Vilda djur

Protestera mot jakten på den finskryska vargtiken!

2013-01-13 14:49 #0 av: OlleA

http://www.svenskavargar.nu/ finns nu ett protestbrev som ni kan skicka till Naturvårdsverkets generalsekreterare Maria Ågren om att genast avbryta jakten på den genetiskt viktiga vargtiken i Junseleområdet. Fram till i fredags var planen att hon skulle få vara kvar i området (renskötselområde) över vintern, och skjutas till våren när hon hade fått valpar. Valparna skulle sedan placeras i någon lya längre söderut och adopteras av en annan vargtik. Men i fredags kom nya direktiv, och varghanen hon hade bildat par med sköts snabbt. Tiken är betydligt mer erfaren och svårare att komma åt. Hon har jagats med helikopter både igår och idag, och helikoptrar är hon på goda grunder livrädd för. Tre gånger tidigare har hon jagats med helikopter för att sövas och flyttas från renskötselområdet till något lämpligare område i Mellansverige. Att jagas på detta sätt, och sedan tillbringa åtskilliga timmar i en trång transportbur i en bil, är mycket stressande för ett vilt djur. Dessutom har hon efter alla tre gångerna gått norrut till sitt hemområde igen. Nu är alltså planen att hon ska skjutas, trots att hennes gener skulle vara mycket värdefulla för vår inavlade vargstam. Hur allvarlig skada hon har orsakat rennäringen kan förstås diskuteras, men här handlar det om framtiden för en i Sverige hotad djurart. Min önskan är att så många som möjligt skriver under protestbrevet och skickar till Maria Ågren!

Olle

Anmäl
2013-01-13 15:12 #1 av: [Doglovers]

Det är Naturvårdsverket som bestämt detta men även Länstyrelsen är inblandade. Det har blivit alltför stora ekonomiska kostnader för projektet.

Länstyrelsen och Naturvårdsverket är stenhårda med att avslå skyddsjakt på varg. Därför måste det hänt något allvarligt som gjort att dom tagit detta beslut.

http://allehanda.se/start/solleftea/1.5472800-beslutet-skyddsjakt-pa-varg

Jag håller fullständigt med dej i det här fallet, med tiken. Hur mycket ska vargen utstå i forskningssyfte? När jag varit på föreläsningar med vargforskarna, baxnar man i bland när dom berättar olika händelser.

 

Anmäl
2013-01-13 15:18 #2 av: [GunillaF]

Håller också med er.

Jag bor i Junsele och här har verkligen blivit två läger. För och emot skyddsjakten. Men vad hjälper det att protestera nu känns det som. Jakten är i full gång! Gråter

Anmäl
2013-01-13 15:37 #3 av: OlleA

Skönt att höra att det även finns Junselebor som är emot jakten. Än lever tiken, och då måste vi protestera mot jakten och hålla hoppet vid liv!

Olle

Anmäl
2013-01-13 15:40 #4 av: [GunillaF]

Jaa, du har rätt. Man ska aldrig ge upp.Glad

Anmäl
2013-01-13 16:52 #5 av: [Doglovers]

Om hon inte avlivas nu, kommer hon först föda valpar, för att sedan ta dom i från henne. Sen avlivas hon i alla fall.
Är det sånt här djurplågeri folk stöttar.
Plågsamma djurförsök helt öppet.

Anmäl
2013-01-16 20:08 #6 av: Katthemsmatten

Det är djurplågeri, absolut. Men om vi inte protesterar så blir ju ingenting gjort och ingenting hörs.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2013-01-18 07:49 #7 av: [GunillaF]

Vargjakten är stoppad och polisanmäld.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.