Annons:
Etikettövrigt
Läst 52945 ggr
Aviendha
5/13/10, 7:06 PM

Hur anmäler man vanvård av djur?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tyvärr händer det att djur far illa, missköts, glöms bort eller på annat sätt inte har det bra. Då kan det vara bra om en anmälan upprättas. Rör det sig om akuta fall så ring polisen på 11414.

Sedan 1 januari 2009 är det länsstyrelsen som har hand om djurskyddsärenden och därför ska man vända sig till dem om man misstänker att ett djur far illa. Lite längre ner i artikeln finner du kontaktuppgifter för de olika länen.

Saker som kan vara bra att tänka på vid en anmälan

Försök att ha så mycket fakta och belägg för de brister du vill anmäla. Det kan ge något mer konkret att jobba med för kontrollanterna.

Försök att ta reda på namnet på djurhållaren, adress, vad för brister som finns och vilka djur det gäller.

Om du vill så kan du anmäla anonymt. För att göra detta så gäller att du inte yppar ditt namn alls, för då är handläggaren egentligen skyldig att anteckna detta. Ex. "Hej jag heter XXX men jag vill vara anonym" innebär att du yppat ditt namn så tänk på det om du ska anmäla anonymt. Däremot så finns det fördelar med att inte vara anonym; det kanske behövs fler uppgifter som du skulle kunna lämna och med hjälp av namn kan de då komma i kontakt med dig.

Hos de flesta kan du även anmäla via mail, men då kan du inte alltid vara anonym. En del tillhandahåller dock denna möjlighet.

Dessa länkar leder till respektive länsstyrelses kontaktsida/informationssida vid djurskyddsärenden:

Blekinge Dalarna Gotland Gävleborg Halland Jämtland Jönköping Kalmar Kronoberg Norrbotten Skåne Stockholm Södermanland Uppsala Värmland Västerbotten Västernorrland Västmanland Västra Götaland Örebro Östergötland

(Skulle någon av länkarna visa sig vara inkorrekta så säg gärna till så att vi kan åtgärda det)

Annons:
electra
5/14/10, 12:40 PM
#1

Bra information, tänkte bara tillägga att när det gäller ärenden som berör travhästar på träningslista så anmäls det ofta till hemmabanan eller STC, som i sin tur kontaktar länsstyrelsen. Travbanans kontrollanter gör då vanligtvis första besöket. Går bra att vara anonym då också förstås.

STC

Aviendha
5/14/10, 12:56 PM
#2

#1 Aha, det var nytt för mig :) Tack för tillägget!

enbartmalin
5/14/10, 11:23 PM
#3

Det var super bra Paulina! :)

Hälsningar Malin

Aviendha
5/14/10, 11:30 PM
enbartmalin
5/14/10, 11:31 PM
#5

Det är sånt dom flesta inte har koll på :)

Hälsningar Malin

Alexej
5/23/10, 2:05 AM
#6

Här finns också en artikel: Hur anmäler jag vanvård?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
Aviendha
5/23/10, 2:18 PM
#7

#6 Tack för länken. Kanske borde uppdatera den en aning eftersom det numer ligger på länsstyrelsen (vilket ni poängterat men i texten så står det kommun på flertalet ställen som beslutsinstans vilket kan bli rörigt för läsaren).

RADiOACTiV
5/26/10, 6:59 PM
#8

Mycket bra! ^_^

enbartmalin
7/8/10, 9:40 PM
#9

Putt

Hälsningar Malin

SandyBell
7/9/10, 5:12 PM
#10

Men om man tex mejlar och har sitt namn som epostadress då? ;S Hur gör man då

Aviendha
7/9/10, 5:24 PM
#11

#10 Då är det ju svårare, ens namn står ju som avsändare och då antar jag att det inte spelar någon roll om man vill vara anonym eller inte (om man inte möter en sjysst inspektör). En del har ju anonyma formulär men om inte det finns så är det väl samtal eller traditionell post som gäller om man vill vara anonym.

SandyBell
7/9/10, 5:26 PM
#12

#11 Okej, Så man kan skicka in ett vanligt brev?

Aviendha
7/9/10, 5:32 PM
#13

#12 Det borde vara en möjlighet tycker jag :) Om du är osäker på vart du ska skicka så kan du ju ringa länsstyrelsen där fallet finns och fråga i deras växel efter adressen. (om den inte finns på deras hemsida)

Annons:
SandyBell
7/9/10, 5:40 PM
#14

#13 Okej, Tack så jätte mycket!

