Allmänt

Demostration

2012-04-11 00:01 #0 av: missemel

Det ska vara en stor demostration i stockholm den 24 April. Vi kommer att gå genom stan och sluta vid SMI där det kommer hållas tal o.s.v.
Man kan även samåka från olika ställen så kolla gärna länken för mer info! =D

http://www.djurrattsalliansen.se/stockholm/demonstrera-for-aporna-pa-forsoksdjurens-dag.html

Anmäl
2012-04-11 08:34 #1 av: [kent2]

Hade hoppats på att djurrättsalliansen var ett minne blott efter alla de åtal som väckts mot medlemmar, men där bedrog man sig.

Anmäl
2012-04-11 21:53 #2 av: Aviendha

Jag tänker inte delta. Nog för att jag bor långt bort, men även om jag inte gjort det så delar jag inte helt den bild som målas upp här av apornas situation.

Ja, de håller apor för djurförsök. Men jag vet även hur dessa apor hanteras. Visste ni att de tränas av en superduktig etolog för att man ens ska kunna använda dem i djurförsöken? I stället för att fånga in apan och med våld hålla fast den och sticka den/ta blodprov så håller apan självmant fram armen på kommando och låter vårdarna ta blodprovet. På signal så kan apan ställa sig så att personalen ex kan göra ett ultraljud av organen. Apan kan själv välja att inte göra allt detta, men den väljer att göra det för att den tränats till det med trevliga metoder. Om det vore så fruktansvärt smärtsamt så skulle man inte kunna få apan att göra det i utbyte mot lite mango eller nötter.

Sen tycker jag inte att det är "fruktansvärt" eller "meningslöst" att försöka forska fram bromsmediciner och studera HIV-viruset. Tvärtom. Det är en fruktansvärd sjukdom som skördar många människoliv som vi i dagsläget inte har mycket att säga till emot och forskningen behövs. Och då tyvärr också aporna i djurförsök.

Att minska slarv, öka djurens välfärd, minska användandet av djur i djurförsök till förmån för alternativa metoder osv är alltid saker jag kommer ställa mig bakom och saker jag anser att man ska sträva mot. Men att kalla forskningen för "meningslös" känns lite som ett hån mot alla dem som är beroende av den.

Men det förstås, jag anser inte att en apa har mer rätt att slippa djurförsök än en mus. Och jag anser att målen i vissa fall helgar medlen då jag ä utilitaristiskt lagd. Om man anser att alla djurförsök är oacceptabla i sig självt, dvs att man anser att ingen människa har rätten att använda ett djur för egen vinnings skull, så bör man ju absolut gå på den här demonstrationen.

Anmäl
2012-04-12 20:46 #3 av: [Doglovers]

Jag tänker inte heller delta.

#2 Det du beskriver om apornas sätt att hanteras, så kom jag ihåg att en djurskötare på vår veterinärstation berättade att hon haft praktik på en kennel som födde upp beaglar för just detta ändamål. Dom lärde sej att sträcka fram frambenet och annat för att det skulle bli mer humant.

Och jag är innerligt tacksam till alla djur som varit med och hjälpt fram alla dessa mediciner vi inte haft och som kunnat rädda så många liv idag, om dom inte funnits.

Men "onödiga" experiment har jag ingen förståelse för.

Anmäl
2012-04-12 21:38 #4 av: redan

Det är lätt att förvrida människors syn på djur, åt ena eller andra hållet.

Att delta i en sådan demonstration, är INTE aktuellt för min del.

Men samtidigt låter jag inte reklam på gullig rena svrtvita kor, som går över en soldränkt äng, lura mig.

(ps till de som bara äter frukt och grönt, låt er inte luras av deras tillsynes oskyldiga fasad.)

Anmäl
2012-04-12 22:04 #5 av: Aviendha

#3 Har även varit och sett hundar (beaglar) på försöksstationer, och glädjen som hundarna visade när de fick tillåtelse att gå in i undersökningsrummet och hoppa upp på undersökningsbordet för att ta sitt prov (dessa tappades på magsyra eller något liknande om jag inte minns fel).  Ja, de som jobar med dessa djur gör ett bra jobb. Sen kan man ju alltid önska mer av miljön de lever i...

I teorin ska ju inga onödiga försök genomföras iom de etiska nämnderna, men sen kan ju var och en ha olika definitioner av vad som är nödvändigt..

Anmäl
2012-04-13 17:13 #6 av: missemel

tycker det är fel att utnyttja djuren och stänga in dom i små burar. Apor ska leva i träden och få han sin naturliga flock. inte äta mat ur en skål i en bur. inte okej

 

Anmäl
2012-04-13 19:40 #7 av: [kent2]

#7 och därför kommer du och alla andra i demonstrationen ställa upp som försöksobjekt istället för aporna.

Anmäl
2012-04-15 14:15 #8 av: indra-bus

# 4

Jag förstår vad du syftar på.

Men de finns poliser som stjäl, langar osv.

Men en de innebär inte att hela poliskåren gör de.

Anmäl
2012-04-17 09:34 #9 av: redan

#8 ?

Anmäl
2012-04-19 18:10 #10 av: Inkanplinkan

Det är synd att såna här debatter alltid blir så svart-vita.

Många djurförsök har ersatts med tex cellmodeller de senaste årtiondena. Idag hävdar många att djurförsök aldrig helt kommer kunna ersättas, eftersom det i många fall krävs en hel organism. Men forskningen går hela tiden framåt och man kan redan idag odla fram fungerande organ utifrån mänskliga celler, så... Genom historien är det mycket vi trott vara omöjligt som senare visat sig vara fullt möjligt.

Kort sagt: om det satsades mer på att utveckla djurfria metoder skulle fler och fler djurförsök kunna ersättas. Och det bästa av allt: ALLA vinner på det. Inte "bara" djuren.

De nya metoderna (när de väl finns) ger nämligen säkrare resultat (som alla vet finns stora skillnader mellan människor och djur som gör att resultat från djurförsök är långt ifrån tillförlitliga). Sen blir de djurfria metoderna mycket billigare i längden (det är dyrt att hålla massa djur som ska skötas, tränas osv) så ekonomiskt vinner man också på det.

Tyvärr satsas det väldigt lite på den här typen av forskning från regeringens sida (de t o m skar ner när de kom till makten). Forska Utan Djurförsök är en organisation som försöker ändra på det. De samlar också in pengar till stöd för olika forskningsprojekt för att utveckla nya metoder. Jag har jobbat som volonär åt dem och jag tycker de gör ett jättebra jobb. Kolla in dem här:

http://www.giftfrivardag.nu/

http://www.forskautandjurforsok.se/index.php

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.