

2014-01-12 10:15 #0 av: Lena

Expressen skriver om ett tragiskt djurskyddsärende i Stenungsund. 

Länsstyrelen gjorde den 30/7 2013 en kontroll hos den 81-åriga kvinnan i Stenungsund. De upptäckte då att det fanns ca 54 katter i och runt kvinnans hus. Katterna hade inget vatten och kattlådorna var överfulla. Det stank i hela huset. Kvinnan själv såg sig inte som ägare till katterna som hon menade att hon "bara" hade matat. 

Citerat från artikeln: "Efter infångande av kvinnans katter konstaterade veterinär att de var så förvildade att de inte kunde omplaceras. Vilket resulterade i att 54 katter som tidigare varit under kvinnans ansvar nu har avlivats".

Kvinnan har nu fått djurförbud vilket gäller samtliga djurslag.

Länk till artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-01-12 11:42 #1 av: Niiinah92

Stackars pälsklingar Ledsen

Anmäl
2014-01-12 14:40 #2 av: jossan84

Hemskt, men det finns nog i det fallet ingen annan utväg. Svårt att hitta ett katthem som tar emot 54 ohanterbara katter. Bättre att platserna går till katter som kan trivas som familjekatter. Men det är väldigt tragiskt att det blir så illa från början.

Anmäl
2014-01-16 05:17 #3 av: vallhund

Annars brukar ni vara noga med att påpeka att förvildade katter blir utmärkta huskatter o att de inte skall avlivas.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2014-01-16 20:42 #4 av: Lena

#2 Jo det går faktiskt om katthemmen och privatpersonerna samverkar. Vi har flera goda exempel på när så har skett. I Stockholm t.ex. har katthemmen blivit duktiga på detta. 

#3 Och? 

De här katterna kan inte alls ha varit förvildade till att börja med. En katt som lever med en person som matar den och har dem inne i huset är inte förvildad. Tyvärr används begreppet slarvigt. 

Att katter däremot kan bete sig skyggt mot främlingar är en helt annan sak. Det gör även många tama katter. Det är nog inte många katter som kommer och sätter sig i knät på en samling myndighetspersoner som kommer och omhändertar dem. 

Jag är helt säker på att dessa katter hade kunnat omplacerats och bli fina familjekatter med rätt bemötande. Det är rena nyset det som denna veterinär påstår att varenda en av dessa 54 katter var förvildade. Jag tror faktiskt inte att någon var det. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-01-16 21:07 #5 av: jossan84

#4 Verkligen? Så katthemmen kan ha 54 platser lediga för katter? Jag har själv jobbat på katthem, inte i Sthlm visserligen, men i Uppsala som också är en ganska stor stad. Det var konstant fullt. Katthemmet skrek efter jourhem. Vi fick prioritera kattungar och låta resten vara. Det fanns inte plats. Hade poliser ringt och sagt "hej, vi har 54 vilda katter här i bakluckan nu, kan vi komma och lämna dem nu?" så hade det bara funnits ett svar, Nej. Så vad ska de göra. Släppa ut dem?

Jag slutade jobba på katthemmet delvis för att jag inte kunde stå för det de gjorde. De kunde låta en totalt otam katt sitta där i flera år i sin bur och fräsa så fort nån gick förbi. Jag tycker inte att det är ett bra kattliv. Jag hade hellre sett att den fått somna in och ge plats för någon med större chans att trivas med människor. Men de som hade hand om stället hävdade bestämt att det visst går att få alla katter tama, bara man har tålamod. Ja kanske.... Men är det rätt att lägga allt krut på ett halvt omöjligt fall, medan andra dör? Rädda till varje pris, är något jag inte kan hålla med om tyvärr.

Sen tror jag inte att denne person självmant skaffat sig 54 katter utan de har nog förökat sig och då kan de nog vara ganska otama från början.

Anmäl
2014-01-16 23:21 #6 av: Lena

#5 Ja om de samverkar så kan det lösa sig med riktigt stora ärenden. Större än detta faktiskt. Det finns artiklar om dylika samarbeten inne på Hittekatter iFokus om du vill fördjupa dig. 

Sedan får du inte glömma bort att man kan arbeta med TNR också om katterna nu verkligen är förvildade. Men förvildade det är det aldrig fråga om i ett sådant här fall där katterna levt så nära en människa. 

Du skriver: "De kunde låta en totalt otam katt sitta där i flera år i sin bur och fräsa så fort nån gick förbi. Jag tycker inte att det är ett bra kattliv. Jag hade hellre sett att den fått somna in och ge plats för någon med större chans att trivas med människor".

Var det länge sedan du arbetade på katthem? Burar är det inte tillåtet att hålla katter i längre. Man använder sig av boxar numera och det noga reglerat hur stora boxarna ska vara för att man ska få ha katter i dem. 

Du pratar om "totalt otama katter". Vet inte vad du lägger in i det begreppet riktigt. Du anser sedan att alla så kallade otama katter ska avlivas för att ge plats för de tama. Ja det är ju också ett sätt att se på saken! Illamående Den där tråkiga slit och släng mentaliteten som vi som vill höja kattens ställning kämpar emot. 

Jag kan däremot hålla med dig om att katter inte ska sitta i bur för det är som sagt inte tillåtet för någon katt att göra annat än tillfälligt under transport och liknade. Jag har svårt att tro att det stämmer att katthemmet ifråga lät katterna sitta och fräsa i flera år på det sätt du beskriver. FörskräcktSå jobbar inte seriösa katthem nämligen. Om katter är vad vi kallar skygga, blyga fungerar de ofta bättre i jourhem där de kan socialiseras i sin egen takt. Gör man på rätt sätt utsätter man inte katten för den typen av stress som du beskriver. Gör man som du påstår att man gjorde har man helt enkelt inte kunskap och rätt förutsättningar för att ta sig ann denna målgrupp katter.  

Du behöver lära dig mera om hemlösa katter och hur moderna kompetenta katthem jobbar. Besök t.ex. gärna Stockholms katthem och be dem berätta hur de arbetar. De är ledande på många sätt och är Sverige största katthem. Men det finns flera bra katthem i närområdet. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-01-17 15:52 #7 av: johnnys girl

#5 Att katterna sitter i flera år på katthemmet tror jag är en överdrift. Katthemsverksamhet är noga reglerat och Länsstyrelsen gör regebundna kontroller. Följer man inte föreskrifterna avseende boxstorlek och förvaringstid riskerar man att bli av med sitt tillstånd och det vill inget katthem råka ut för.

Att ansvara för intag på ett katthem är ett svårt moraliskt dilemma. Det finns inte plats för alla och vem ska man prioritera? Är en skygg katts liv värt mindre än en tam katts? Du tycker uppenbarligen inte det, men jag håller inte med dig. Att hjälpa även skygga katter till ett bra liv är ett led i det långsiktiga arbetet med att höja kattens status.En skyggis som via ett katthem förvandlas till en tryggis och får ett bra liv i ett kärleksfullt hem är en viktig symbol.Att visa att även den utefödda katten har ett värde. Den skygga katten vill också leva. Om man inte har möjlighet att ta in de skygga katterna  finns andra bra sätt att hjälpa dem, utan att de tar upp plats på ett katthem. Genom att skapa en TNR-koloni kam man ge de här katterna ett bra liv. Detta förutsatt att det finns engagerade volontärer som långsiktigt vill ta ansvar för tillsyn, matning mm.

Katthem har olika resurser natuligtvis, men jag vill bara nämn atta vid ett tillfälle tog mitt katthem ensamt emot 63 katter från ett och samma vanvårdshem. Många av dem var ovana vid mänsklig kontakt, men det har gått jättebra för samtliga som alla fått nya hem. Nu undr hösten har samma katthem ensamt på kort tid tagit in ett 40-tal katter från ett annat vanvårdsärende. Det stora flertalet skygg. Så visst går det.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2014-01-18 01:20 #8 av: jossan84

#6 Det var 2009 och nu menar jag såna stora burar som går från golv till tak, boxar kan de också kallas. Samvetet heter det.

Med totalt otama katter menar jag katter som inte går att hantera för att de är så rädda för människor att de mår dåligt. Den katt som hade bott längst på katthemmet jag jobbade på hade varit där i två år. Flera katter hade bott där länge för att de inte fungerade i de hem eller jourhem de kom till.

Ja jag tycker att det är bättre att totalt otama katter får somna in och ge plats för lite mindre otama katter som, som sagt, har en bättre chans att trivas med människor.

Jag tycker INTE att detta var ett dåligt katthem, de gjorde mycket bra, men jag tyckte att de använde metoder som kändes fel för mig.

Har man tur och hittar platser snabbt åt 54 katter så är ju det en bra chans för dem, men när det inte finns platser.

Anmäl
2014-01-18 01:33 #9 av: jossan84

#7 Det jag menar är att där man hjälper en skygg katt kanske man kan hjälpa fem mindre skygga katter. Och fem liv är mer än ett. Hoppas du förstår vad jag menar.

Man har olika åsikter. Men jag tycker att djur kan vara utsatt för så mycket psykiskt lidande, utan att vara fysiskt skadade, att det bästa är att låta dem somna. På samma sätt som de kan lida så mycket fysiskt att det bästa är att låta dem somna. Mina två katter är mina ögonstenar, men skulle det hända dem något så att de måste gå igenom plågsamma behandlingar eller sjukdomar så skulle jag ta det jobbiga beslutet. Det handlar om vad man tror är bäst för djuret.

När du tog emot 63 katter. Hade du 63 lediga platser på hemmet då? Eller fick du tag på 63 platser i jourhem?

Anmäl
2014-01-18 11:51 #10 av: johnnys girl

#9 Deta var inte jag personligen som tog in dem, utan Stockholms katthem där jag är volontär. När det handlar om så stora mängder katter krävs lite planerande och logistik. Inför ett större intag tömmer vi vår karantä, så atk vi bara har katter från det aktuella vanvårdsfallet där. De katter som verkar behöva ett extra vakande öga placeras i första hand i karantän där de kan få daglig tillsyn av vår djurvårdare. När karantänen är full placeras övriga i akuthem tillsvidare. Under tiden i akuthemmen blir de kastrerade, vaccinerade mm. Vartefter de blir mer sociala och det blir plats ledigt på katthenmet får de flytta in för att kunna hitta ett permanent hem.

När det gäller synen på skygga/tama katter och vilka som ska prioriteras av katthemmen så lär vi aldrig bli överens.
Jag håller med dig om att det är synd om en skygg katt precis när den tas in. Men det värsta släpper relativt snabbt och katten acklimatiserar sig. Arbetar man aktivt med katten blir det tam. För somliga tar det längre tid än för andra. Om man ser det ur ett längre perspektiv så lever en katt i ca femton år. Några månaders stress är en relativt kort tid av kattens liv och skulle man fråga katten så tror jag nog att den tycker att det var värt priset.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2014-01-18 12:14 #11 av: jossan84

#10 Men rent praktiskt. Det förutsätter ju att de katterna man hade där innan inte behöver vara där längre, och att man har så många  jourhem som står beredda att ta emot katter just NU. Har man det är det ju jättebra...

Anmäl
2014-01-18 16:57 #12 av: Lena

#9 Du skriver: "Det jag menar är att där man hjälper en skygg katt kanske man kan hjälpa fem mindre skygga katter. Och fem liv är mer än ett".

Håller inte med dig. Tycker istället att varje katt är viktig. Anser även att det där kvantitets tänket är att måla in sig i farstun. I alla fall om man vill ha en förändring till stånd vad gäller kattens status. Skulle man tänka som du gör där så skulle man inte heller ge katter med mindre populära färger någon chans eftersom de blir kvar längre. Man skulle då bara satsa på kattungar och helst långhåriga för de går åt som smör i solsken... Och vad ska hända med alla andra tycker du Jossan? 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-01-18 20:13 #13 av: jossan84

#12 Färger? Jag tror nog att katter kan trivas med människor oavsett färg.

Alla har olika åsikter som sagt. Men jag tror inte riktigt du förstår hur jag tänker. Om du har en katt som helt enkelt inte går ihop med folk och som mår dåligt av att vara instängd, är det då rätt att hålla kvar den, när flera andra katter skulle kunnat få plats och få nya hem under tiden denna katt sitter där?

Jag tycker att det är jättebra att folk försöker och har ambitionen. Men det finns hundra tusentals hemlösa katter i det här landet. Min åsikt är att det bästa är prioritera de som har en bättre chans. Inte för att de  är "mer värda" på något sätt, utan för att man då kan hjälpa fler på kortade tid och färre slipper hungra eller frysa ihjäl.

Att rädda alla är en fin tanke och ambition som sagt, men när det kommer till verkligheten så kan man inte hjälpa alla utan bara så många som möjligt.

Anmäl
2014-01-18 20:53 #14 av: Dentaku

#13 Jag håller med dig. Det handlar inte om att inte ge lite skygga katter en chans att vänja sig vid människor, det handlar om att vissa omplaceringsverksamheter behåller individer som aldrig kommer att kunna placeras ut. När jag letade katt och tittade på katthem var det ett som hade en katt som varit hos dem i flera år, varit utplacerad några gånger men alltid kommit tillbaka. Orsak? Den blev aldrig riktigt rumsren.

Hur ska en sådan katt någonsin få ett hem? Vem vill ha en katt som kissar inne? Vore det en katt som aldrig varit hemlös skulle den med stor sannolikhet blivit avlivad om den inte kunde bli rumsren trots att allt testats. Nu var det en katthemskatt så den lär ha tillbringat resten av sitt liv i en box. Lagårdskatt lär den inte heller ha kunnat bli eftersom det här var ett av de katthem som så vitt jag förstår bara lämnar ut katter som innekatter.

Jag tycker det är jätteviktigt att öka kattens värde men jag tror inte att man når dit genom att aldrig avliva. Jag tycker att en del omplaceringshundar bör avlivas i stället för att placeras ut också, just i de fall där det är ytterst tveksamt om de kommer att gå att placera ut inom rimlig tid eller över huvud taget.

Anmäl
2014-01-19 10:34 #15 av: viktoria91

Undrar om dem hade gjort samma sak med "förvildade" hundar?

Anmäl
2014-01-21 13:00 #16 av: jossan84

#15 Hade det varit ett problem här så hade man förmodligen gjort det.

Anmäl
2014-02-06 21:24 #17 av: zorro2

nei, oavsett skal ingen katter som er fult friska behöva avlivas. Dock kan jeg endå tycka at katthemmen har en omöjliga krav, som at katten skal bara vara innekatt, og då er allerede några eller mange av de hem som vil ge katten en permanent hem borta.

Samtidig kan jeg forstå katthemmen også som ser og får vara med om hemska saker som hemlösa katter råker/råkat ut for. ja svårt det der.

jeg fikk ingen katt från et katthem då jeg sa at den kommer at vara ute/inne katt, og har möjlighet at komme inn og ut som den vil. Berättade om min egen katt som var ute/inne katt og som blev 16år og vi har bodd på samme ställe men ikke sa nicke. det blev ingen katt :(

jeg vet inte på hvilket sett vi som kanskje vil hämta hem en katt från et katthem skal bevisa at vi älsker og älskade våra tidligare pälslingar og tog vel hand om dem. Visa alle journaler från veterinären, skriver på en kontrakt om at man skal hålle kontaktan varje mnd. det förste året med hem besök og dylikt og sen kanskje en gång per år. 


 

Anmäl
2014-02-07 06:33 #18 av: exitingsvillemo

Håller helt med dig Jossan!!!


#17 rent juridiskt så får du göra som du vill, i samma sekund som du blir kattens ägare.

Katthemmet kan ju förstås neka dig katt pga att man tycker olika, men talar man inte om att man tänker släppa ut missen och ägarbyte görs, så är det helt upp till dig att bestämma.


Uppmanar jag till att ljuga nu? Ja kanske, men att katthem har krav på att alla katter som lämnar dom ska vara innekatter, tycker jag är befängt.


Lika som jag tycker att katthem som tar in halvvilda katter och låter dom sitta där i år, utan att katten visar några tecken på att bli tam/mindre "blyg", är djurplågeri.


Angående katten som #14 skrev om. Herregud liksom... Katten har varit i katthemmets ägo under flera år, blivit skickad till jourhem flertalet gånger, men återvänt pga att katten inte är rumsren.

NÄR ska man ge upp?? Stackars katt säger jag bara, som ska skäppas runt till olika människor, bara för att återkomma till en instängdhet på ett katthem igen. Nej, usch. Avlivning skulle skett för länge sedan i det fallet!

Anmäl
2014-02-07 10:20 #19 av: Dentaku

#17 Det finns katthem som omplacerar katter som utekatter, ibland är det till och med ett önskemål från deras sida att katten har möjlighet att gå ut. Glad

Jag tycker själv att man oavsett om det handlar om katthemskatter eller inte ska se till varje specifik situation - ofta bor folk så att det inte är lämpligt med utekatter pga trafik, risk att grannar störs  osv. Då är det bäst att katten får vara inne och bara komma ut i koppel eller ha en inhägnad rastgård. Men om någon bor på ett sätt som möjliggör ett bra liv för en utekatt så förstår jag inte riktigt varför man ska vara mot det av ren princip.

Anmäl
2014-02-09 11:13 #20 av: Lena

#13 Nej vi kommer aldrig att enas i vår uppfattning du och jag för vi talar som jag ser det helt olika språk. 

Du skriver: "Min åsikt är att det bästa är prioritera de som har en bättre chans. Inte för att de  är "mer värda" på något sätt, utan för att man då kan hjälpa fler på kortade tid och färre slipper hungra eller frysa ihjäl". Samtidigt vill du inte ta till det det där med att det även gäller katter med mindre populärt utseende. Din reaktion på att även dessa katter blir sittande länge på katthem: "Färger? Jag tror nog att katter kan trivas med människor oavsett färg".

Du skriver ju att katter som stannar för länge på katthem är av ondo då de tar upp platsen för andra katter som istället kunde ha omplaceras. Det gäller som sagt inte bara blyga katter utan även katter som har en mindre populär färg eller utseende. Är lite äldre etc. Du visar prov på ett kvantitetstänk som jag inte ställer mig bakom. Det handlar inte om respekt för liv enligt mitt sätt att se det. Därför kan vi inte enas i våra åsikter. 

Om det ska vara den rundgång som du förespråkar skulle endast katthem ta in kattungar och långhåriga vuxna katter eller katter som ser ut som raskatter. Dessa går nämligen åt som smör i solsken. Och bara koncentrera sig på helt tama katter. Jossan vad ska vi göra med resten tycker du? Har du några konstruktiva förslag som du även tror att ideella krafter kan tänka sig jobba med på sin obetalda fritid. (Några mer resurser från staten lär vi nog inte få för detta ändamål och då hamnar problemet helt i de frivilliga krafternas knä - så som det är nu). 

Blir faktiskt irriterad på att ni har en så låg syn på hur seriösa katthem arbetar. 

#18 Du skriver: "Lika som jag tycker att katthem som tar in halvvilda katter och låter dom sitta där i år, utan att katten visar några tecken på att bli tam/mindre "blyg", är djurplågeri".

Det fungerar inte på det sättet som du/ni fått för dig. Inte på de katthem som jobbar med målgruppen skygga katter. Jag tänker inte försöka skriva mera i den här tråden för det är som att tala till döva öron för människor som inte vill ta till sig vad man skriver. Det finns så mycket åsikter från folk som aldrig varit på katthem, eller har en mycket blygsam erfarenhet. Jossan påstår ju förvisso att hon varit volontär på ett katthem som hon även namnger. Hennes uppfattning att katter suttit i burar där (vilket inte ens är tillåtet på katthem) i flera år utan att göra framsteg verkar minst sagt märklig. Jag ska kontakta katthemmet ifråga så vi får deras bild av det hela. 

När det gäller No-Kill-filosofin som många hånar utan att veta vad den går ut på vill jag poängtera att den inte är synonym med att man aldrig avlivar. Det är ett koncept som består av många punkter där t.e.x TNR-metoden ingår. (En metod som gör att de förvildade katterna aldrig ens hamnar på katthem). 

Här finns mera att läsa för den som vill veta vad No-Kill-Filosofin går ut på. Länk till hemsida på engelska


//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-02-09 13:08 #21 av: jossan84

#20 Ja jag kanske har en kvantitetssyn på det sättet. Mindre lidande är bättre än mycket lidande. Jag tycker att det är bättre att låta en katt somna in för att istället kunna rädd fler. För djuren i sig har det inget med utseende att göra. Under tiden jag jobbade på katthem så hade vi inga problem med att adoptera bort katter för att de hade ett speciellt utseende, det var nästan lättare att hitta hem till katter med lite "krigsärr", det var de som hade problem med människor som blev kvar. Så jag talar alltså inte om utseende här.

Men ja vi är av olika åsikter :) Från min sida sätt är du av den åsikten att det är rätt att låta en katt vara kvar pga. att våra känslor förbjuder att ta bort den, och istället låta flera katter hungra ihjäl där ute. Det ör egentligen helt mänskligt tänk, man lider bara av det man ser.

Anmäl
2014-02-09 18:35 #22 av: Lena

#21 Alltså det där med lidande - om man jobbar på rätt sätt med en blyg katt så behöver den inte alls utsättas för det där lidandet som du pratar så mycket om. Det handlar om att ha rätt erfarenheter, kunskaper och att ge varje katt ett bemötande anpassade för sitt eget individuella behov. Gör man det lider inte katten. Det finns forskning på området som bevisar det. Med andra ord har du helt fel i din åsikt om vad jag har för åsikter i denna fråga. Självklart så ska inga katter lida. Johanna - handen på hjärtat nu - vad tror du alla hemlösa katter gör som ingen tar hand om då? Det är ju där det stora lidandet finns. 

En sak som du ska veta är att forskning faktiskt visat att de katter som visar högst stress vid intag på katthem inte är de hemlösa skygga som du och många andra tror, utan ägda katter som hållits ensamma och varit innekatter. De är präglade på sin ägare men ovana vid andra katter och andra miljöer. De blir stressade av miljön, katterna och saknar sin ägare mycket. //Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-02-09 22:16 #23 av: jossan84

#22 Nu tror jag att du missuppfattade. Jag menade lidande som att svälta eller frysa ihjäl. Det är mindre lidande om en katt avlivas än om fem fryser ihjäl ute.


Och ja, det är klart att de är stressade på katthem, de flesta är det.

Anmäl
2014-02-10 12:55 #24 av: majvi

#23 Om en katt avlivas på katthemmet kan bara en ny katt tas in

Anmäl
2014-02-10 18:00 #25 av: jossan84

#24 Jo, men om en katt sitter på katthemmet i två år så hade kanske 10 katter kunnat ha den platsen istället under tiden (efter varandra).

Anmäl
2014-02-10 20:17 #26 av: majvi

Vet folk om att katthemmet avlivar friska katter sänker det värdet på katter.Kanske 20 personer då överger sina katter och tänker att om ingen tar hand om den så kommer den skjutas så småningom genom samhällets försorg.

Anmäl
2014-02-10 20:40 #27 av: Lena

#25 Slutar min diskussion med dig nu. Vi kommer inte längre då du inte vill försöka förstå vad jag försöker förmedla. Återkommer om jag får svar från katthemmet du säger dig varit Volontär på. Jag har kontaktat dem. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-02-11 00:04 #28 av: jossan84

#27 Det får du gärna göra :) Dock var det 2009 jag var där. Jag vet inte riktigt vad du tänkt att de ska säga dock. Jag har privata bilder därifrån om du inte tror på mig ;) och en volontär-tröja har jag nog kvar i nån låda.

Jag förstår vad du försöker förmedla. Och jag förstår att folk är av den åsikten, men jag tänker nog lite mer på de konsekvenser man inte ser. Jag tycker att de som vi människor utsätter katterna för så att de blir hemlösa över huvud taget är hemskt. Mina katter är min familj och det finns ingen chans att jag ens skulle låta omplacera dem, men skulle de lida så skulle jag självklart låta dem somna in.

Om man faktiskt är medveten om det så tycker jag att det är ofattbart att man tycker att det är ok att 10 katter (som man inte ser) hungrar ihjäl medan man lägger alla resurser på att hjälpa en som inte ens vill ha med människor att göra.

Anmäl
2014-02-11 00:06 #29 av: jossan84

#26 Det kan nog vara lite så att man inte vill avliva för att det är svårt att förklara för utomstående varför och för att man är rädd att det ska ge dåligt rykte.

Men jag hoppas att folk inte släpper ut sina djur för att de tänker att de ändå ska skjutas...

Anmäl
2014-02-11 00:21 #30 av: jossan84

Ett tillägg är väl att jag säger inte att det är omöjligt att få en skygg katt tam, men rätt sätt funkar det säkert för de flesta, men när det tar så oerhört lång tid och kräver så mycket resurser att andra katter måste dö för den kattens skull, så tycker jag inte att det är värt det. Det ger ju mer lidande i längden. I den bästa av världar hade det varit optimalt att rädda alla, men ingen har möjlighet att gör det.

Anmäl
2014-02-11 09:40 #31 av: vallhund

Vi kanske behöver några PETA drivna hund/kattinlämningar här i landet?

Avlivningsprocenten på deras anläggningar ligger på ca 98%

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2014-02-11 12:11 #32 av: SLCH

Personligen har jag aldrig fått uppfattningen om att det är svårt att hitta ett nytt hem till en katt. DÅ jag själv placerade ut tre katter över en helg. Det finns alltid en bonde eller liknande som önskar en ny katt. Kanske skulle människor bara sluta vara så förbannat bekväma med och resa på röven och åka runt och fråga till slut finner man någon.

Anmäl
2014-02-11 13:31 #33 av: jossan84

#32 Det beror nog lite på var man bor, bönder finna inte överallt och jag tror inte att katthem vill omplacera katter som ladugårdskatter.

Anmäl
2014-02-11 13:33 #34 av: jossan84

2009 fanns det uppskattningsvis 100 000 hemlösa katter i Sverige. Jag vet inte riktigt vad man tror på nu, men de är hutlöst många.

Anmäl
2014-02-11 15:53 #35 av: SLCH

Bönder kan man hitta bara man tänker lite och är villig att röra sig lite. Har man satt sig i en situation där man behöver omplacera sitt djur SKA det inte finnas något som säger att man inte kan ta det dit som är bäst lämpat.

Anmäl
2014-02-11 15:53 #36 av: SLCH

Bönder kan man hitta bara man tänker lite och är villig att röra sig lite. Har man satt sig i en situation där man behöver omplacera sitt djur SKA det inte finnas något som säger att man inte kan ta det dit som är bäst lämpat.

Anmäl
2014-02-11 16:30 #37 av: jossan84

#36 Här i Uppsala och Sthlm är det nog ändå bra mkt lättare att hitta en familj till dem än att hitta en bonde som vill ha en katt. Katter som är tama är lätta att adoptera bort precis som du säger. Diskussionen handlar snarare om otama katter som inte vill vara i människors närhet som behöver väldigt lång tid på sig för att acceptera oss.

Anmäl
2014-02-11 19:02 #38 av: majvi

#28 Katterna behöver inte alls svälta eller frysa ihjäl
Man kan använda sig av TNRM.
Det kan användas både för skyggisar och tama katter som bor ute tills de får plats på katthem.