Alexej
7/10/10, 2:12 PM
#15

Vill du vara anonym skriv det i brevet/mailet. Djurskyddsinspektören får inte lämna ut uppgifter om ditt namn eller adressen när du har bett om tystnadsplikt. Så du kan utan problem länar ut ditt namn/adressen till länssyrelsen.

Fördelen är att anmälan blir då mer trovärdig och att ni kan ha en dialog ifall länsstyrelsen behöver fler uppgifter.

jag har anmält flera gånger i mitt namn och uppgifter blev aldrig kända fär den som jag anmälde.

Fördelen är också att du kan vara säkert att anmälan inte hamnar i papperskorgen. Ber alltid om en uppföjlning och så klart en skrifligt bekräftelse på din anmälan.

Du har rätt att få tillgång till alla papper.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Aviendha
7/10/10, 2:58 PM
#16

#15 Det där stämmer inte riktigt. DI har egentligen skyldighet att journalföra alla uppgifter som kommer in och eftersom djurskyddsfall generellt är offentliga handlingar så  kan det komma att lämnas ut. Samma sak med e-post, även den kan komma att lämnas ut. Av den anledningen ska man aldrig under ett samtal uppge sitt namn om man vill vara anonym.

Nu kan ju DI vara sjysst och ta hänsyn till "misstaget" men i princip går det till så.  Det är iaf vad jag lärt mig under föreläsningar på skolan (av fd. DI) men det tas även upp på ex. djurens rätt. Även jag vet av fall som gjorts i namn men namnet har inte tillkännagjorts. Det kan ju skilja mellan olika DI med.

Alexej
7/10/10, 3:11 PM
#17

Okay:) Jag har alltid krävt att mina uppgifter behandlas anonymt och jag vet att mitt namn då blev överstruken när de lämnades ut.

Har också upplevt att en anonym anmälan inte behandlades alls….

Men det är kanske olika överallt.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Aviendha
7/10/10, 3:15 PM
#18

#17 Jag kan mycket väl tänka mig att de allra flesta visar den förståelsen, i de allra flesta sammanhang så presenterar man ju sig och sitt ärende och kan ändå begära att få vara anonym. Det är ju knappt folk som vet om att det är så det kan gå till. Men är det en nitisk inspektör så.. ja. Vill man säkerställa sig om sin anonymitet så skadar det ju inte att ta det säkra före det osäkra även om det tycks vara så att det går att begära anonymitet trots uppgivet namn.

Tyvärr är det ju som så att de ofta lägger mer vikt bakom en anmälan som kommer från en "reell" person än en anonym. Fast, det är väldigt många anmälningar som läggs ner omgående oavsett, få resurser och mycket jobb.

[Anunnaki]
7/11/10, 2:08 AM
#19

Bra info! Om man vill vara anonym men ändå ge myndigheten möjlighet att ta kontakt och om man vill kolla hur ärendet fortlöper utan risk för att ens namn ska bli känt så kan man skaffa sig en e-postadress med fejkat namn åtminstone på Gmail men se till att inte ta något namn som någon annan har här i landet.

[isdrakee]
9/13/10, 3:09 PM
#20

Tack för denna artikel. :D

Annons:
[isdrakee]
9/14/10, 2:53 PM
#21

Jag vill bara lägga till att dom är skyldiga att ge ut anmälarens namn till den som blivit anmäld ifall denne begär det. Detta är förutsatt att anmälan inte gjort helt anonym.

Ilya
4/1/13, 9:44 PM
#22

Länkarna i artikeln funkar ej längre..


carlas
4/2/13, 12:08 AM
#23

#22 Nej, och inte så mkt annat heller i infon. 😉 Intressant dock att en yrkesrepresentant som Aviendha tillstår att det är upp till enskilda myndighetspersoners godtycke hur en anmälan behandlas, eller om alls. Och hur en anmälan följs upp, eller om alls. Bra där.

Här behövs kritisk granskning! Vår Sajtvärd Alexej år 2013 har god kunskap och erfarenhet, på flera områden. Och så får vi hjälpas åt!

Alexej
4/2/13, 7:49 AM
#24

Ska se över artikeln. Jag skrev en liknande som finns kvar på några sajter men då var fortfarande komuner ansvariga. Mycket har hänt.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

devour
7/2/13, 8:15 AM
#25

Om man anmäler för vanvård - har länsstyrelsen en skyldighet att följa upp min anmälan?
Jag anmälde anonymt då jag har tystnadsplikt i jobbet och ogärna vill att det kommer fram att det är jag som gjort denna anmälan. Men jag oroar mig över att de inte ska kolla upp ärendet så att hunden inte får hjälp.

vallhund
7/2/13, 2:18 PM
#26

Ja djurskyddsmyndigheter har skyldighet att utreda anmälningar om vanvårdade djur.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

devour
7/2/13, 2:28 PM
#27

Skönt. Oanmält besök eller hur går det till?
Och hur lång tid efter att man skickat sin anmälan, ungefär?

