Intresset för exotiska sällskapsdjur har ökat på sista tiden. Men hur är det egentligen med regelverket för dessa husdjur när de inte finns omnämnda i L80?
Hästar, hundar och katter och lantbruksdjur har tex. egna föreskrifter om hur de får hållas. "Övriga sällskapsdjur" tas upp i L80, exempelvis gnagare, reptiler, iller, fisk, fåglar etc.
Vill man hålla ett djur som inte förekommer i L80 så är det djurparksföreskrifterna, L108, man ska gå efter.
De mått man finner i dessa är relativt sett större än för många andra sällskapsdjur i ex. samma storleksordning, men det beror på att dessa djur inte är domesticerade och därför kan stressas av att hållas i bur eftersom de helt enkelt inte är anpassade till att vara sällskapsdjur.
Det finns dock begränsningar för vilka djur man får hålla för sällskap; du får ex inte äga primater, rovdjur (hund, katt och iller undantaget) eller rovfåglar. Normalt sett får man inte heller hålla många av de arter som finns i vilt tillstånd andra länder inom EU. Djuret måste vara uppfött i fångenskap och man får ej hålla viltfångade individer.
Det kan även vara en god idé att kontakta sin länsstyrelse om man vill hålla ett mer ovanligt djur för sällskap eftersom det kan vara så att det ska hållas i vilthägn enligt jaktskyddsförordningen.
Är man intresserad av att hålla ett utrotningshotat djur så är reglerna mycket strängare enligt CITES-konventionen. Detta omfattar även andra djur som inte omfattas av djurparksföreskrifterna, exempelvis vissa arter av papegojor behöver CITES-intyg för att få säljas. Mer om CITES kan du läsa om på jordbruksverkets hemsida.
Om du planerar att ta in ett djur från ett annat land så gäller föreskrifterna om införsel av sällskapsdjur.
Källa: SVJ om exotiska sällskapsdjur
Besök gärna ExotiskaDjur.iFokus.se som är en samlingssajt för exoter, även om en del arter har egna sajter i iFokusnätverket.