Annons:
Etiketthäst
Läst 11430 ggr
Aviendha
8/14/10, 10:55 PM

Nya regler för hästar 1/8 2010

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Reglerna på hästsidan har skärpts under 2010, bla. med taggtrådsförbudet som började gälla vid årsskiftet men det finns fler punkter som börjar gälla den 1 augusti som förbättrar hästarnas miljö.

En av de nya reglerna är att boxar och spiltor ska vara utformade på ett sätt som gör det möjligt för hästarna att tllfredställa sina sociala behov. En viktig punkt för de utpräglade flockdjur som hästarna är.

Hästar ska inte heller få hållas uppbundna i spiltor mer än 16 timmar per dygn och de ska dagligen ges möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter. Även det en viktig punkt då hästar är aktiva djur som behöver motion och rörelse.

Källa och vidare information - Jordbruksverket

Annons:
Linnea
8/15/10, 11:22 AM
#1

Så, vad är då sociala behov för en häst? Att kunna titta på en annan häst genom ett galler? Nej.

Det betyder att kunna putsa varandra, vifta bort flugor från varandras huvuden och bara vara nära. Hästar är väldigt sociala djur.

Om boxarna skulle tillgodose hästarnas sociala behov (som knappt är möjligt pga att de skiljs åt av väggar) så skulle det få vara galler på endast halva boxväggen så hästarna kunde sträcka sig in till varandra.

Hur gör man med alla boxar som har täta mellanväggar upp till taket? Kommer man att tvinga folk att riva dessa? Knappast.

Om jordbruksverket tänker på sociala behov på samma sätt som en stor boxtillverkare så lär det inte bli nån ändring alls. Dom har nämligen i sitt sortiment ett "kontaktgaller". Alltså ett galler på ca 1*1 meter som sätts in i en annars tät vägg och detta ska enligt tillverkaren tillgodose hästarnas sociala behov. Skrämmande!

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Aviendha
8/15/10, 12:54 PM
#2

De bör kunna se, lukta, höra varandra och även ha fysisk kontakt såtillvida de inte uppvisar aggressioner (då ska de inte kunna skada varandra) och givetvis så ska de inte kunna fastna med ben, käkar eller annat som kan skada dem.

Exakt hur det som "minst" men tillåtet ser ut i praktiken vet jag inte, men ändå vill jag påstå att det ändå är en förbättring om de så bara kan titta på varandra än att inte kunna det. Även om jag är beredd att hålla med dig fullt ut i vad en häst egentligen behöver. Förhoppningsvis kommer det ytterligare förbättringar senare och detta visar sig vara en mellanlandning.

Jag har inte hittat något som säger att de som har heltäckande skiljeväggar ska få ha kvar dem, det står att bestämmelsen gäller från och med augusti och inget mer. När det gäller övergångsperioder så brukar det vara utskrivet. Men jag kan ju ha fel.

viktoria91
8/15/10, 4:28 PM
#3

#2 hur gör man då med en häst som uppvisar aggression mot alla hästar?

Aviendha
8/15/10, 4:54 PM
#4

#2 När det kommer till social kontakt menar du? Skiljeväggar, boxväggar eller vad man nu har bör vara utformade så att de inte kan skada varandra eller störa varandra enligt de allmänna råden till §10, kar. 3 i L101. Dessutom ska de vara utformade på ett sätt som minimerar skaderisken och håller om de skulle sparka på väggen.

Rent praktiskt finns det väl olika sätt att lösa det på antar jag. Själv är jag inte hästmänniska och har inte satt foten i ett stall på år bortsett från studiebesök men de kontaktgaller som nämns i #1 kan ju tex. vara ett alternativ.

viktoria91
8/15/10, 4:59 PM
#5

#4 Hon gör utfall i boxen och hotar andra hästar så hon kan äta ur munnen på dem.

Hur gäller dte att ha hästen ensam ihagen, hon är skadad nu så hon ska gå själv men när hon är frisk, vad gäller då? Hon uppskattar inte hästsällskap. Vad gör man då?

Linnea
8/15/10, 5:04 PM
#6

#5 Det finns alltid undantag så din häst måste såklart inte ha social kontakt om hon inte klarar av det. Många hästar går ensamma, tyvärr även min. Kravet är att de ska kunna se andra hästar.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
viktoria91
8/15/10, 5:06 PM
#7

#6 Hon ser en annan häst någon minut om dan. Hon ser mer kossor och gillare kossor=)

Aviendha
8/15/10, 5:09 PM
#8

#5

Det står ju att man ska tillgodose deras sociala behov och i de allmänna råden till den paragrafen att de bör gå tillsammans med artfränder. Därmed är det ju inte en tvingande paragraf i det avseendet att en häst måste gå i samma hage som andra, skiljda hagar kan ju fungera med eftersom de kan socialisera genom ljud och visuella signaler även om så utpräglade flockdjur med stora sociala behov i allra möjligaste mån bör gå tillsammans med andra hästar.

I föreskriftsmotiven till L101, dvs de fakta som reglerna grundar sig i säger bla. såhär om social kontakt och de allmänna råden om artfränder: "..För vissa individer kan kravet uppfyllas genom kontakt med andra sociala djurslag såsom nötkreatur eller får. Människor kan uppfylla det sociala behovet hos vissa hästar. Det gäller om hästen har kontakt med människan under stor del av dagen. Exempel på detta är hästar som används i skogsarbete eller vallning av andra flockdjur. I många fall krävs att en häst hålls med en annan häst för att behovet av social kontakt ska tillgodoses. Detta innebär inte att de måste vistas i samma hage, även om det är att föredra…"

viktoria91
8/15/10, 5:12 PM
#9

#8 Tack! Inte för att min är så social gentomot hästar ;P

Aviendha
8/15/10, 5:14 PM
#10

#9 Men hon gillar ju kossor och det kan ju isf kanske ge henne ett större utbyte än hästar om hon nu ogillar dem så skarpt och som sagt så är hon inte tvingad att gå i hage med andra hästar, det är önskvärt men inte ett absolut måste.

viktoria91
8/15/10, 5:16 PM
#11

#10 Grannen har köttdjur som hon brukar stå och pussa på=) Hon smet över dit i vintras för att pussa på ungtjurarna. Älgar och rådjur gillar hon också men det får man väl knappast ha i fångenskap.Oskyldig

Aviendha
8/15/10, 5:22 PM
#12

#11 Hahaha, kan bli svårt med den biten om du inte startar älgpark Tungan ute

viktoria91
8/15/10, 5:25 PM
#13

#12 En privat älgpark för min ponny med en älg kanske man kan få tillstånd för.Flört

Annons:
Aviendha
8/15/10, 5:28 PM
#14

#13 Man kan ju inte få mer än avslag ;)

Linnea
8/15/10, 5:30 PM
#15

Du får väl köpa en kalv av grannen!

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

viktoria91
8/15/10, 7:45 PM
#16

#15 Jag har funderat på det=P Just nu får hon inte gå med sällskap sen ska hon kanske betäckas. Kan föl och kalvar växa upp tillsammana?

Linnea
8/15/10, 9:32 PM
#17

Ja självklart!

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Mari
8/21/10, 12:48 PM
#18

En fundering. Läste på en ridskolas hemsida att krubborna och vattenkopparna i boxarna kommer att täckas över så man får ta med egna till de hästar som ska stå uppstallade över helgens tävlingar på grund av jordbruksverkets nya regler.

Vad är det för regel som säger att andra hästar ej får använda krubbor och vattenkoppar?

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Linnea
8/21/10, 12:52 PM
#19

De måste desinfekteras innan en ny häst ställer sig där pga dopningsrisken (kontaminering). Så vill de vill inte betala för det utan kör den lätta vägen och täcker över istället.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Mari
8/21/10, 1:08 PM
#20

#19 Ah då förstår jag Glad Det måste alltså vara något nytt från och med nu? För förra tävlingarna i juli stod det ej såhär i ryttarmeddelandet

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Annons:
Linnea
8/21/10, 1:16 PM
#21

Gäller från 1 augusti tror jag det var.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Caspia
8/22/10, 7:20 PM
#22

Jag gillar att det är lagkrav på att de ska kunna röra sig fritt i sina olika gångarter. En timmes ridning och en timmes skrittmaskin och resten i box är inget vidare liv.

# 16. Varför avla på en såpass onormalt aggressiv häst?

Envishet och drömmar

viktoria91
8/23/10, 12:19 AM
#23

# 22För mig är det inga problem, hon är aldrig aggresiv mot människor utan hästar som är för närgågna, hundar-vi antar att hon blev överfallen när hon var yngre då hon har ärr och katter som springer runt benen är inte ku-tycker inte jag heller. Det är mkt värre med människo-aggresiva hästra. Vill min ponny vara själv så är det ok för mig. Jag vet en welshponny som gick som avelssto i många år, hon var aggresiv mot m'änniskor och några av hennes föl blev det. min gillar människor.