Annons:
Uppkatten
7/5/13, 10:52 PM
#28

Jag diskuterade nyligen djurskyddsärenden generellt med en av våra länsstyrelser. Jag fick följande info som jag tycker kan vara intressant att berätta vidare.

De fick till sin länsstyrelse in ca 2000 anmälningar per år. Av dessa kontrollerade de ca 1000. Övriga anmälningar hanterades t ex genom ett informationsbrev med krav på återkoppling från djurägaren. Det gällde t ex ärenden som var svåra för lst att kontrollera som t ex hur ofta hunden rastades.

Av de ca 1000 anmälningar som kontrollerades under ett år var 46% obefogade. Det kunde bero på att anmälaren inte hade haft tillräckliga kunskaper om djurskyddslagen (som ju lst har att följa) eller att bristen hade avhjälpts innan kontrollen ägde rum.

Man uppfattade dock att rena "okynnesanmälningar" var relativt vanliga, och påpekade att länsstyrelsen skulle kunna göra mycket mer nytta med sina resurser om de inte behövde hantera en så stor mängd obefogade anmälningar/okynnesanmälningar.

Det senare tycker jag är viktigt att diskutera. Okynnesanmälningar riskerar att leda till att svårt vanvårdade djur får lida längre därför att lst är ute på "falskt larm" (t ex för att människor i en konflikt försöker "straffa" sin partner/bekant genom att anmäla till lst). 

Har hört att sådant även har förekommit inom grupperingar på olika djursajter (där folk har blivit osams), så det är nog bra om man ibland tar upp och diskuterar konsekvenserna av okynnesanmälningar. Att det i slutänden är ffa djur i behov av hjälp som drabbas. 

Mitt inlägg är inte tänkt att knyta an till ngt speciellt av de tidigare inläggen i tråden, jag tyckte bara att det passade bra här.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Barrow
7/6/13, 7:47 AM
#29

Läs gärna forysta.bloggspace.se där finns många artiklar om konsekvenserna för både djur och människor när det anmäls i tid och otid. Sen kan man ju undra över lst kunskap i djurskyddslagen

Uppkatten
7/6/13, 9:53 AM
#30

Ja lst kunskaper och hantering av djurskyddsärenden är inget jag alltid jublar över, men TANKEN bakom en djurskyddsmyndighet är god och självklart ska en sådan myndighet få fokusera på djur som verkligen lider och inte behöva åka runt  på en massa "falsk larm" som uppstått då folk har blivit osams och vill "straffa" varandra.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

devour
7/6/13, 4:24 PM
#31

Jaha. Så min anmälan,som är anonym pga att jag sett misskötseln via arbetet och jag har tystnadsplikt, kanske bara hamnar där på hög och inte ens utreds?
Jag vill att detta tas tag i. Ska jag anmäla igen och igen och igen eller vad? Kan jag kolla upp min anmälan? Ringa in och fråga? Även om den är anonym?

AnnaFagerell
6/3/15, 8:23 PM
#32

Vill tillägga att man idag inte kan göra en anonym anmälan via mejl och det rekomenderas att man uppger vem man är även när man ringer in en anmälan

Medarbetare på djurskydd.ifokus

[[Boris Sager]]
6/22/15, 7:55 AM
#33

Men snalla, anmal inte av nagon annan anledning an att ni tror att djuren far illa! Forsok att prata med djuragaren! Vi blev anmalda anonymt for att vi " hade vara hundar i garaget"! De har aldrig ens varit dar! Inte alls ovanligt med obefogade anonyma anmalningar.

Carmarino
5/4/17, 4:26 PM
#34

Idag blev lex Maja verklighet

Riksdagen har röstat igenom en ny lagstiftning så att vårdpersonal kan anmäla misstänkt vanvård av djur.

Mer info på Djurens rätts hemsida.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Lona
5/17/17, 9:35 PM
#35

#34, Tack och lov för det, den lagen behövdes verkligen<3 . Tragiskt bara att Maja (och matte) fick lida så för att politikerna skulle få tummen ur :-( .


"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok: www.raskva.wordpress.com

Upp till toppen
Annons: