Djurskydd

Vad betyder djurskydd för dig?

2013-03-09 09:56 #0 av: Alexej


I samband med sajtvärdsväxeln vore det intressant att veta vad du förstår under begreppet djurskydd?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-03-09 10:16 #1 av: Cragan

djurskydd för mig är att värna om ett djurs välbefinnande   och det inkluderar att avliva på så snabbt o stressfritt sätt som möjligt. 

Sajtvärd på  http://fjaderfa.ifokus.se  http://djurskydd.ifokus.se/

Anmäl
2013-03-09 10:18 #2 av: VildaVittra

Håller med #1. Jag tycker att den tidigare beskrivningen av forumet var bra:

"Denna sajt finns till för att öka förståelsen för djuren i vårt samhälle, deras behov, beteende, ursprung och allt annat som rör detta. Vi tar upp lagstiftning och diskuterar hur det kommer sig att den ser ut som den gör men vi diskuterar även välfärden hos våra djur.

Det mesta som rör djur är välkommet på denna sajt!

Däremot vill jag göra ett litet förtydligande: djurskydd är inte synonymt med djurrätt. Etiska funderingar är välkomna på denna sajt, men de ska hålla en god ton och följa våra skrivregler.

Detta är inte en sajt för djurrätt. Djurrättsfrågor kan givetvis tas upp här inne, men som tidigare nämnt så ska de hålla en god ton. Tyvärr har sådana frågor en förmåga att urarta och sker detta så kommer tråden redigeras omedelbart av mig eller mina medarbetare."

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-03-09 10:51 #3 av: db-2

#2 Precis vad en sajt om Djurskydd bör handla om. Vill man förändra den till något annat bör man även  byta namn på sajten.

Anmäl
2013-03-09 11:36 #4 av: Puma77

Djurskydd handlar om att skydda djuren och ge dem en chans till ett värdigt liv. Avlivning är inte ett värdigt liv.
Genom åren har just avlivning som lösning visats sig bara göra saken värre för de hemlösa katterna. Man kan aldrig komma åt att avliva en hel koloni utan några smiter alltid undan. de får då mer plats, mer mat och kan på så sätt åter igen snabbt få en ny koloni. Allt går i en enda cirkel med inavel och sjukdomar. En kastrerad katt kan inte föröka sig men kan ändå få en chans till ett värdigt liv.

 

//Pia

Anmäl
2013-03-09 11:56 #5 av: Hera

Sållar mig till #2.

Djurskydd handlar för mig om att djuren inte ska lida.
Det kan handla om att ta hand om, rädda och tyvärr ibland om at avliva.

Att rädda ett djur till varje pris kan innebära att färre får hjälp. Och det kan jag inte se som försvarbart.

Anmäl
2013-03-09 12:00 #6 av: [Applebums]

Djurskydd för mig är att djur ska få må bra, leva ett värdigt liv, och inte lida.

/Linnéa
Medarbetare på Sällskapskaniner
I
nnehavare av Livets Kaniner, bloggar på Ninnelinnea

Anmäl
2013-03-09 16:12 #7 av: [Emma--]

#4 Men då blir det mer djurskydd och djurrätt. Inom djurskydd finns även plats för avlivning och finns särskilda regler kring detta.

Däremot har vi alla våra åsikter och vi är nog många som ser brister i lagarna m.m 

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-03-09 16:27 #8 av: Lena

Väljer att lägga in den definition som Wikipedia har på Djurskydd:

Djurskydd är etiska, och i många fall juridiska, strävanden och regelverk för att, ur fysiologiskt, psykologiskt och populationsutvecklingsmässiga perspektiv, skydda vilda och tama djur, borga för deras välbefinnande och motverka djurplågeri och utrotning.[1][2] Djurs välbefinnande kan mätas utifrån indikatorer som beteende, fysik, levnadslängd, reproduktion och populationsutveckling.[3]

Djurskydd är ett brett begrepp som kan omfatta hur djur jagas eller avlivas för livsmedelsproduktion, hur husdjur hålls, hur djur används i vetenskapliga syften men även hur människans påverkan på natur och miljö hotar vilda djurarter, och populationer.

Det moderna västerländska djurskyddet grundlades i Storbritannien under 1800-talet vilket ledde till de första djurskyddslagarna men även de första djurskyddsföreningarna.

Djurskydd ska ej förväxlas med djurrätt som handlar om att det i princip är fel att använda eller döda djur oavsett hur de behandlas.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-03-09 16:31 #9 av: Lena

En liten fundering jag får av flera kommentarer. 

Många nämner ordet avlivning i var och varannan mening. Precis som att djurskydd bara handlar om att avliva djur. Det gör mig minst sagt förbryllad. Avlivning kan väl ändå inte vara det primära med djurskyddet? 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-03-09 16:34 #10 av: VildaVittra

Avlivning är ordet som de senaste dagarna skapat läger på forumet. Därför dyker det upp i var och varannan tråd efter att tråden om huruvida det var lagligt att skjuta katter raderades.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-03-09 16:36 #11 av: E-l-vira

#2 visst handlar djurrätt om etik, men det gör väl djurskydd också? :P


Anmäl
2013-03-09 17:04 #12 av: [Emma--]

#9 I den här tråden nämnde jag det med tanke på vad jag svarade till.

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-03-09 17:40 #13 av: Backarödbo

Lägger in samma svar här angående No kill, för det verkar finnas okunskap angående vad begreppet innebär.

No-kill  är INTE samma sak som att rädda djur till varje pris!!
Det har heller inget med djurrätt att göra men med djurskyddsarbete på djurhem.

No-kill principen innebär att djurhem aldrig avlivar friska eller behandlingsbara djur och att sjuka djur ska kunna få den behandling som djur med ansvarsfulla ägare normalt får i vårt samhälle. Viktigt att påpeka är att No kill-filosofin inte är samma sak som ”att rädda djur till varje pris”. En noggrann utvärdering av varje enskild djurindivid skall göras. Visas det efter utvärderingen att djuret inte har möjlighet till ett acceptabelt djurliv eller att insatserna skulle medföra mycket och långt lidande, ska djuret inte plågas i onödan.

Begreppen ”frisk” och ”behandlingsbar” samt andra begrepp som hanteras inom No-kill principen, har tagits fram och definierats av arbetsgruppen Asilomar Accords,som för statistik över No kill-rörelsen i USA sedan 2004. I arbetsgruppen ingår bland annat The Humane Society of the United States, American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, American Humane Association och Maddies Fund som driver en “shelter-medicine”-utbildning för veterinärer.  (alltså inte djurRÄTTsorganisationer men djurSKYDDsorganisationer)

Begreppen har inte definierats för att kunna dra en rak linje mellan djur som går och inte går att rädda utan för att likställa djurhem med samhället: djurhem som räddar alla friska och behandlingsbara djur som de har hand om lever upp till den standard av vård som normalt ges av vanliga ansvarsfulla djurägare. Begreppen utgör snarare en minimistandard som ska uppfyllas för att kunna bli klassad som No kill-verksamhet. Djurhem som även räddar en del av de ”icke-friska och icke-behandlingsbara” djur genom vård som är mer specialiserad än den standard av vård som vanligtvis ges av vanliga ansvarsfulla djurägare följer inte samhället – de leder samhället.

Anmäl
2013-03-09 17:46 #14 av: Lena

#10 Tycker bara att det var en smula märkligt! Såg ju också den tråden och den verkar tydligen fortfarande spöka även fast den nu är borttagen. Spöke 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-03-09 18:48 #15 av: E-l-vira

VildaVittra, missade du min fråga i #11?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.