Vilda djur

Rovdjursforskning

2013-01-05 10:50 #0 av: [Doglovers]

Här har ni lite att fundera över. Så här går det till här i Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=4u35F1JLJnQ

 

Anmäl
2013-01-05 20:20 #1 av: E-l-vira

usch det såg ju inte särskilt snällt ut! hoppas de hade en viktig, vettig anledning och att det inte är vanligt förekommande. måste de nödvändigtvis märka dem eller vad de nu skulle göra kan de väl göra det innan de går i ide liksom....

Anmäl
2013-01-06 00:11 #2 av: SwedenZoo

Är det nödvändigt att väcka björnen? Kanske är det enklare än att leta upp och bedöva sommartid....

Anmäl
2013-01-06 12:40 #3 av: [Doglovers]

Tycker sättet är vidrigt.

Anmäl
2013-01-06 13:19 #4 av: Silvestris

Och tror ni att det är humanare att jaga rätt på en vaken björn och söva den? Ni tror inte att själva jakten fram tills man satt bedövningspilen är ett stressmoment för björnen? Ett som man gärna vill undvika och som undviks det aktuella fallet.

Hur man än gör har man arslet bak och det kommer alltid finnas något att kritisera när forskning på vilda djur innebär fysisk hantering av djuren. Man får göra enskilda bedömningar om vad som är mest humant för djuret ifråga samt vad som är praktisk möjligt samt rimligt säkert för de inblandade forskarna.

Jag känner gott om jägare som vägrar jaga björn just för att björnen är så pass farlig. Säkerhet är en viktig faktor att ta hänsyn till.

Anmäl
2013-01-06 14:25 #5 av: [Doglovers]

#4 Håller med dej. Jaga björn är inget vi ger oss på. Det har vi alldeles för dåliga kunskaper om. Även om vi har hundar som har skärpan att ställa björn. Men varför väcka den ur sin vintersömn. Vet dom att björnen kommer till vila igen, eller blir det rubbningar?

Jag var inne på en sajt där det här togs upp och flera av dom har jagat björn och hittat metall elektronik i björnarna. Inne i magen. En hade gått en plågsam död till mötes då det trängt in i tarmarna. Men visst får man reda på en väldigt massa intressanta saker om björnen och dess liv. Hur den jagar, vad den jagar, hur många älgkalvar/renkalvar den tar. Hur många procent bär den stoppar i sej. Varför den inte tappar muskelmassa under den långa sömnen med mera med mera.

Anmäl
2013-01-06 15:04 #6 av: Silvestris

#5

Det är såklart omöjligt att säkert veta om just en specifik björn kommer somna om, men sådär generellt kan björnar vakna ur sin vintersömn ganska lätt och även somna om lätt. Man kan ju även välja alternativet att väcka en björn i slutet av sömnperioden dvs. när det ändå börjar närma sig att gå ur ide.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.