Anmäl
2014-02-11 19:53 #39 av: jossan84

#38 Jag det är en bra sätt :) Problemet ät väl att det är lite kontroversiellt då det går emot djurskyddslagstiftningen. Men personligen tycker jag att det är ett bra sätt.

Anmäl
2014-02-11 21:58 #40 av: majvi

#39 DEt går inte emot lagen,ett fall prövades i domstol i höstas och domaren dömde till TNRMkolonins fördel.

http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/viktig-dom-har-fallit-i-trn-tvist

Anmäl
2014-02-11 22:36 #41 av: jossan84

#40 Det var ett par år sen jag hörde om det senast så då har det hänt nya saker :)

Grejen var den att när man fångar in en hemlös katt så räknas man juridiskt som dess ägare och det är emot lagen att släppa ut och överge den igen, då det var det som gick emot. Men bra om de har kommit på ett sätt att gå runt :)

Anmäl
2014-02-12 18:09 #42 av: majvi

#41 Menar du att domaren gick runt lagen?Det var domaren som dömde efter att ha fått tillgång till alla dokument från TNRM anhängare, motståndare till TNRM och experter i det fallet.

TNRM innebär att man släpper ut katten igen, men man överger den inte.

Om det skulle räknas som om man skulle överge en katt när man släpper ut den, då skulle det bara vara tillåtet att ha innekatter.
Katter ska ha mat 2 gånger om dygnet men hur många kattägare med okastrerade utegående katter ser katten varje dag då katterna är ute och letar parners?

Anmäl
2014-02-12 18:23 #43 av: jossan84

#42 Jag har inte läst domen så jag vet inte hur de kom fram till det de kom fram till.

Det beror på vad syftet är när man släpper ut den. Är man dess juridiske ägare och släpper man ut den i syfte att överge den så är det ju att överge den.

Anmäl
2014-02-12 19:44 #44 av: majvi

Släpper man ut den egna tama katten utan att ha ett syfte att överge den och katten sticker iväg några dagar då får katten inte tillsyn och mat 2 gånger om dagen.

Anmäl
2014-02-12 21:31 #45 av: jossan84

#44 Nej... Jag vet inte riktigt vad du vill komma. Jag är inte jurist ;)

Anmäl
2014-02-13 02:34 #46 av: exitingsvillemo

#44 om kissen är borta en dag eller två, så skaffar den sig säkerligen mat på egen hand vid behov ;) Är katten kastrerad är det inte jättevanligt att den är borta flera dygn heller.

Mina utekatter kommer in flera gånger om dagen, för att äta och få lite kärlek, sen går dom ut igen.

Anmäl
2014-02-13 17:09 #47 av: HellviHumle

Var går gränsen för ägarskapet? Det är inte ovanligt att äldre, vanligen ensamma personer, matar vilda katter ute. Är de då ägare med automatik eller bara snälla människor som vill hjälpa de stackars ägarlösa katterna?

HH

Anmäl
2014-02-14 22:08 #48 av: majvi

#45 Grejen var den att när man fångar in en hemlös katt så räknas man juridiskt som dess ägare och det är emot lagen att släppa ut och överge den igen, då det var det som gick emot. Men bra om de har kommit på ett sätt att gå runt :)

Menar du att de har hittat på ett sätt att gå runt lagen?Och vilka är de ?

I en TNR/TNRM koloni överger man inte katten för att den släpps ut , precis som en  kattägare som släpper ut sin katt , men visst kan det hända i båda fallen att katter håller sig borta några dagar.

Skulle de förbjuda TNRM för att katten kanske inte får tillsyn-för att den inte alltid är där- då får de förbjuda alla utegående katter för det finns ingen garanti för att katten inte sticker iväg ett tag.
Anmäl
2014-02-15 00:33 #49 av: jossan84

#48 "Runt" kanske var ett felaktigt ordval. "Genom" kanske är bättre. Som sagt har jag inte läst den domen, så jag vet inte hur de kom fram till det.

Om man släpper ut en katt i syfte att inte längre ge den tillsyn, mat och skydd så är det nog per definition att överge den. Men jag är inte jurist som sagt ;) Jag vill minnas att det var detta som var syftet med att metoden stoppades då för några år sen.

Men om den har godkänts så är ju det bra :)

Anmäl
2014-02-22 14:35 #50 av: Lena

#39 Det stämmer inte att TNR(M) går emot djurskyddslagen. Vissa vill ha det till det. Men det är en missuppfattning/feltolkning av dem som inte förstått vad TNR går ut på. 

En katt i ett TNR-projekt överges som sagt inte. Den har allt det som en katt ska ha enligt djurskyddslagen och är ju skräddarsydd för målgruppen förvildade katter som ju inte ska tvingas leva inomhus. 

I en dom nyligen fastställdes att TNR inte är olagligt (vilket Länsstyrelsen i Västra Götaland envisades med att det var). 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-02-22 15:44 #51 av: jossan84

#50 Ja det var väl det de kom fram till, att det fanns en väg att godkänna det på. Lagar är ofta svåra och kan tolkas åt olika håll.

Däremot tycker jag per definition att det klassas som att överge, även om katten är kastrerad. De har ju inte det som krävs enligt djurskyddslagen. Daglig mat, tillsyn, skydd mot väder och vind. Eller? Är inte superinsatt.

Anmäl
2014-02-22 15:52 #52 av: Lena

#51 Nej du har inte greppat TNR hör jag. Om det är ett TNR-projekt så har katterna tillsyn, mat och skydd mot väder och vind. Det är bärande delar av TNR-konceptet. Och sedan kastrering förstås som är ingången i det hela. För att förtydliga att även dessa delar ingår har man nu börjat lägga till M till TNR = TNRM. Fast M har alltid varit med egentligen. M betyder maintaine. 

Det är volontärer som sköter det där med tillsynen och matar katterna. Som skydd tillverkas specialbyggda kattkojor. Här har du en länk till tips om hur man bygger en sådan koja. Där ser du även hur de ser ut. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-02-22 16:36 #53 av: jossan84

:)

Anmäl
2014-03-01 11:55 #54 av: majvi

Här är en TNR-koloni.
Som synes får katterna daglig mat,skydd mot väder och vind, tillsyn, veterinärvård om det behövs.
Med tiden blir katterna ganska tama mot de som sköter om dem
En del katter blir adopterade.
I första hand brukar det vara en av voluntärerna som adopterar en katt.
Man kan bli ganska fäst vid katterna i kolonin.

Man kan även göra TNR med tama katter som har övergetts.
Ibland är köerna långa till katthem eller förening som kan ta in katten och om katten kan kastreras och skötas om ute tills den kan beredas plats någonstans slipper de katterna få kattungar ute.
Ibland kan de kattungarna också växa upp och få ungar innan de kan tas in.
Det främsta bekymret här är väl pengar till kastreringar m.m

Anmäl
2014-03-07 12:35 #55 av: Fidelia

Jag håller helt med Jossan, vi tänker likadant. Skulle aldrig för mitt liv lämna nån av mina katter till ett katthem om jag inte skulle kunna ha dem kvar. Har i dagsläget två omplacerade katter som jag fått från privatpersoner. Vände mig först till katthem men de går bort direkt med deras sjuka regler och syn på katter.

Nu har jag inte orkat läsa hela tråden, men i mina ögon är det djurplågeri att tvinga sig på skygga djur och tycker det är fel att sätta vilda djur i bur (allt mindre än 100kvm). För det är precis vad dessa katter är, VILDA. Att födas under någons trapp eller på någons tomt gör inte ett djur tamt. Vi har haft både grävling, räv och igelkottar som blivit halvtama här. Skulle aldrig för mitt liv sätta dem i bur.

Jag är även emot innekatter. Djur ska hållas på för dem ett naturligt sätt. En katt är ett jagande rovdjur med ganska stora revir. Dessa revir minskar vid kastrering men är fortfarande bra mycket större än en lägenhet eller ett hus. Mina raskatter har trivts alldeles utmärkt utomhus och jagar gärna. Ska de straffas för att de är dyrare än bondkatterna som är födda i ladugården?

Buddismen bygger på att man inte har rätt att ta någon kännande varelses liv och därmed byggs TNR-kolonier upp runt templen. Problemet med dessa kolonier är att de ofta blir en sanitär olägenhet och att djur som skulle behöva vård inte kan få det eftersom de inte är tillräckligt tama. Därmed blir djuren lidande. De "sparas" dessutom ofta för länge. Istället för att bli avlivade medan de har någon som helst värdighet kvar får de brytas ner totalt och självdö.

Självklart kan man nå sina mål på alla möjliga vis, men på vems bekostnad? Vem bestämmer att den vilda katten har det bättre instängd i en lägenhet än vad den halvtama räven eller grävlingen skulle ha det? Barn som utsätts för övergrepp "vänjer" sig också och kapitulerar till slut. i Afrika tycker inte ens barnen det är konstigt. För mig är det vad skyggisar som suttit länge på katthem gör. De kapitulerar. De kommer ju ändå inte undan. Mitt hjärta blöder för alla katthemskatter.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.