Djurparker & Cirkus

Hästkött i vår mat! Vad är skillnaden?

2013-02-14 21:37 #0 av: Eldsjärten


Har alla hört?Om att man nu kar kommit på att i findus lasanget (och i andra varor) Att de inte är ko eller gris kött, uttan hästkött!! Jag tycker detta är hemskt! De är ju klart att de är synd om korna och grisarna också, men deras kött har vi ättit i genorationer. Medans hästar har används till lantbruks jobb. Men endå! Varför vill inte folk äta av hästar. Vad är skillnaden?! Jag menar inte nu att jag skulle äta häst frivilligt, uttan att varför är de så att vi här i sverige inte vill äta hästkött. Är de så att vi tycker de är mer "husdjur"?

Anmäl
2013-02-14 21:39 #1 av: Eldsjärten


Oj nu såg jag att inlägget hamnade i "djurparker och circkus"... De skulle egentligen vara hästarSkämtar

Anmäl
2013-02-14 21:42 #2 av: Smullis

Jag håller med dig, att äta kor och annat är lika hemskt som att äta häst :( Därför jag inte äter något av det.

Dock förstår jag inte, precis som du, varför folk som ändå äter ko och gris inte vill äta häst..? Lika hemskt.

Anmäl
2013-02-14 21:44 #3 av: dynamitella

Jag ser inga problem med hästätande :)

Problemet är -> bara <- falsk marknadsföring. Man ska välja vad man ska äta för kött, inte bli lurad.

Du tänker helt rätt. En häst är inte mindre eller mer värd än en ko, om man ser till livsvärdet i sig (inte användnings-värde).

Anmäl
2013-02-14 21:51 #4 av: Stephanie

Ett annat problem, om jag förstått det rätt, är att måånga hästar behandlas med det smärtstillande medlet Fenylbutazon, och risken är då att de ändå går till slakt och blir mat trots att de egentligen inte får. 

Anmäl
2013-02-14 21:52 #5 av: Stephanie

Googlade och hittade en artikel från idag: Länk.

Anmäl
2013-02-14 22:27 #6 av: [kent2]

Det är inget som helst problem att det finns hästkött i lasagne, korv, hamburgare, pålägg osv, hästkött är ett gott kött och vi borde äta betydligt mer av det i Sverige. Problemet i detta fall ligger i att det i så fall ska vara angivet på innehållsförteckningen och det ska inte nges som nötkött utan för vad det är div. hästkött.

Anmäl
2013-02-15 01:51 #7 av: exitingsvillemo

#6 håller helt med!

#5 om hästens behandlats med ett läkemedel som ger livstids karens så ska detta skrivas in i hästens pass. Passet ska även uppvisas vid slakt. Så är det ett slakteri som gör rätt, så slaktas det inga hästar med sådana läkemedel.

Anmäl
2013-02-15 03:43 #8 av: vallhund

Har inget emot hästkött, däremot gillar jag inte oärliga innehållsförteckningar.

Vad gäller Butazolidin så är det inte så hemskt många år sedan det var ett humanläkemedel, visserligen med ibland mycket allvarliga biverkningar. Jag har själv fått det när jag hade neurit i ryggmärgen.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-02-15 09:15 #9 av: Eldsjärten


8# Jag har inget emot hästkött också. Men när man har umgåst med en häst ett tag får man ett otroligt starkt band med dem:) De gör att jag får dåligt samvete ifall jag ska äta häst, de är som om jag vänder ryggen mot dem:(( Sedan är ju de också som du sa att man vill inte ha oärliga innehållsförpackningar.

5# Nää usch....

2# eller hur... Kor, grisar och får kan ju vara lika mycket husdjur som häst! Bara ifall man älskar dem<3

Anmäl
2013-02-16 17:56 #10 av: Silvestris

Jag skulle gärna äta häst, men när man köper mat ska det framgå vad den innehåller.

Här har det förfalskats intyg av olika slag och då kan man ju fråga sig hur noga man varit med att försäkra sig om att hästarna inte har medicinerats med läkemedel som egentligen skulle gett karens eller förbud som livsmedel helt och hållet.

Anmäl
2013-02-16 18:05 #11 av: Stephanie

#10 Exakt, det verkar fuskas väldigt mycket med hästkött, och eftersom väldigt många hästar medicineras i alla fall en gång under sin livstid så är risken stor att även köttet innehåller dessa ämnen.

Anmäl
2013-02-16 20:19 #12 av: vallhund

#11 Med tanke på butas halveringstid så är risken minimal: http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19781215000013&DocTypeID=4&UserTypeID=1

Vad gäller cancerrisken så skall det till extrem överdosering för att ge upphov till cellförändringar:

http://en.wikipedia.org/wiki/Phenylbutazone

Innan MRL reglerna så var karenstiden för buta 2 veckor vad jag vill minnas.

https://www.google.se/search?q=MRL+reglerna&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-aISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-02-19 14:56 #13 av: Stephanie

Läs det här så förstår ni nog vad jag menar Oberörd

Anmäl
2013-02-22 15:50 #14 av: Gullan_J

Är hästmänniska, och kan gärna tänka mig att äta svenskslaktade hästar som är friska. Men, dom hästarna som fanns i findus mat vet ingen vad de var för hästar, om det var gamla travare med massa mediciner och preparat i köttet och blodet. Det är nog därför många blev upprörda, iallafall jag.

Anmäl
2013-02-24 08:21 #15 av: giffan

Problemet här i sverige, eller Norden för den detlen, är att hästar är husdjur.. Man äter inte sina vänner.

Men om vi började äta mera häst här skulle inte alla dessa onödiga slakt transporter till Italien mfl länder förekomma lika mycket. Om vi tog vara på det kött vi har så behövde man inte importera.

Vi har pass och bra kontroller på slakterierna för att undvika att medicinerade hästar går till livsmedelsproduktion. Någon skrev om travare här över, men jag tror faktiskt att det är flera ridhästar som medicineras med ex butta. Finns massor med saker man kan ge en häst som går ur kroppen och då kan hästen användas till livsmedel.

Så om folk började äta häst skulle det inte bli sånt rabalder, och då skulle man kanske få några kronor den dagen hästen verkligen behöver tas bort.

Sen det som var med Findus är ju inte egentligen att det var häst kött, det var ju att det inte var märkt som det samt att man inte visste var djuren kom från... det e lika illa oavsett djurslag.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2013-02-24 09:13 #16 av: Gullan_J

#15 Menade inte specifikt travare, utan som exempel. Kan mycket väl finns mediciner i ridskoleponnyerna, menar inget illa om travare.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.