Annons:
Etikettövrigt
Läst 13944 ggr
Tina
2010-10-08 16:19

Människor mår bra av sällskapsdjur

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Visste du att ett djur i många fall betyder mer för en person än en närstående familjemedlem? Eller att djurägare över lag är friskare och mer sällan besöker läkare än icke djurägare? I den här artikeln kan du läsa mer om djurens positiva effekt på människor.

Det antyds från många håll att kontakt med djur är något som alla människor behöver. Djur kan vara en livskamrat, en livsstil och många gånger också ett fritidsintresse. Cirka 98% av alla svenska djurägare betraktar sitt djur som en familjemedlem, och för många är djuret en stor hjälp i vardagen och tar sin ägare genom livets svåra delar.

Psykiska effekter

Kontakt med djur får oss att slappna av och minskar bevisligen stresssymptom. I samband med att vi i djurens sällskap känner oss lugna och trygga minskar pulsen och blodtrycket.
Den lugna känsla som kan infinna sig när vi umgås med djur beror ofta på ämnet oxytocin som frigörs när vi berör något behagligt, exempelvis ett djurs mjuka päls. Bara genom att röra vid djuret kan vi känna oss mer positiva och öppna vilket i sin tur kan ge positiva efterföljder på arbetet, i skolan eller på sociala tillställningar.

Forskningsresultat visar dessutom att:

  • Svårt sjuka människor anser att djur förbättrar deras liv.
  • 95% av alla barn som har ett sällskapsdjur anser att djuret utgör en av de tio viktigaste relationerna.
  • Tre av fyra människor över 55 års ålder delar hellre sina hjärteproblem med sin katt än med andra personer i sin närhet.

Ett djur dömer aldrig. Det lyssnar, stödjer, visar tröst och avläser effektivt människans kroppsspråk och andra signaler. Ofta blir relationen mellan människa och djur närgången och omvårdande.
Djuret överger eller sviker inte, som människor i vår närhet kan göra. Det resulterar ofta i att djuret kan vara vår bästa och närmaste vän.

chester.jpg

Fysiska effekter

Våra djur påverkar även vår fysiska hälsa och bidrar på olika sätt till en rörligare vardag. Hästen ska borstas, mockas åt, hämtas i hagen och ridas på, vilket ansträngningsmässigt kan motsvara ett spel i en fotbollsmatch. Hunden ska rastas flera gånger om dagen och dessutom sysslar många hundägare med någon slags sport med sin hund. En hundägare i Sverige promenerar i genomsnitt i 70-90 minuter om dagen, endast för att tillgodose sin hunds behov.

Därutöver är det bevisat att:

  • Äldre människor med sällskapsdjur är bättre på att klara sig själva.
  • 45% av alla hundägare säger sig ha bättre fysisk hälsa på grund av sin hund.
  • Djurägare utnyttjar 10% färre läkarbesök än en människa utan djur.
  • Alzheimersjuka går lättare upp i vikt med hjälp av akvariefiskar.

Aktivering i en miljö som du upplever som positiv, kanske tack vare att ditt djur är med, ger bättre konditionshöjande effekt än att utöva samma aktivitet i en miljö som du upplever som negativ.

Nikki.jpg

Sociala effekter

Tack vare vårt intresse för djur kan vi ofta dras till olika arrangemang, föreningar, utställningar, klubbar eller andra platser och sammanhang där djur påträffas. Ofta umgås vi med människor som innehar samma slags djur som oss själva, kanske som promenad- eller ridkompis eller samåkning till olika djurrelaterade aktiviteter. Ungefär 300 000 ägare till sällskapsdjur är engagerade i olika intresseföreningar med djurtema.

Förutom detta är det konstaterat att:

  • Hundägare som är nyinflyttade lär sig hitta och får sociala kontakter snabbare i den nya miljön än icke hundägare.
  • Djur utgör ofta ett slags skydd mot negativa sociala relationer till sin ägare.
  • Hundar som besöker demensboenden har resulterat i ökat samspel mellan de boenede.
  • Ungdomar som har regelbunden kontakt med djur visar större självförtroende och tar större socialt ansvar än ungdomar som växer upp utan djur.

Barn som har djur i sin familj mognar bevisligen fortare och de har även lättare för att uttrycka sig, anpassa sig socialt och få kontakt med nya människor. Barnen lär sig ofta tidigt att tyda djurens kroppsspråk och signaler och drar sedan nytta av den kunskapen i sin kontakt med människor.

Positiva effekter

Att våra djur får oss att må bra, på alla dessa olika sätt, är kanske ingen överraskning. Men djuren är en viktig och underanvänd resurs för att förbättra människors hälsa och livsstil.
Människor med starkt begränsad arbetsförmåga kan finna meningsfulla uppgifter när det kommer till djurskötsel samtidigt som djur bidrar till en bättre hälsa för personer med funktionsnedsättningar.
Djur som används inom äldrevården skapar förutsättningar och samtalsämnen även för personer som är dementa och vanligtvis drar sig för att ta kontakt med andra.

Samtidigt som djuren visar otroligt mycket välvilja och kärlek mot oss dagligen får vi inte glömma att uppskatta och bevara dem för den bästa vän de verkligen är.

Textkällor: Husdjur och folkhälsa Manimals (PDF-fil)

Löpsedelbild: www.sxc.hu

Livet med två australian shepherds
https://brukshundarnas.wordpress.com

Annons:
Aviendha
2010-10-08 16:26
#1

Tusen tack för att vi får låna denna artikel tinich! :)

Upp till toppen
Annons: