Annons:
Etikettövrigt
Läst 10025 ggr
Aviendha
4/9/10, 12:54 AM

Hur går ett kontrollbesök till?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vi har skrivit en hel del om de lagar, föreskrifter och förordningar som gäller, men vad händer egentligen när en anmälan väl upprättats eller när en lantbrukare får sitt kontrollbesök?

Alla djurhållare, såväl lantbrukare, djurparker, zoobutiker som privata djurägare kan få ett kontrllbesök av myndigheterna.

Hur går det då till?

Normalt sett så blir djurhållaren uppringd ett par timmar innan besöket, och besöket kan ske vilken dag som hellst. Inspektörer kan även dyka upp utan förvarning men är det så att du behöver förbereda dig för kontrollen, genom att tex. ha bokföring eller stalljournaler framme så brukar man få en förvarning. Om du ber om det ska en inspektör alltid kunna legitimera sig.

Själva kontrollen tar ofta någon timme, och inspektörerna ska utgå från vissa checklistor och givna instruktioner. Du är under inspektionen skyldig att hjälpa till. Det betyder att du ska kunna visa upp de dokument och de områden/lokaler som du ombeds visa upp. Efter kontrollen kan du ibland få reda på direkt vad kontrollanterna tycker, men ibland så behövs vissa analyser göras och därför kanske de inte kan ge ett direkt utlåtande. Du får dock alltid en skriftlig rapport om besöket.

Om ett fel upptäcks

Om kontrollanterna under sitt besök upptäcker att du bryter mot någon lag eller föreskrift kan du bli tvungen att åtgärda detta. Det innebär även att du måste bevisa att du har åtgärdat felet, vilket kan innebära ett nytt besök eller att du skickar in bevisning i form av fotografier. Ett vite kan även föreläggas, dvs. att du får en tidsangevilse när felet ska vara åtgärdat och följs inte detta får du en straffavgift.

Är felen allvarliga kan du dömas till djurförbud och även åtalas.

Om du tycker att myndigheterna har fattat ett felaktigt beslut har du givetvis möjligheten att överklaga detta. Det gör du enkelt genom att skriva ett brev där du beskriver vad du vill överklaga, hur du vill ändra det och varför du anser att det bör ändras. Detta skickar du sedan till den som fattade beslutet, vilket i vanliga fall är Länsstyrelsen eller Jordbruksverket.

Källa: Jordbruksverkets hemsida

Annons:
lisette
4/10/10, 1:41 AM
#1

hur petiga är egentligen kontrollanterna? om det skiljer några cm på en bur, men djuret är ute mesta delen av tiden. blid det ändå påpekan där?

jag tycker nämligen att man borde se till helheten istället för att gå med ett måttband och mäta millimetrar.

Aviendha
4/10/10, 1:45 AM
#2

#1 Det varierar ju givetvis. Det finns de som ser felet på en mm och kräver ändring. Men enligt min lärare (som är gammal djurskyddsinspektör) så bör man som du säger se till helheten. En centimeter är en liten sak, och om djurhållningen i övrigt är exemplarisk så kan man överse med detta. Om det är tvärtom, att man inte har något riktigt att "ta på" men att det inte känns bra hos djurägaren så kan ju den där centimetern vara det de tar fasta på för att kräva en förbättring med.

Sen kan man ju se det såhär med; minimimått är just vad de kallas, de är de minsta möjliga mått ett djur anses kunna vistas i utan att få allvarliga men av det eller att det inkräktar alltför mycket på det naturliga beteendet och alla de andra behov djuret har. Bara en tanke från min sida.

lisette
4/10/10, 2:03 AM
#3

jomenvisst ska man följa minimimåtten, helt klart. vi vill ju alla att våra älsklingar ska må bra…

=)

Aviendha
4/10/10, 2:06 AM
#4

Ja, visst vill vi det :) Min tro är att många inte vet om de lagar som finns. Sen tror jag även att man vill sitt djur väl, men man har inte riktigt insett att de behöver det de behöver. Ex att en hamster bara får ett hus och en toarulle och många tycker den har det jättebra. Intentionen är rätt, men kunskapen gör att det blir lite fel ibland.

TheMe
4/26/10, 4:46 PM
#5

Just när det gäller burar så tycker jag att minimimåtten är på tok för små, så om någon inte ens kan uppfylla de måtten tycker jag absolut att detta ska påpekas av kontrollanten.

Har själv kaniner, ingen uppfödning utan "bara" som familjemedlemmar plus att jag tar emot akuta omplaceringar vid behov. Mina kaniner är frigående så långt det är möjligt. Dvs nya kaniner får bo i stora kompostgallerhagar inomhus, medans mina egna privata är helt frigående och det trivs de och vi ypperligt med.

