Annons:
Etikettövrigt
Läst 19466 ggr
Aviendha
2010-07-08 01:42

Viltrehabilitering

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ibland händer det att vilda djur skadas och behöver vård för att överleva, men vad gäller egentligen då?

Ibland händer det att man hittar skadade däggdjur eller fåglar ute i naturen som behöver vård för att överleva. Det är dock förbjudet att hålla viltfångade djur i fångenskap i mer än 48 timmar och denna tidsgräns är till för att du ska kunna lämna djuret vidare till någon som kan ta hand om det, eller om nödvändigt, avliva det.

Om du hittar skadat vilt

Hittar du ett skadat djur så kan du kontakta polisen, endera genom att ringa 112 (om det är akut) eller 114 14. Polisen har kontaktuppgifter till godkända viltrehabiliterare och kan hjälpa till i bedömningen om djuret är i behov av avlivning.

Här finner du kontaktuppgifter till viltrehabiliterare

kotte.JPG

Om du råkar skada ett vilt djur i trafiken

Om du kör på ett djur så bör du kontakta polisen. Om djuret lever så ring 112, har djuret avlidit så ring 114 14.

Enligt jaktskyddsförordningen finns det en anmälningsplikt på vissa djur som skadas i trafiken, de djur som omfattas är: björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.

Du ska även märka ut platsen där olyckan skett och anmälningsplikten gäller även om djuret inte är synbart skadat. Det är straffbart att inte anmäla en sådan viltolycka.

Vid en viltolycka ska du uppge följande uppgifter:

  • Personuppgifter och fordonsuppgifter
  • Vart olyckan ägde rum
  • Vilken typ av djur som skadats och om det finns kvar på platsen eller åt vilket håll det försvann.

älg.JPG

Djurungar
Det är inte ovanligt att man hittar djurungar som kan verka övergivna. I de allra flesta fall vet ungens mamma exakt vart ungen är men har varit tvungen att lämna den en stund. Därför bör man inte betrakta en unge som övergiven såtillvida man inte finner mamman död.
Ibland kan det vara så att barnen eller någon bekant kommer hem med en djurunge som hon/han/de trodde var övergiven och många tror då attt loppet är kört eftersom djurungar som rörts av människan inte accepteras av sin förälder - detta är en myt! Försök att ta reda på vart ungen hittades och lägg tillbaka den. Mamman letar antagligen efter den och i de allra flesta fall så hämtar hon även hem ungen.
uggla.JPG
Skulle en djurunge ligga på en farlig plats, exempelvis en väggren, så kan du flytta den en bit så att den inte ligger lika utsatt.
Gråsälskutar som återfinns långt upp på land kan dock vara undantaget som bekräftar regeln. Gråsälshonan lämnar sina kutar på våren och då kan de dyka upp på oväntade platser. Om du får tillstånd från jakträttshavaren så får du förflytta kuten till närmsta kustremsa för att släppa ut den, men ligger den nära stranden så låt den vara.
Man kan rapportera om döda kutar till Naturhistoriska riksmuséet på 08-519 540 00.

Källor och vidare läsning:
Polisen om djur
Naturvårdsverket
Jordbruksverket
KFV:s Riksförbund
Nationella Viltolycksrådet

Annons:
Cindy
2010-07-08 12:00
#1

Tack för en bra artikel! Varje år ringer mängder med folk till mitt jobb (zooaffär) och vill veta om vi har mjölk till harpalten de hittat. Det är så hemskt att inte fler har kunskaper om hur naturen fungerar. Att ta hem och nappa upp en hare innebär ofta dess död, medan att placera tillbaka den ger god chans att mamman tar hand om den…

Fasen, borde ingå i mellanstadiets naturkunskapslära att få veta sånt här!

Vänliga hälsningar
Cindy

Aviendha
2010-07-08 13:52
#2

Ja, harpaltar är så vanliga! Mamman lämnar dem ju ensamma under stora delar av dygnet, ingen fara alls för dem - helt i sin ordning. Och även om man får den att överleva, hur ska den klara sig själv? Visst har den instinkter, men det finns massor av saker en djurunge behöver lära sig av sin mamma för att klara sig.

Det är fler vilda djur som far illa av människors missriktade välvilja än de som far illa för att människor inte ingriper.

Nu när du säger det kan jag inte dra mig till minnes att vi pratat alls om detta när jag gick i skolan. Inte det att vi inte hade tid, vi spenderade många timmar med att studera diverse blommor och annat natur-/miljö-/bioologiinriktat. Vi fick noga inpräntat att vi inte skulle plocka mossa, låta bli fridlysta växter och djur och på alla andra sätt vara aktsamma med vår natur, men inte den biten. Underligt.

jahadu
2010-07-19 18:16
#3

Jag har väldigt sålig erfarenhet av viltrehabiliterare då jag blivit otrevligt bemött i ett akutläge. Väldigt ohjälpsamma. Nej, dit rings det inget mer om jag inte skulle hitta ett stort djur som jag själv inte kan ta hand om. Hittar jag ett litet djur så komemr jag i fortsättningen själv bedömma om det kan släppas fritt direkt eller om det är tal om avlivning.
Riktigt tråkigt att bli så otrevligt bemött, man antar ju att de ska vara till hjälp. Hur som helt så dog tyvärr djuret mycket pga att rehabiliterarna prtade om annat istället för att ge råd i ett sånt akutläge som det var.


CaithSith
2010-07-28 02:35
#4

Jag skulle gärna vilja jobba med viltrehalibitering typ på fritiden(det verkar ju inte kunna gå att ha det som heltidsjobb tyvärr).

Någon som har mer erfarenhet om det?

Aviendha
2010-07-28 03:24
#5

#4 Enligt jaktlagstiftningen krävs ett tillstånd från länsstyrelsen och naturvårdsverket för att man ska få ta hand om och rehabilitera vilda djur, och vården ska ges under överseende av veterinär. Den sista delen är jag lite osäker på hur den ser ut i praktiken.

Exakt vad som krävs för att få tillstånden vet jag ärligt talat inte men det borde vara enkelt att ta reda på - naturvårdsverkets hemsida finner du ju i artikeln och sen kan du ju ringa din länsstyrelse och höra dig för vad som gäller där.

Kanske finns det någon viltrehabiliterare i närheten? Du skulle ju kunna ta kontakt där och fråga med, och den personen kanske kan svara på andra frågor som du har kring det hela. Kanske behöver de hjälp med? :)

CaithSith
2010-07-28 19:50
#6

Mjo, de reglerna har jag läst, men det verkar somatt de gäller för den som vill starta en helt egen viltvårdsanläggning. Men om man vill jobba hos någon som redan har en så krävs ingen utbildning som jag förstått det.. Ska försöka kolla upp om det finns någon viltrehalibitering i närheten :)

Annons:
Upp till toppen
Annons: