Övrigt

Den nya fågelinfluensan?

2013-04-05 11:42 #0 av: Alexej

En ny fågelinfluensa – H7N9 – sprider sig i Kina. Under torsdagen beordrade myndigheterna masslakt av fåglar på en marknad i Shanghai. Dödstalet har i veckan stigit i snabb takt, i onsdags rapporterades tre människor ha dött. Under torsdagen är antalet offer fem. Totalt ska 14 människor vara bekräftat smittade, skriver AP.

Alla fallen har konstaterats i Kina, alla utom två i Shanghai.

Den kombination, A(H7N9), som nu hittats i Kina har inte tidigare smittat människor. Därför kan den utgöra ett pandemihot eftersom ingen är immun mot denna typ av influensa, men för att ett influensavirus ska kunna orsaka pandemi måste det anpassas till att smitta effektivt från människa till människa alltså via de övre luftvägarna. Om detta sker sprids influensasmittan mycket effektivt. Man har undersökt ett flertal personer som de sjuka kineserna varit i kontakt med men ingen har hittills visat sig vara smittad och detta talar för att viruset inte sprids effektivt mellan människor.

Utreds med hög prioritet

Det finns alltså inget omedelbart hot för en omfattande spridning av smittan men med tanke på att det är ett helt nytt virus och den allvarliga sjukdom det orsakat utreds nu smittan med hög prioritet. Smittskyddsinstitutet kan vid behov diagnosticera fall med det nya viruset och vi håller oss kontinuerligt uppdaterade om utvecklingen i Kina.
http://www.smittskyddsinstitutet.se/nyhetsarkiv/2013/allvarliga-fall-av-ny-influensa-i-kina-/

 

Fakta
Fågelinfluensa avser i första hand sjukdomar framkallade av influensavirus hos fåglar. Virusets arvsmassa är instabil, och mutationer uppstår lätt.

En relativt ofarlig virusvariant kan plötsligt bli aggressiv. I naturen cirkulerar alla typer av influensavirus, särskilt hos sjöfåglar.

Utbrott av aggressivt influensavirus hos tamfjäderfä resulterar i hög dödlighet (50–100 %).

År 1997 inträffade i Hongkong ett allvarligt utbrott av fågelinfluensa som spreds till 18 människor, av vilka sex dog. För att stoppa smittspridningen avlivades och destruerades samtliga fjäderfän i Hongkong, totalt 1,4 miljoner, och importen stoppades.

Utbrottet 1997 var det första där man kunde konstatera att människor kan smittas och bli sjuka av fågelinfluensavirus.

Hittills tyder forskning på att smitta till människor med allvarlig sjukdom – och hög dödlighet – som följd endast förekommer i samband med virusstammen HPAI. (Källa: NE)
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16543322.ab

 

Fågelinfluensa och läkemedel
Om ett höpatogent fågelinfluensavirus skulle komma att bli grunden för en pandemi bland människor så krävs det att viruset först förändras, exempelvis genom hybridisering innan det kan sprida sig mellan människor. Därför vet man inte i förväg hur ett framtida vaccinet ska se ut. Ett så kallat prototypvaccin är godkänt inom EU (januari 2007) så att man snabbt ska kunna utveckla och producera ett vaccin för den aktuella virusstammen. Det finns också antivirala läkemedel, till exempel Tamiflu och Relenza (båda rezeptbelagda) som ger viss effekt vid virusinfektioner.

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%A5gelinfluensa

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-04-05 13:29 #1 av: veggie4every1

Bra boktips:http://birdflubook.com/g.php?id=5

Man kan läsa hela boken på denna sidan helt gratis. Mycket intressant!


 

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.