(Både mina egna och alla kaniner som kommer till mig kastreras och de som trivs tillsammans får leva ihop).

Skulle gärna se att minimimåtten utökades med minst det tredubbla när det gäller just kaniner (inte lika insatt i andra smådjur), men absolut inte mindre än minimimåtten som gäller nu!

"You can not change the world by adopting an animal,
but you can change the world for that animal"

Aviendha
4/27/10, 10:10 PM
#6

#5 Ja, minimimåtten är ruskigt små! Jag kan inte kaniner, men däremot en hel del andra djur och jag instämmer till fullo - minimimåtten är för små för att de ska må riktigt bra.

Men man får aldrig förväxla minimimått med optimala mått, de är långt ifrån varandra! Men jag tror att folk kan ha svårt att förstå detta, men det beror säkerligen på att de inte besitter kunskapen som förklarar varför det är för litet.

Annons:
TheMe
4/28/10, 9:27 AM
#7

#6 Nej precis. Kanske en rekommendation om optimala mått, som du så bra beskrev det, skulle vara ett bra tillägg?

"You can not change the world by adopting an animal,
but you can change the world for that animal"

Aviendha
4/28/10, 1:41 PM
#8

Det skulle vara bra att uppmärksamma folk på att det som sagt inte är lika, men att ange optimala mått är svårt. Ex vad skulle du säga är ett optimalt mått för en kanin? Alltså det mått på inhägnad som skulle vara som allra bäst för dem. Jag har ju iller själv, 5kvm enl. föreskriften som minst, men optimalt mått.. Ja, det skulle vara större än de flestas stora hus, hellst utomhus, och då riskerar man ju att få en halvt förvildad iller eftersom den antagligen kommer söka sig ut och bort från ägaren eftersom det lockar mer. Blir mer visningshägn av det hela.

För mössen, hela lägenheten. De skulle lätt gilla det :) Men ja, då är det ju svårt med tillsyn och grejer med. Även om det går att lösa så är det ju knappast något som folk kommer göra. Dessutom måste man ta reda på vilka mått som varje art skulle må som allra bäst på. Bara det är ju näst intill en omöjlighet eftersom två lika stora ytor kan vara helt olika varandra när man tänker på "attraktion" för djuren baserat på hur det är inrett.

Men, att få upp ögonen på allmänheten för att det är minsta möjliga mått som djur inte ska ta stor skada av att bo på som anges i lagtexterna skulle ju inte vara dumt. Det kanske skulle göra att många burdjur fick några cm/dm till och det är ju till det bättre. Dessutom tycker jag att folk ofta inreder kasst till sina djur. En hamster ex. sitter ofta med ett hus, en toarulle, sandbad, vatten och mat. That's it. Knappast vad jag skulle kalla för aktiverande miljö.. Även en liten yta kan bli mycket bättre om man planerar den väl och inreder den på ett för arten i fråga bra sätt.

[Jeremina]
5/6/10, 11:41 AM
#9

Jag har skrivit under en protestlista för att djurskyddsinspektörerna blir bara färre och färre, vilket drabbar våra djur väldigt hårt.

Det var på uppmaning av tidningen Djurskyddet!

Taxelina
5/6/10, 9:17 PM
#10

Vi fick besök på gården en dag av en djurskydds inspektör som tyckte kogubbarna skulle putsa fönsten i lagården. Skrev upp det och kom tillbaka och krånglade. Kogubbarna gick bara och väntade på att inspektören skulle se sitt misstag, men det gjorde han inte. Utan började påpeka en massa andra dumma saker.

Fönstren dom skulle putsa var så kallade "blindfönster" Alltså inga fönster alls.

Sen har vi haft en inspektör som skulle kolla kennelverksamheten. Stram så in i norden när hon kom. Men tinade upp allt eftersom. När hon skulle åka funderade hon på om hon skulle tinga valp. Så det kändes bra. Att hon var stram från början kan man verkligen förstå. Dom vet inte ett dugg var dom hamnar och vilka människor dom träffar.

Jag tycker det är jätte bra att dom dyker upp och kollar lite. Det finns faktiskt ställen där djuren inte har det så bra.

Vet även en inspektör som skulle ta hand om en stackars hund som suttit på trappan utanför huset i flera timmar. Vinter och kallt. Men när han kom dit vågade han inte gå fram till hunden. Tragiskt va?

Men det komiska i situationen var att det faktiskt var en porslinshund hahahaSkrattandeKillen kände sej ganska billig.

Caspia
5/7/10, 5:05 PM
#11

Jag höll på att få krupp när jag fick reda på att en person som gång på gång anmälts för vanvård (dock aldrig fälld) av sina djur, ringt och sjukanmält sig för ett besök vilket Länsstyrelsen accepterade och bokade om till en månad senare. Suck…

Envishet och drömmar

Upp till toppen
Annons: