Etologi - djurens beteende

Djur känner empati

2013-06-07 21:15 #0 av: DivinA

Jag älskar att forskningen om djuren går framåt, för deras skull och inte på bekostnad av dem.
Om man umgås med en kanin eller råtta så ser man tydligt att de kan känna empati, lycka och sorg mm. Även om folk gärna avskriver dem känsloegenskaper för att kunna rättfärdiga sitt utnyttjande av dem.

Sajtvärd på http://sallskapskaniner.ifokus.se/ Sajtvärd på http://bipolarsjukdom.ifokus.se Medarbetare på http://djurskydd.ifokus.se
Anmäl
2014-02-03 18:31 #1 av: Lina Strindlund

ja härligt när djuren får erkännande och uppmärksamhet för sin egen skull!! 

Anmäl
2014-02-03 20:41 #2 av: Twix*

såg på ett program en gång om råttor som hjälpte varandra: en råtta satt instängd i ett rör och i andra änden av röret satt en ost och då befriade han sin rått kompis och sedan har jag för mig att de delade på osten, blev rörd och tänkte att "de här empatifulla djuret är i vissa folks ögon inget annat än ohyra som måste utrotas...:(

Anmäl
2014-02-04 20:28 #3 av: jossan84

Frågan är om de gör det av empati. Jag ser bara rubriken. Hade gärna läst rapporten på den studien :)

Anmäl
2014-02-06 12:14 #4 av: Anonym

Varför skulle djur inte känna empati?

Anmäl
2014-02-06 15:20 #5 av: jossan84

4# Läser man etologi så gör de ju inte det. Jag tror att det finns många känslor som vi människor kan ha som djur inte har. De gör allt det gör för att öka sin fitness. Om jag lockar till mig någon katt så kommer han ju inte för att behaga mig utan för att han får (eller hoppas att han får) ut något av det själv (tex. kli eller mat). Det var därför jag hade velat läsa rapporten för att se ur de kommit fram till det :)

Anmäl
2014-02-06 17:44 #6 av: Lavèn

Det gör mössen i vårat stall, jag har en bur fälla då jag hellre vill gå ner med dem till skogen än att de slås ihläl av de andra råttfällor. Men de lär sig att öppna gå in och äta på maten eller ta med den ut! Smarta rackare jag har där ute!


#5 jag måste säga att jag tror att djur har emparti. Vet inte hur det är med andras djur men mina kommer ju och är extra goa när jag är ledsen, de hjälper varandra i många sammanhang. 

Kram Nora medarbetare på lantdjur och Barnens  Glad

Anmäl
2014-02-08 14:10 #7 av: jossan84

#6 Ja är inte dumma. De lär sig eftersom det ökar deras överlevnad :)


Anmäl
2014-02-10 02:48 #8 av: Lina Strindlund

Jossan84, hur menar du? Det är väl lika mkt empati i djur som i människor. Ja vi gör alla det som gynnar oss, men vi hjälper gärna andra och vill att de ska må bra. Jag tror att vi är väldigt lika där, djur och människor. Förresten är ju människan också ett djur! Däremot finns det nog djurarter som inte har empati, men då tänker jag på solitära djur och reptiler. 

Anmäl
2014-02-10 17:58 #9 av: jossan84

#8 Hur menar du med hur jag menar? Jag tror att människan står långt över djur i tankeförmåga. tex. att känna empati (dvs. känna sorg eller glädje för någon annans skull). Det finns ju altruism i djurriket (http://sv.wikipedia.org/wiki/Altruism). Tex. att vargar hjälper till att vårda andra ungar, men i längden får de högre fitness av det, eftersom de är nära släkt och delar många gener.

Om djur kände empati, varför skulle inte solitära djur göra det? Nästan alla kattdjur är solitära, kan de inte känna empati då?

Anmäl
2014-02-10 21:11 #10 av: majvi

Två män köpte en lejonunge, Christian på Harrods i London
Christian växte och männen insåg att de måste hitta en annan lösning för lejonet och fick kontakt med en man i Afrika som skulle försöka rehabilitera lejonet till att klara sig själv.
mannen hade erfarenhet av det sedan tidigare.
Männen från London åkte ner med Christian men sedan åkte de hem igen och hälsade inte på förrän 1 år senare.
Lejonet hade inte fått mat av dem det senaste året och hade inga fördelar av dem

Anmäl
2014-02-10 21:36 #11 av: majvi

Elefanterna Shirley och Jenny hade inte setts på 25 år då de båda var på samma cirkus

Anmäl
2014-02-10 23:50 #12 av: jossan84

De kan ju bli glada ja :)

Anmäl
2014-02-12 21:55 #13 av: Lina Strindlund

Jag tror det funkar på samma sätt för människor, man hjälper andra för att få fördelar men även för att man vill att de ska må bra. Man kan känna empati, liksom djuren. 

Anmäl
2014-02-12 22:00 #14 av: jossan84

Fast empati är ju när man har en känsla för en annan persons skull. Tex. att man är glad för någons skull utan att man själv nödvändigtvis har någon fördel av det som hänt.

Man måste skilja på empati och altruism :)

0# Finns det någon källa i artikeln? Så att man kan hitta rapporten?

Anmäl
2014-02-14 22:22 #15 av: majvi

Jag har läst om elefanten Mweiga,  hon kom till elefantbarnhemmet när hon var en bebis.
Många elefanter bebisar överlever inte, men hon gjorde det-trots att hon var svag.
De var tvungna att ge henne specialmat för att bli starkare.De andra elefanterna förstod situationen och höll henne sällskap när hon åt utan att försöka få det för sig själva.

Mweiga bodde med de yngsta elefanterna, de äldre elefanterna var utanför i sina hjordar de hade bildat. 
När de gick ut kunde Mweiga kunde inte gå lika snabbt som de andra, men det fanns alltid en elefant med henne för att hålla henne sällskap och vårdaren Keepers såg hur matriarken i hjorden kunde gå långsammare så  att Mweiga inte skulle komma för långt efter.
De trodde att hon hade ett svagt hjärta och en dag föll hon död ned.
Det var en ung tjur med henne, och han skrek och blev väldigt ledsen.
Elefanterna hade förlorat någon kär för dem den dagen och de visade det.

Elefanthjorden hade ingen nytta av Mweiga hon sinkade dem då hon inte kunde gå så fort.Hon växte upp med elefanterna men hon var inte släkt med dem.

Anmäl
2014-02-15 00:25 #16 av: jossan84

#15 Ja de kan känna sorg, helt klart.

Anmäl
2014-02-15 16:22 #17 av: Storkebodas

Jag tror helt klart att djur kan känna empati. Kanske inte i samma grad som människor dock, men vem vet. :)

Det är konstigt att det finns människor som förnekar att djur har känslor. Dels är de ju överbevisade rent vetenskapligt, men även själva idén att känslor bara ploppade upp hos människor när vi blev en egen art är ju lite lagom tokig. Och jag syftar inte på någon i tråden om det kan tolkas så. :)

Och angående empati, exemplet i #15 visar ju inte bara att djur kan känna sorg utan även empati med tanke på att de väntade på Mweiga mm.

Kram Elsa

Medarbetare på Teddykaniner i fokus

Anmäl
2014-02-15 17:48 #18 av: veggie4every1

Vi människor är bra på att känna empati för vår egen art i de flesta fall, men hur bra är vi egentligen att känna empati för andra arter?

Om en annan intelligentare art studerade vår förmåga till empati så undrar jag vad deras slutsats skulle bli.

Jag tycker att man ska anta att andra arter känner empati och andra känslor tills motsatsen är bevisad istället för tvärtom.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2014-02-15 18:45 #19 av: jossan84

#17 Vår art har ju inte bara ploppat upp. Det är en process på hundra tusentals år från det att vi skiljdes från aporna fram till den moderna människan. Och just vår tankeförmåga är ju något som skiljer oss från djur. Vi hade varit helt värdelösa och hjälplösa utan vår intelligens och hade antagligen inte ens existerat idag. Därför är det de med högst intelligens genom årtusendena som kunnat överleva och föröka sig, och därmed sprida de intelligensgenerna vidare. Djur har också en varierande hög intelligens och känsloförmåga. Men deras beteende är i huvudsak baserat på instinkt.

Sen ha många disneyfilmer och liknande gjort att barn vuxit upp med tron att djur tänker som oss och det är svårt att övertyga den om motsatsen, för "varför skulle de inte göra det". Det finns ett långt ord för när människor sätter mänskliga känslor på djur, men nu kommer jag inte på det. Djuren beter sig på ett sett och vi tror att de gör det av samma anledning som vi hade gjort beteendet. Djur skyddar ofta varandra i grupp för att det finns det generellt sett finns en fördel med att ha en grupp och det finns en medfödd instinkt för dem att skydda andra gruppmedlemmar.

När djuren däremot gör något som man inte brukar se hos människor, tex. äter upp sina ungar, då är alla ense om att det är en djurisk instinkt. För djuren är det bara ytterligare en anledning att i längden öka sin fitness...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fitness_(biologi)

Jag anser absolut att djur har känslor, vissa mer än andra.

Anmäl
2014-02-18 01:32 #20 av: Wraith

Intressant klipp.

Anmäl
2014-02-19 23:04 #21 av: Lina Strindlund

Jag tror inte det har med disneyfilmer att göra! Umgås man med djur en längre tid så förstår man att de har känslor som liknar våra, men absolut inte samma tankesätt eller intelligens som vi, utan en ANNORLUNDA intelligens. därför måste vi, när vi skaffar djur, ta reda på så mkt som möjligt om dem, för att förstå dem och se till att de har det bra och mår bra.

Anmäl
2014-02-26 19:53 #22 av: majvi

#19 Fanns inte hajar,igelkottar och krokodiler på jorden långt innan människorna kom?

Anmäl
2014-02-26 20:07 #23 av: jossan84

#22 Ja, självklart :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.