Häst

Regler för stallmiljö

2009-12-07 20:39 #0 av: lisette

För att våra vänner hästarna ska må så bra som möjligt är det viktigt att vi tar hand om dem på bästa sätt. En bra boendemiljö är a och o för hästen.

Inredning Inredning och övrig utrustning i ditt stall ska vara utformad så att den inte skadar hästarna eller medför risk för deras hälsa. Hästarna ska också kunna bete sig naturligt.

Från den 100801 ska du se till att boxväggar eller boxdörrar samt skiljeväggar mellan spiltor är utformade så att hästarnas sociala behov tillgodoses. Materialet i boxarna måste kunna stå emot sparkar.

Boxväggar och spiltskiljeväggar


Boxväggar, boxdörrar och skiljeväggar mellan spiltor ska vara utformade så att skaderisken minimeras. Hästarna ska inte heller kunna fastna.

Boxdörr och stalldörr bör vara: 1,2 x 2,2 m

Stallgångar bör vara:

  • 3,5 meter mellan två spiltrader i ridskolestall
  • 2,5 meter mellan två boxrader eller mellan boxrad och vägg:
  • 3,5 meter mellan två boxrader när anspänning sker i stallgången
  • 3,0 meter bakom hästar som hålls i spilta

 


Spiltor
Nya spiltor som ska användas för hästens dygnsvila får inte byggas. De spiltor som du redan har får du fortfarande använda för hästens dygnsvila. Det är tillåtet att bygga spiltor som ska användas för t ex utfodring och skötsel.


Golv
Golv och liggytor ska ha en jämn och halkfri yta. Golv i spiltor och boxar ska vara försett med ströbädd.


Fönster och Belysning

Häststallar ska ha fönster eller andra ljusinsläpp för dagsljus. Stallar, utom ligghallar för utegångsdjur, ska vara försedda med belysning. Belysningen får inte orsaka djuren obehag.

Belysningen ska göra det möjligt att se till djuren utan svårigheter. Fönster, belysningsanordningar och elektriska ledningar som djuren kan nå ska vara försedda med lämpliga skydd eller vara utförda så att det inte finns risk för att hästarna kan skadas.

 

Elavbrott
Du ska ha en godtagbar plan för hur djurskyddet ska upprätthållas vid elavbrott.

 

 

Mer att läsa om hästar på Jordbruksverkets hemsida!

Anmäl
2009-12-07 20:41 #1 av: [Tassy]

Ännu en bra artikel med matnyttig info. Glad


Anmäl
2010-05-04 21:22 #2 av: giffan

Du har inget om ytterväggarna? Jag har en fundering där nämligen

Vi ritade ett stall, en tillbyggnad på ett befintligt stall. Tanken var att på baksidan ha några uteboxar. Så det är bara tak över boxarna, och en stallgpng framför med tak över.

Nu har vi märkt att det blåser väldigt på hästana och de står längst in i sina boxar och trycker. Även snö och löv och regn blåser in i boxarna. Men vi får inte sätta upp väggar! För ljus och ventilationen blir dålig säger de. Hur kan man säga att det är djur skydd??

Stall gången kommer även att bli några cm för smal för att hålla gällande mått. Men vad är bäst? Några cm stallgpng eller hästar som står i drag?

Och vad gör man?

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-05-04 22:04 #3 av: Aviendha

#2 Vad mer specifikt vill du veta om ytterväggarna?

Ventilation och ljusinsläpp är ju viktiga saker vilket gör att man inte får slå upp en vägg hur som om det inkräktar på dessa saker. Nu har jag extremt dåligt koll på hästsidans språk så jag gör mig dum och frågar: uteboxarna, hur många väggar finns i dagsläget? Är det tre så måste du ju lösa saker som ventilation och ljusinsläpp för att slå upp en fjärde.

Ännu en dum fråga, vad är det som kommer göra att stallgången kommer bli för smal? Som jag förstår av ditt inlägg så går ju stallgången utanför boxarna, då utåt en fri yta, eller tolkar jag dig fel nu?

När en inspektion görs så ska det ju vara så att de ser till helheten på djurhållningen. Är djurhållningen bra så kan de ha överseende med småsaker som inte bedöms påverka djuren i stor utsträckning, men det är ju ingen garanti.

Anmäl
2010-05-04 22:56 #4 av: sus-sharon

#2 när det gäller uteboxar är det så att det bygger på "uteprincipen"; vilket innebär att den ventilation som finns är det luftflöde som sker via genomströmning mellan/förbi boxrader. Om man då stänger till en kortsida tappar man genomströmningen och därmed också ventilationen. därför får du inte sätta upp ytterligare väggar på dina uteboxar.

andra problem som ofta finns med uteboxarna är takhöjden; i regel är det sluttande tak på boxarna vilket innebär att takhöjden inte är tillräcklig där boxen är "som lägst". därför är det en god idé när man bygger uteboxar att ta till lite extra eller ställa boxarna på en sockel.

uteboxarna har många gånger heller inte fönster - eftersom de oftast har halvdörrar. det upplevs också som ovanligt att man drar elektrisk belysning till denna typ av installning; vilket antagligen är bakgrunden till kommentaren om ljus som du fått vad gäller ditt stall. stänger du till med en ny vägg; pang, bom, du har mindre ljusgenomsläpp och uppfyller då kanske inte kraven på ljus.

för min egen del så ser jag inte uteboxar som någon optimal lösning vad gäller installning; då skulle jag fundera i banorna utedrift/lösdrift alternativt inneboxar. detta just för att slippa ev "efterdyningar" och problem som kan uppstå vid uteboxstall; särskilt som dessa stall gärna granskas lite extra pga de erfarenheter som gjorts hos kontrollmyndigheten vad gäller just ventilation, ljus och takhöjd.

Anmäl
2010-05-04 23:07 #5 av: Aviendha

#3 Tack för att du rycker in sus! Känns skönt att någon av oss faktiskt är hemma på detta område, och då får jag ju dessutom chansen att lära mig något på köpet :)

Anmäl
2010-05-04 23:07 #6 av: sus-sharon

#5 anytime, boss ;)

Anmäl
2010-05-04 23:08 #7 av: lisette

en ren idé på att få bättre ljus i en utebox är ju att byta ut en av plåtremsorna (om man nu har plåt) till en i plast, då blir det mkt ljusare där inne.

Anmäl
2010-05-04 23:53 #8 av: giffan

Så svårt att förklara hur det ser ut. Men boxarna är boxar precis som i vilket stall som helst, med fyra väggar... Det är öppet upp i taket även under nocken. Tanken är att sätta fönster i de väggar som skulle sättas upp. Samt att väggarna inte ska gå ända upp i taket utan att man lägger omlott. Vi strävar efter så god ventilation som möjligt och plåten i taket har genomskinliga plast plåtar.

Det jag inte förstår här är att man tycker att hästarna kan stå i regn blåst och snö utan att komma undan. Jag förstår inte djurskyddet i det här fallet. Man tittar endast på paragrafer.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-05-04 23:59 #9 av: giffan

Det här är den enda bilden jag har där man ser lite hur det ser ut. Det är där bakom ponnyn som jag skulle vilja ha en vägg. Det som inte syns brevid hästen är där boxarna är. Alltså takhöjden kommer inte påverkas.

Jag vill endast ha väggar en bit upp under taket.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-05-05 00:10 #10 av: sus-sharon

#8 jag skulle tro att man resonerar som så att det isåfall inte är lämpligt som installning alls. om hästarna inte kan skyddas från väder och vind utan att på samma gång ha tillgång till tillräcklig ventilation och ljus (osv) så behöver man se över hela installningsformen.

eller så anser man att om hästarna kan komma undan väder och vind genom att backa i boxen (detta förutsätter att boxen har adekvat storlek) så uppfyller man kraven för skydd mot väder och vind. simple as that.

i förlängingen blir det dock inte bara att stirra sig blind på paragraferna; hästarna har ett stort behov av god ventilation och det är en viktig paragraf att tillgodose. även om ni uppfyller kraven på ljus genom infattade fönster, så kommer ventilationen att vara förverkad om man sätter upp kortsideväggar.

jag tror också att ni riskerar att hamna i en diskussion där man helt enkelt frågar sig varför ni inte håller hästarna i inneboxar om de ändå skall hållas i boxar och man måste ta till ombyggnationer för att skydda dem mot väder och vind. eller för den delen håller dem i utedrift med ligghall, om det är "friska luften" man vill åt.

till syvens och sist är det så att uteboxar inte är gjort för svenska förhållanden, och så som utformningen är på detta hållningssystem så är det inte säkert att det passar sig i ett land med vårt klimat. tyvärr.

Anmäl
2010-05-05 00:11 #11 av: Aviendha

#8 Hur menar du nu? Hästar skaiaf under vinterhalvåret ha tillgång till någon typ av vind-/väderskydd, så jag ser inte riktigt hur du menar när du säger att man tycker att de ska stå ute i regn, snö och blåst. Snö faller ju under det kalla halvåret och då ska de ju ha skydd mot detta enl. §10, kap.5 L101. Eller missuppfattar jag dig?

#9 Jag ser ingen bild?

Anmäl
2010-05-05 00:25 #12 av: giffan

#10 Nej så har de inte sagt. De tycker att det är jätte bra, men jag får inte sätta upp väggen. För att få inneboxar krävs det ju att få sätta upp väggar.... Det är en långsida som behöver vägg.

#11 det blir ju att de står i snö/regn/vind när det blåser rakt in på dem.

Men tydligen är det jag som fått allt om bakfoten, för alla säger att det är bättre att de står i vinden....

Jag får väll göra en ny omprövning och bygga på den lilla snutt på gången som behövs för att få sätta upp väggen.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-05-05 00:33 #13 av: Aviendha

Nu hoppade bilden upp iaf :)

#12 Ok, jag missuppfattade dig ser jag, tack för förtydligandet :) Jag vill inte riktigt se det så svart eller vitt att det är "bra" att de står i regn och rusk, bara att det finns vissa krav på hur saker och ting får se ut. Det är inte okej med en undermålig ventilation för häst, de är känsliga djur på den fronten och det är något man tar fasta på.

Tyvärr innebär ju djurägandeskap en hel del pyssel och slit för att få allt att gå ihop, i ännu större utsträckning ibland för de med större djur som ex. häst där sådana förändringar ändå kräver en stor arbetsinsats och en del pengar. I vilket fall om man jämför med ex att hålla möss som behöver en bättre/större bur.

Anmäl
2010-05-05 00:38 #14 av: sus-sharon

#12 nej, det jag menar är att det kan vara ett tänkbart resonemang från kontrollmyndighetens sida, inte att det är faktum på något de sagt.

har du diskuterat med inspektör om vad som behöver göras för att kunna bygga om/till men ändå uppfylla de krav de ställer?
jag tror att du kan få information som är dig behjälplig där.

och nej, det är definitivt inte bättre att de står i vinden; men ni är ju förstås i behov av en bra lösning.

om jag var du skulle jag ta hjälp av kontrollanten med detta; de kan ju se konstruktionen och kan då också hjälpa dig med en lösning på problemet bättre än vad vi kan här.

Anmäl
2010-05-05 00:47 #15 av: giffan

#14 de tycker att det är okej som det ser ut nu. men de har inte varit ute när det är storm Obestämd

Så jag vet inte hur jag ska göra. Men jag vill inte att de ska stå i blåst. Så i vintras gjorde jag så här.

Stallet syns bakom snön. Jag satte upp filtar. Men när vinden ligger på blåser ju filtarna inåt så det var inte någon riktigt bra lösning heller.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-05-05 00:49 #16 av: sus-sharon

#15 har du fler bilder på konstruktionen? jag tror inte att jag riktigt förstår uppbyggnaden av stallet av den bilden.

Anmäl
2010-05-05 00:59 #17 av: giffan

Nä jag har inte det, tyvärr.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-05-05 09:22 #18 av: lisette

måste ni ha boxar då? har ni inte möjlighet att göra lösdrift där?

Anmäl
2010-05-05 09:39 #19 av: Linnea

Jag tycker uteboxar är ett bra alternativ till inneboxar om man ex har hosthästar. Själv föredrar jag lösdrift men det gör inte alla.

En sak jag undrar med denna nya lag är vad det innebär att hästarna ska kunna bete sig naturligt och vad som behövs göras för att tillgofose deras sociala behov.

En häst kan inte bete sig naturligt i en box hur den än ser ut.

Vissa boxtillverkare gör galler, sk kontaktgaller för att man ska tillgodose deras sociala behov. En häst kan inte tillgodose sitt sociala behov genom ett galler. Vad ska dom göra där? Ta en fika? Dom kan se och lukta på varandra, inget mer. Det kallar inte jag att tillgodose sociala behov.

Skulle detta innebära att alla som har murade mellanväggar måste sätta fönster eller nåt i dessa? Som om..

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-05-05 10:03 #20 av: sus-sharon

#19 frågan är om man kan likställa "social kontakt" med sociala behov? föreskrifterna säger att man skall tillgodose hästens dagliga behov av social kontakt; vilket säkerligen kan tolkas som att det "räcker" med den kontakt som kan ske genom boxgaller, eller för den delen över staket i intilliggande hagar. inte optimalt, inte vad jag själv anser att man bör uppfylla, men troligen tillräckligt enligt lagen.

vad gäller punkten "naturligt beteende" så är detta under revision, just för att man är högst osäker om denna formulering går att tillgodose öht med våra domesticerade djur. vad är naturligt beteende? oftast har vi kommit fram till dessa "naturliga" beteenden i kontrollerade försöks/studiemiljöer, vilket i sig innebär att vi har påverkat hela upplägget och inte kan avgöra vad som är naturligt.

däremot, så skulle man kunna tänka sig att tillgodose "de grundläggande beteendebehoven" eller något liknande; då är vi närmare en sanning, eftersom vi då ser till de mest evolutionärt befästa beteendena hos arten - de beteenden som arten inte kan avvara.

Anmäl
2010-05-05 10:45 #21 av: Linnea

#20 Som ex tillgången till grovfoder då hoppas jag! Jag önskar att vi nån gång kunde bli av med överanvändningen av kraftfoder.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-05-05 10:46 #22 av: giffan

#18 Nej det finns inte möjlighet att göra lösdrift, då jag vill ha hästarna på box. Den ena som står där bakom kan inte gå med de andra i hegen så då fungerar det inte. (han har varit hingst länge och den ena är ett sto)

#16 Om du tänker dig ytterväggen på ett befintligt stall, sen förlänger du taket ut en bit och under det har vi gjort boxar och en stallgång framför, med taket över. Förstår du då hur det är gjort?

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-05-05 11:53 #23 av: lisette

#22 som så här ungefär?

funderar på om det blåser in så har ni ju faktiskt öppningen på fel håll. det är väl sagt att öppningarna på lösdrift ska vara mot söder? det borde vara likadant på boxar.

öppningsbara/delade boxdörrar? då kan ni släppa in ljus när det är bra väder och sedan lampor i taket som ni får ha tända då det måste stängas. samt fönster i varje box.

fast det där med ventilationen kan jag ändå inte förstå för det ÄR ju faktiskt bättre luft i en utebox än inne i stallet, så det borde ju inte vara ngr problem för er att sätta upp en vägg till.

har ni satt väggarna hela vägen upp till taket på två av sidorna? för lämnar ni öppet 1-2 dm längst upp så blir det bra ventilation. värme stiger och när det blåser från ena hållet så drar det med sig fukten till öppningen i andra änden.

Anmäl
2010-05-05 12:09 #24 av: giffan

Ååå vad det ska vara svårt att förklara......

Inte riktigt så, för det är som ett stall, fast utan fram vägg bara.

Så här ser det ut innifrån

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-05-05 12:11 #25 av: giffan

Och från andra sidan

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-05-05 12:13 #26 av: giffan

#23 Det är öppet under taket.

 

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.