Djurskydd

Djurens Vänner

2013-04-20 16:12 #0 av: Alexej

Djurens Vänner bildades 1952 i Malmö, Göteborg och Helsingborg och består idag av 14 lokalföreningar och en riksorganisation i spetsen. Riksorganisationen bildades 1957 i Örebro. Riksorganisationen har till ändamål att arbeta för samverkan mellan de anslutna föreningarna, vilka alla verkar för ett realistiskt djurskydd och efter ett av Riksorganisationens årsmöte fastställt principprogram.

Deras lokala föreningar finns i Borlänge, Nässjö, Växjö, Lidköping, Skara, Uddevalla, Uppsala, Stockholm, Malmö, Sandviken, Karlstad, Nyköping, Göteborg och Jönköping. Flera föreningar las ner de sista åren eller är vilande.

Dessutom finns Stiftelsen Djurens Vänner Malmö som har ett djurhem, djurkyrkogård och pensionat i Aggarp utanför Malmö. Stiftelsen startades 1963 efter ett arv som möjliggjorde köpet av en större fastighet. Stiftelsen fick stänga 2009 några månader efter kritik av personalen. Stiftelsen Djurens Vänner Malmö och Djurens Vänner Malmö är olika föreningar.

http://www.djurhemmetaggarp.se/index.html
http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/svedala/uppsagd-personal-pa-djurens-vanner-talar-ut/ 

Djurens Vänner verkar för...

 • att bekämpa alla former av djurplågeri och övervaka att djurskyddslagarna följs
 • att upplysa om sakförhållanden om de plågsamma djurförsöken och arbeta för en lagstiftning däremot
 • att stödja alternativ forskning
 • att arbeta för ett realistiskt djurskydd där man av olika skäl även måste avliva djur
 • att vara opinionsbildare för bättre djurskyddslagar och bättre djurhållning
 • att i massmedia genom annonser – artiklar och insändare – närradio m m, sprida upplysning och kunskap om djurs behandling och biologiska förutsättningar
 • att jordbruksnäringens djuruppfödning humaniseras och att de s.k. djurfabrikerna där svin, nötkreatur och höns, utsättes för rovdrift, avskaffas
 • att motarbeta och på sikt avskaffa pälsfarmer och täthägn för vilt
 • att jakten humaniseras, t ex beivra rovjakt, förbud mot utläggning av gifter etc. och att en omsorgsfull viltvård bedrivs till gagn för viltet
 • att rädda djur, som genom människans inverkan hotas av utrotning,
 • att i god kontakt med myndigheter och enskilda organ bevaka frågor av intresse för djurägare,att bistå allmänheten i djurskyddsfrågor och
 • att hos barn och ungdom sprida upplysning och kunskap om såväl husdjurs som vilda djurs behandling, samt väcka deras intresse för djurskyddssaken.

Riksorganisationen är också ansluten till World Society for Protection of Animals. WSPA, med säte i London.

Förutom bidrag till de lokalföreningar som varit i behov av ekonomiskt stöd och medlemsavgiften till WSPA skänkte Riksorganisationen, helt i enlighet med årsmötesbeslut även bidrag till:


• Björn Ekvalls minnesfond fond

Dr Björn Ekwall (1940-2000) var en framstående svensk celltoxikolog som gjorde banbrytande insatser inom området in vitro toxikologi.

• Djurhemsföreningen

Djurhemsföreningen är en ideell intresse- och stödorganisation för seriöst arbetande djurhem som tar hand om övergivna smådjur. Djurhemsföreningen verkar för att djurhemmen har en god standard och att djurens ställning i samhället stärks.

• Lega Pro Animale

Lega Pro Animales främsta mål är att sterilisera hundar och katter i södra Italien, så de herrelösa djuren på sikt ska minska.

http://www.djurensvannersriksorg.se/

Djurens Vänner har varit i blåsväder många gånger de sista åren, framförallt DV Göteborg där deras fd ordförande stolt berättade i medier att han avlivades tusentals katter med hjälp av kloroform fast de inte ens hade tillstånd att ta in katter.

http://www.expressen.se/gt/hittekatter-gasas-ihjal-av-djurens-vanner/

DV Borås fick stänga efter ordförandens ekonomiska bedrägerier och hans avlivningar av inlämnade katter.

DV Borås

Bildserie:

http://www.catlife.se/wp-content/uploads/2009/10/djurens-v%C3%A4nner-sept-2009.pdf

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-04-20 16:20 #1 av: Alexej

Nästa bidrag i artikelserien

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-04-20 17:12 #2 av: Persifone

Mycket intressant!

Av en slump hamnade jag för några år sedan vid huset i Borås, det värsta jag sett, så har haft lite fördomar mot just djurens vänner, men blev omvänd nu :)

Medarbetare på Feminism och Vegan.ifokus

Anmäl
2013-04-22 08:08 #6 av: Alexej

Djurens Vänner I Göteborg ska ha årsmöte men en motdemonstration är planerad.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-04-28 13:31 #7 av: [Skyggisen]

Dom har möte idag kl.11.00,ska bli spännande att få höra detta års möte,om det blir/blev lika kaosartat som förra året!

Anmäl
2013-04-28 16:23 #8 av: [Nightcat]

Mycket intressant, visste inte att det var två olika saker.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.