Linnea
8/23/10, 12:23 PM
#24

Det kan ju ha hänt nåt med andra hästar när hon var liten som gjorde henne rädd för andra hästar och som fick henne att bli aggresiv. Behöver inte vara ärftligt.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

viktoria91
8/23/10, 2:52 PM
#25

#24 Hon är inte rädd för andra hästar, hon trivs bara för sig själv. Hon påminner om tjuren Ferdinand fast istället för att lukta på blommor äter hon dem. ;) Hon är guda snäll mot människor och dem som aldrig har suttit på en häst innan kan skritta och trava utan ledare samtidigt som en galen, bockande unghäst blir longerad bredvid utan att hon rör på öronen. En 6årig kille hanterar henne nästan dagligen utan några problem.

sus-sharon
9/12/10, 1:13 PM
#26

jag måste hålla med #22 - varför avla på en sådan häst?

här är det inte fråga om enbart gener, det är faktiskt så att en mycket större bit är det inlärda beteendet - och där verkar inte den här hästen vara någon trevlig föregångare.

det spelar ingen roll att den här hästen tycker jättemycket om människor om hon inte kan kommunicera med och hantera närvaron av andra hästar. om beteendet lärs ned till fölet - vad är det som säger att fölet inte också kommer applicera beteendet på människor? och du kanske inte har några problem, men om du säljer - vad händer då?

jag tycker att det är en oerhörd risk att ta när man väljer att avla på en sådan häst.

man skulle också kunna dra det så pass till att säga att det egentligen inte är förenligt med djurskyddsförordningen, eftersom 29§ DF säger att man inte får bedriva avel om det kan påverka djurens naturliga beteende negativt och/eller medföra lidande. och jag tycker att det är att påverka beteenderepertoaren negativt om man för vidare sådana egenskaper. särskilt för ett socialt djur som hästen.

för att dra en parallell så är det ju totalförbjudet att avla på aggressiva hundar - varför skulle det vara mer okej att avla på aggressiva hästar? jag är nog benägen att säga att hästar är bra mycket "farligare" djur än hundar.

medarbetare på djurskydd.ifokus

viktoria91
9/12/10, 1:30 PM
#27

#26 Stoets beetende nedärvs ju till fölet, min ponny tkr mkt om människor och har inte varit aggresiv mot människor. Värre att avla på hästar som är aggresiva mot människor. Alltså lär sig inte hennes föl att vara aggresiv mot människor utan att glatt komma och gosa med människor. För min del spelar det ingen roll om min tant inte vill vara med andra, hon är "aggresiv" när andra hästar kommer och bråkar med henne då säger hon till-hon jagar inte runt andra hästar och sparkar dem utan provecering utan säger till när dem är för på mot henne. Vem gör inte det egentligen?

Annons:
Aviendha
9/12/10, 1:39 PM
#28

#27 Men om det bara är så att hon tänder till när hon blir provocerad så förstår jag inte varför du måste hålla henne skiljd från andra hästar och att du tidigare sagt att hon är "aggressiv mot alla andra hästar" (inlägg #3) och att hon gör utfall i boxen mot andra hästar (#5)

Och om vi bortser från den saken som inte går ihop så har vi ju fortfarande ett eventuellt problem med fölet - hur ska det kunna lära sig att socialisera rätt med andra hästar än sin mamma? De behöver umgås med andra hästar för att lära sig sådant och det kan bli svårt med en hästaggressiv moder.

viktoria91
9/12/10, 4:54 PM
#29

#28 Hon är aggresiv mot alla hästar som kommer för inpå henne alltså hon har ingen som hon accepterar att klias med och hon gör utfall i boxen mot andra hästar. Hon gillar att ha mky utrymme helt enkelt. Visst kan hon gå i hage med sitt föl med andra hästar men hon kommer inte gå och klia och sånt på dem andra hästarna.

Aviendha
9/12/10, 5:16 PM
#30

Men om hon klarar att gå med andra hästar, varför får hon inte göra det då? Du har ju tidigare berättat att du inte kan ha henne ihop med andra hästar och att hon måste gå själv för att hon är så aggressiv och inte funkar med andra hästar.

Du får väl göra som du själv vill, men du säger emot dig själv en hel del. Ena stunden är hon aggressiv så att det inte går, andra stunden så har hon bara ett behov av stor yta och jagar bort hästar som kommer för nära men att det skulle fungera.

viktoria91
9/12/10, 5:41 PM
#31

#30 Senskada sen ca 6 månader tillbaka som äntligen är på rätt håll framåt, så hon har inte fått gå med andra för vet för att undvika att springa. Hon trivs bäst själv. Hon är aggresiv när andra kommer för nära och vill henne något eller andra ska hälsa på mig.

sus-sharon
9/12/10, 5:52 PM
#32

#27 jag anser det vara precis lika illa med djur som aggressiva mot djur som mot människor. i övrigt stämmer jag in med Aviendha.

medarbetare på djurskydd.ifokus

Upp till toppen
Annons: