Smådjur

Kämpa för kaninernas rätt!

2013-03-12 15:28 #0 av: tesushie

Vi måste börja kämpa för kaninernas rätt att få ett bra liv. En kanin är också en levande varelse precis som vi och som också behöver kärlek och omtanke.

Kaninernas status i samhället är inte speciell hög. Det är inte ovanligt att hitta utsläppta kaniner i bostadområden, på landet eller i skogen. Varför finns det så få kaninföreningar som hjälper kaniner i nöd? Trots att det finns stora problem med så kallade sommarkaniner precis som med katter sjunker kaninernas status ännu mer i samhället och folk börjar mer och mer överge sina kaniner, inte bara på sommarn utan hela året om. Barnen tröttnar och föräldrarna tar inte sitt ansvar och släpper istället ut kaninen i det fria eller plågar den till döds. Men vad händer då med kaninen då som är van vid att få mat i en skål och vatten i en flaska eller skål och som har bott i en bur som skyddat den från rovdjuren. 

Amai sover sött i mattes famn efter att ha varit ute och lekt i snön

 I naturen kommer ingen och ger den mat och vatten, i naturen måste den leta upp allt själv. I naturen finns heller inga burväggar som skyddar kaninen från rovdjuren de vet inte heller hur man skyddar sig som de andra djuren från rovdjuren. Värst är det för de kaniner som tidigare bott inne och överges på vintern för de kunde aldrig utveckla sin vinterpäls för att klara kylan och vad händer då tro? Självklart fryser de ihjäl ganska omgående, men även de kaniner som har vinterpäls som är tillräckligt tjock dör oftast under vintern för då finns det inte längre något gräs eller sådant att äta.

Kaniner som utsätts för "slit och släng metoden" när en ägare har tröttnad på sin kanin vet inte hur man får mat. På sommaren är det lättare, det fanns gräs, kvistar, löv och annat smaskig som naturen har att bjuda på, men snön kommer och då är det inte lika lätt att hitta mat. Även på sommarn är maten ett stort problem trots att de finns mycket att äta för kaninerna, varför? Jo, för att de inte vet själva vad som är giftigt och vad som är ätbart utan bara tuggar i sig det de hittar vilket leder att kaninerna ofta äter något giftigt, blir sjuk och dör men det är som sagt värst på vintern. Vattnet är antagligen is och när de bodde i en bur drack de antagligen ur en flaska med något över för att inte vattnet skulle frysa till is. Det leder till att kaninerna som hade en ägare innan oftast sorgligt nog dör under vintern.  Tyvärr tror många människor att det är okej att släppa ut en kanin i det fria.

Men om det hade gällt ett djur som en häst eller hund då, skulle man släppa ut den då?

Nej! Den kan man ju inte släppa ut, visserligen äter ju hästen gräs och den kan dricka från vattenpölar men det hade varit för svårt, hur skulle hunden fått mat? Den äter ju torrfoder eller kött!

Kaninköpare måste lära sig att en kanin inte heller klarar sig i det vilda efter ett liv i en bur. De vet inte hur man fixar mat eller någonting!! Det är bara vanliga vildkaniner som klarar det och även de har de tufft. 

En vildkanin och en tam kanin är två skilda sorter!

Folk måste få mer respekt för kaninen och sköta om den bättre den är faktiskt minst lika mycket värd som alla andra djur, den behöver också kärlek och omtanke, de är också levande varelser som vi. Såklart finns det människor som verkligen bryr sig om sin kanin men det ser tyvärr inte ut så över allt. Jag exempelvis går ut varje månad och snackar med folk på centrumtorget i staden och ställer exat dem frågor jag beskrivit och på slutet talar jag om för dem hur det verkligen är. Vissa uppskattar det andra inte men då har jag i alla fall försökt.

 

Pocky ligger och latar sig ,men hon har inte röda ögon utan bruna skyller på kameran att de blev röda

Har du hittat en övergiven kanin men vet inte vad du ska göra eller hur du ska fånga den?

Nu är inte jag expert på att fånga in kaniner men detta är några tips i alla fall:

Steg 1: Kolla om det verkligen är en tam kanin.  Färgen och teckningarna hos våra tam-kaniner skiljer sig oftast från den brunspräckliga färgen man kan se hos vilda harar/kaniner. Kanske kan du se några rastypiska drag, som hängande öron hos dvärgväduren.

Steg 2: Försök först locka fram den med godis och sådant och se om du kan få tag på den och lyfta upp den. Obs, lyft inte i öronen utan ta det försiktigt när du lyfter upp kaninen i famnen. Dem flesta kaninskadorna uppkommer vid fall. Kaniner skall lyftas med ett brett stöd under bröstkorg och bakdel. Kaninen kan skada sig eller dö om du tappar den. Går det inte att locka med godis kan ni försöka med kompostnät eller är ni flera personer så kan ni omringa kaninen och stänga in kaninen i hagen som bildas runt den. Man kan också sätta ut en bur eller en fälla och fylla den med hö, pellets eller något annat gott. Sista alternativet är att försöka fånga den med en stor håv men övriga sätt rekommenderas först.

Steg 3: När kaninen är infångat ring polisen för det första kanske är det någon som har anmält en bortsprungen kanin men även om du sätter upp lappar och annonser med bild och kontakt info men om ingen ägare hör av sig inom tre månader får du enligt hittegodslagen behålla kaninen. Kan du inte själv behålla kaninen av någon orsak ta kontakt med olika kaninhem och se om du kan lämna in den där eller annonser om det men se alltid till så den kommer till ett bra hem.

 

Var uppmärksamma och hjälp oss att hjälpa att alla djur ska få det bättre!


 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.