Smådjur

Hamster världen

2013-03-13 15:42 #0 av: fotboll22

Hamstrar är precis som vilket djur som helst! De behöver kärlek och omvårdnad. Men varför? hur ska man ta hand om den? Och vad ska man tänka på?

Jag har läst och kan mycket om hamstrar! Detta vill jag dela med mig med alla andra!  Vad man ska tänka innan man skaffar en hamster. En hamster tar mycket ansvar! Vad ska du tänka på innan du skaffar hamster? Vissa hamstrar utsätts för mycket djurplågeri när ägarna tröttnat på de eller tycker att allt är för dyrt! Läs här! 

                                              Sol

När du skaffar hamster: Ska du tänka igenom allt ordentligt! Vill du ha ett sånt litet djur som behöver mycket omvårdnad och sällskap? Är det berädd att betala en större sömma om din hamster skulle bli sjuk? Tänk igenom allting. Här kommer lite hjälp på traven! 

Pengar:  Många tror att hamstrar är det billigaste allternativet. Men nej! Det är dyrast i början! Du måste ha en bur,(i lagligt mått!) kan kosta över 500 kronor. Sedan ska du ha en vattenflaska och alla tillbehör, detta kostar ca 200 kronor. Mat och sånt köper man vart eftersom..  Sen är det ju om din hamster blir sjuk. Är du berädd att betala ganska mycket för veterinär kostnader? 

Guldhamstrar eller dvärghamster? Ja,det är helt upp till dig! Guldhamstrar är aningen större medans dvärghamstrar är mindre. Enligt lag får man endast ha en guldhamster per bur. Dvärghamstrar är det lag på att de ska bo två och två. 
Dock är det inte alltid två dvärghamstrar fungerar i par. 

Vad får min hamster äta?:  Ja, din hamster får inte äta alla saker. Här kommer en matlista. Hamstern FÅR INTE äta:  Avokado  Kryddade saker  Lök  Citrusfrukter, rå potatis, salt, banan. Hamster FÅR äta:  Pasta(kokt pasta, utan salt)  Potatis(kokt också, utan salt)  Spagetti(kokt, utan salt)  Morot  Grönsaker alltså  Barnmat(inte över 6 mån)  Brocoli. 

 

Viktiga saker jag behöver veta:  

  • När hamstern hackar tänder betyder det att den är arg och vill bli lämnad ifred! 
  • Det är inte bra att hamstern gnager på gallret! Den förstör både tänder och nosen! Därför föredrar jag dunabur, samlalåda eller ett akvarium. Vad är dunabur? Läs mer HÄR!. Om du ni väljer att ha gallerbur så ha ingen hög galler bur då hamstrar inte har något sinne för höjd. 
  • Jag tycker att du ska köpa en hamster från en uppfödare. Då burkar man få en stamtavla och veta dens bakgrund och du brukar inte få hem några onödiga sjukdomar. Hos djuraffärs hamstrar vet du nästan ingenting om. 
  • Kolla så hamstern inte är snorig eller har spår av bajs i rumpan.. Som kan vara diarré. 

 

Avel: 

  • Hanarna och honorna ska ha vart särade på vid 4 veckors ålder! Hamstrarna blir könsmogna då och kan para sig med varandra om de separeras senare. Honorna kan dock stanna kvar hos mamman ett tag till om inte bråk förekommer. Varje hamsterska ha en egen bur vid 8 veckors ålder. 
  • En hona som är dräktig ska inte tas upp för mycket och bli klämd på magen samt att man inte får städa buren när ungarna kommit. Honan sköter allt själv! Om en unge dör så tar honan hand om den (det vill säga äter upp den).
  • Peta inte i boet för mycket.
  • När ungarna är 12 dagar kanske kan du börja titta kön! Det är super viktigt att du inte tar fel kön när du ska sära på honorna och hanarna! 
  • Om du ska para din hamster är det viktigt att du tänker efter. Är du beredd på att du behöver åka in kl 1 på natten för att någon unge kanske har fasnat eller liknande?

                                               Sol

Lite snabb fakta om hamstrar. Hoppas ni gillar det och tänk er för innan ni skaffar en hamster eller ett annat djur! 

Anmäl
2013-03-13 20:35 #1 av: Alexej

Tack för en jättefin artikel!!

Många bra tips.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-03-13 20:36 #2 av: fotboll22

Tack:)

Anmäl
2013-03-13 22:33 #3 av: Wellcraft

Skitbra artikel! Tänkvärda tips och det är alltför många som inte tänker på att hamstern kräver så pass mycket skötsel och omsorg som den faktiskt gör.

Banan är dock okej att ge i små mängder då det innehåller rätt mycket socker, bör undvikas hos campbells pga. diabetes risken men hos guldhamstrar är det helt ok.

Har haft hamster 10 år och ingen har hittills dött eller mått dåligt av att få en bit banan då och då Glad

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2013-03-14 06:48 #4 av: Elin-Li

#3 banan kan klibba fast i kindpåsarna därför bör man inte ge det;)

// Elin-li, 

Anmäl
2013-03-14 07:45 #5 av: Wellcraft

#4 Tror det är lugnt om man ger i liten mängd, en liten mängd hamstrar de ju oftast inte heller. Dessutom klibbar ex. gröt & barnmat lika mycket som banan? Nej jag tror inte riktigt på det där.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2013-03-14 08:03 #6 av: fotboll22

Banan någon gång ibland kan vara ok. Men inte i större mängder. Kan lägga till det !:D

Anmäl
2013-03-15 07:15 #7 av: fotboll22

Puttar upp :D

Anmäl
2013-03-15 11:36 #8 av: Lena

Tack för en intressant artikel! Jag har inte så stor erfarenhet av hamstrar för egen del. Vi hade en guldhamster som hette Hampe när man son var liten. (Det var många år sedan nu). Tyckte det var ett intressant och trevligt djur. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-03-15 19:15 #9 av: Yolle

Minns min hamster jag hade för några år sedan. Hade sparat och fårr ihop pengarna själv. Världens finaste lilla svarta hamster med lite vitt på nos och mage, döpte honom till Mozart. Tyvärr fick jag inte ha honom i min ägo i många månader då han en dag sjuknade in i wet tail väldigt plötsligt. Från det att vi upptäckte att han va dålig så höll jag honom i man famn. Efter några timmar dog han, fortfarande i min famn. Jag grät så fruktansvärt. Ville helst inte begrava honom utan ha med honom hela tiden. Även om vi hade haft djur i flera år och jag hade haft två egna kaniner så va det något speciellt eftersom jag hade köpt honom helt själv. Wet tail är en sådan lurig sjukdom :/

Anmäl
2013-03-22 16:08 #10 av: fotboll22

#9 ja värkligen! Så synd! :( V

Puttar upp tråden:)

Anmäl
2013-03-28 19:38 #11 av: [Annamaja27]


Intressant artikel!

Jag skulle gärna också veta hur hamsterns naturliga liv ser ut. Hur berikar man deras liv på bästa sätt?

Och hur får man bäst tag på en frisk hamster som inte är oseriöst avlad?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.